Біодизайн - це нова хвиля в дизайні інтер'єру (фото)

Середа, 28 січня 2015, 21:15
Напевно кожен хоч раз в житті замислювався над тим, щоб завести в себе вдома живий куточок. Жива природа в квартирі або будинку - це і красиво, і природньо, а тепер це явище стало дуже модним і поширеним у всьому світі. Живі куточки - частина інтер'єру, це основний елемент в оформленні дизайну кімнати, офісу, кафе, ресторану, нічного клубу, спортивної зали, плавального приміщення. Біодизайн охоплює нову сферу діяльності, діяльності містобудування.
Біодизайн - це нова хвиля в дизайні інтер'єру (фото)

У зв'язку з явищем урбанізації поступово виникла проблема - як оформляти інтер'єри приміщень, в якому стильовому напрямі, як "оживити" мікроклімат цього приміщення і як його "оздоровити", як максимально наблизити його до живої природи; як створити інтер'єр, стиль якого був би природнішим, таким, що знімає емоційну напругу та поновлює позитивний настрій, несе психологічне розвантаження. Таким чином живі куточки стали дуже популярними, стали фундаментом нової хвилі в дизайні інтер'єру - біодизайні.

Тільки тепер ці живі куточки оновилися сучасними технологіями, системами і розробками біодизайну. Багато людей вже втомилося від кімнат і офісів, «поневолених» євроремонтом з усіма  тими холодними і чужими штучними матеріалами, тепер мешканці міст хочуть отримувати позитивну енергію, яка йде від природи, від живого, а живий куточок якраз максимально випромінює потрібну енергію природи. Завдяки технічному прогресу живі куточки зберегли свої кращі властивості, а також набули нових систем обслуговування і змісту. Біодизайн - це явище живої природи в інтер'єрі, який може поєднувати в собі різні стилі і напрями, а може просто відображати імідж власника приміщення. Простір оживає і приголомшує злиттям предметів неживої і живої природи.

 

Інтерв'ю з фахівцем з біодизайну Мішневим Сергієм

 

- Сергію, розкажіть, в чому полягає концептуальний підхід проектів з біодизайну?

-  До проектів з біодизайну належать не лише аквадизайн, тобто не тільки створення акваріумів з рибками, але і встановлення тераріумів, полідаріумів, флораріумів, продукції з індивідуальних творчих проектів. Я вирішую такі питання, як культура оформлення внутрішніх інтер'єрів, створення справжніх живих куточків, розведення водних тропічних рослин, екзотичних риб і тварин, розробка автоматичних систем життєзабезпечення (зволоження, азонація, освітлення, кварцування, фільтрація) організмів і підтримка біологічної рівноваги в мініекосистемах.

-              Ви назвали стільки спеціальних термінів, поясніть читачеві, що ж таке тераріум, полідаріум, флораріум?

-              Ну, акваріум, я думаю, знають усі. Кожна третя людина в світі коли-небудь мала акваріум. Це посудина або приміщення для мешканців, які живуть у воді. Тераріум - це теж скляна місткість, подібно до акваріума, тільки для тварин, які мешкають на землі, починаючи від земноводних, плазунів, закінчуючи ссавцями. Тераріуми бувають,  як і акваріуми, різних форм і об'ємів, розраховані на житлову невелику кімнату, офіс, ресторан, а також можуть досягати розмірів 5-поверхового приміщення, об'ємом до 5000 літрів. Полідаріум – це скляна місткість, яка теж може мати різну форму і вид, розрахована на утримання мешканців різних видів, тобто полідаріум може мати декілька поверхів, де на одному поверсі має можливість знаходитися акваріум, на другому - тераріум, на 3-му - флораріум, тобто слово "полі" означає зібрання різних компонентів.

Зараз дуже модно тримати вдома флораріуми. Про них теж можна багато говорити.

Флораріум - дуже цікавий і незвичайний спосіб оживити інтер'єр за допомогою облаштування композицій з невеликих рослин в скляних місткостях. Для флораріума можна використати будь-який акваріум.

У флораріумі можуть рости молоді папороті, фітонії, плющі та інші рослини. Створюючи пустинний мікроландшафт можна посадити кактуси і інші сукуленти, наприклад, товстолист, гастерію, еоніум і агаву. Але не слід забувати, що цим рослинам треба багато світла і сонця.

-  Яким чином відбуваються такі процеси, як зволоження, азонація, освітлення, кварцування, фільтрація, що це засистеми життєзабезпечення?

- Зволоження - це процес, що відбувається за допомогою води, найбільше воно застосовується у флораріумах для рослин, для підтримки мікроклімату життя. Азонація - це процес очищення акваріумів, полідаріумів, тераріумів, флораріумів за допомогою азонатора, який знищує бактерії і мікроби. Освітлення - процес створення світлового дня для тварин або рослин за допомогою різних ламп і підсвічувань. Кварцування використовується тільки в тераріумах, теж під час чищення, коли тварини відсутні, за допомогою кварцевих ламп, які застосовуються в медицині для знищення бактерій. Система фільтрів застосовується теж для очищення води в акваріумах.

 - Розкажіть, які існують етапи створення акваріума?

- Перше - це переговори із замовником, де визначаємо, яку екзотичну тварину бажає в себе вдома бачити людина; друге - забезпечення системи підтримки і розвитку життя тварини; третій етап - дизайн-проект виробу, наприклад, акваріума; затвердження цього проекту з дизайнером, архітектором, узгодження його з виконробом, підготовка проекту комунікацій, тобто сантехніка, а також електрична частина; підготовка матеріалів і виготовлення деталей акваріума, складання акваріума в майстерні або на об'єкті, якщо акваріум об'ємом більше 1000 літрів; установка акваріума і підключення, тобто введення в експлуатацію, а також запуск тварини всередину  - це завершальні етапи. Після ми займаємося обслуговуванням кожного акваріума, його очищенням, кормами для риб і тварин, лікуванням риби, тобто стежимо за життям в живому куточку.

- Як часто слід чистити акваріум великих об'ємів?

- Ми пропонуємо чищення таке: година прочищення акваріума раз на тиждень краще, ніж декілька годин один раз на місяць.

- Які матеріали ви застосовуєте при виготовленні акваріумів, які види скла обираєте?

- Ми працюємо з оргсклом і силікатним склом, але найчастіше застосовуємо силікатне скло, адже воно при чищенні акваріумів не дряпається, добре при цьому знімається наліт і залишки водоростей. Обробка скла відбувається в заводських умовах, в спеціальних формах-матрицях виливається скло для отримання потрібної форми.

-              Проектуючи акваріуми, в яких стильових напрямах ви працюєте?

-   Ми працюємо в широкому спектрі сучасних стилів і напрямів: гранж, екзотик, кантрі та багато інших.

-              Як здійснюється взаємодія із замовником, наприклад, який побажав завести в себе вдома екзотичну тварину, з чого розпочинаються основні роботи?

-  Спочатку замовник вибирає ту або іншу екзотичну тварину чи рослину, потім ми розробляємо підбір системи життєзабезпечення цієї тварини. Наприклад, якщо це удав або мавпочка, то це має бути тераріум, якщо це анаконда, хамелеон або ігуана, то це може бути полідаріум. Потім ми забезпечуємо ці приміщення для тварин технологічними системами, які б підтримували життя і розвиток тварин в такому середовищі, в якій вони живуть в природі, тобто для кожної тварини або рослини ми забезпечуємо потрібний мікроклімат.

Іноді замовник може вибрати флораріум, для того, щоб приховати темний кут інтер'єру, яскраві фарби екзотичних кольорів і рослин, система гідрофоніки, освітлення, зволоження допоможуть в цьому, і тоді в цьому темному куточку інтер'єру у флораріумі може розвиватися чудова орхідея. Усі ці роботи стосуються внутрішнього життєзабезпечення тварин або рослин, а інша частина роботи - це оформлення, дизайн живого куточка, який повинен гармоніювати з інтер'єром усього приміщення. Важливим моментом є створення архітектором-дизайнером самого проекту, а також вибір матеріалу; потім - реалізація проекту - виготовлення деталей акваріумів у заводських умовах, а остаточне складання акваріума відбувається в майстерні у нас.

-     Які фахівці беруть участь в створенні акваріумів?

- Ми співпрацюємо з дизайнерами-архітекторами, які створюють проект самого акваріума, а на перших етапах роботи співпрацюємо з тими дизайнерами, які займаються інтер'єром самої кімнати або офісу, адже можуть вирішуватися питання, що стосуються перепланування стін, оскільки акваріум може займати усю стіну, тобто стіна перед цим повинна вибитися. На первинних етапах роботи задіяні також фахівці з сантехніки, адже ми повинні знати розташування труб і каналів подання і стоку води.

Ми працюємо з інститутом металів, оскільки в заводських умовах створюються деталі для акваріумів; працюємо з фірмами, які займаються постачанням ламп і приладів освітлення, з фірмами з виробництва пластики і плівки, з компаніями, які виготовляють дуте скло, а також триплексують скло. Завдяки зоофірмам ми отримуємо різні види коралів, екзотичних тварин і рослин. Багато людей, які захоплюються дайвінгом і акваріумістикою, можуть з нами співпрацювати.

Такі фахівці, як океанологи, біологи, зоологи, ботаніки з водних рослин, а також зооветеринари з лікування екзотичних тварин і риб - усі беруть участь в наших роботах. Тобто у нашій творчій групі людина,  яка вирішила замовити собі акваріум з екзотичними тваринами або рослинами, може знайти фахівців різних сфер і напрямів, які всі разом допоможуть створити живий куточок будь-якому клієнтові.

 

-         Можете згадати найцікавіший проект?

-  Найцікавіший проект був в приватному будинку, згадую акваріум 5 метрів у довжину, 5000 літрів - об'єм. Оригінальний він був тим, що використовувалася система подання води і відведення за принципом плавальних басейнів. Кожен проект цікавий по-своєму, з кожним замовником є зв'язок, адже ми обслуговуємо кожен наш об'єкт. Ми також робимо цікаві фонтани, акваріуми-колони, полідаріуми, флораріуми - усе це цікаво по-своєму.

Акваріуми-колони у вигляді світильників оригінальні своєю формою і інтер’єрним задумом, вони також можуть вміщувати велику кількість риб, більше 200 риб. Акваріуми у вигляді годинника приваблюють своєю ідеєю, здалека вгорі акваріума видно справжній годинник, а в другій половині акваріума знаходиться бутафорський маятник, якщо підійти ближче, можна побачити, що годинник знаходиться у воді, - усе це виглядає незвичайно. Чудовим проектом був фонтан у формі яйця висотою з людський зріст, композиція характеризувалася відсутністю рослин і тварин в цьому творінні, але наявністю оригінального задуму, вираженням ідеї. Вода подавалася до верха яйця, а бульбашками стікала вниз, за допомогою лазерної установки і спеціального освітлення колір фонтану мав блакитний відтінок і різноманітні світлові візерунки.

comments powered by HyperComments