Події у Криму - міжнародний збройний конфлікт, - Гаазький трибунал

Вівторок, 15 листопада 2016, 16:22
Міжнародний кримінальний суд (Гаазький трибунал) вважає, що ситуація в аннексованому Криму - це міжнародний збройний конфлікт між Україною і Росією.
Події у Криму - міжнародний збройний конфлікт, - Гаазький трибунал

Такі висновки містяться у щорічному звіті попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда від 14 листопада 2016 р.
«Ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. Цей міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України», – сказано у звіті.

Право міжнародних збройних конфліктів застосовується до цієї ситуації і після 18 березня 2014 року тією мірою, якою події на території Криму і Севастополя будуть рівнозначними стану окупації, що триває, відзначив прокурор МКС.

На думку суду, встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібне. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідувано за нормами Римського статуту.

Канцелярія прокурора МКС також має інформацію про утиски кримських татар на півострові, насильницьке переміщення 179 заарештованих осіб на територію РФ, примусову мобілізацію на військову службу жителів Криму.

Прокурор суду вирішила продовжити наступного року збір доказів щодо цієї ситуації.

Варто відзначити, що поряд із терміном «війна» у Женевських конвенціях 1949 р.використовують вираз «міжнародний збройний конфлікт» (ст. 2) і «неміжнародний збройний конфлікт» (ст. 3). В міжнародній практиці вважається, що поняття «збройний конфлікт» є ширшим і включає поняття «війна».

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд є установою, що діє на постійній основі. У його компетенцію входять злочини, скоєні після набуття чинності Римським статутом. МКС не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає у Гаазі, але має іншу компетенцію.

Як писала "Справжня Варта", сьогодні, 15 листопада, Генеральна асамблея ООН розгляне проект резолюції щодо захисту прав людини в окупованому Криму.

comments powered by HyperComments