Домовлятися через паркан неможливо

Тарас Данько  |  П'ятниця, 25 березня 2016, 17:44
Безвізовий режим, це не тільки можливість просто їздити. Європейський Союз – це величезний ринок: перший за розміром ринок світу. Можливість наших співгромадян мати прямий доступ до цього ринку має надзвичайно велике значення.
Домовлятися через паркан неможливо

Євросоюз – це також інвестиційні можливості. Для того, щоб отримувати інвестиції, треба спочатку домовлятися, а це складний процес. Але домовлятися через паркан неможливо. Інвестори – вони такі люди, бізнесмену довіряють, але хочуть побачити інших людей з цієї країни, хочуть з різних джерел почути, що відбувається. Разом з візою бізнесмен отримає можливість спілкуватися, бо він спокійно поїде по країнам Шенгену, мешканці Євросоюзу побачать нас в житті, побачать більше українців на своїх вулицях. Сподіваюсь, вони відчують, що від цього Європі стає навіть краще. Тоді я думаю, і інвестори будуть сміливіше заходити в Україну, зокрема, у Харків.

Отримати візу на сьогоднішній момент іноді треба й науковцю. Щоб зробити важливий крок в розвитку наукової співпраці треба на два дні з’їздити на наукову конференцію, представити науковий результат. Сьогодні йому треба витратити три дні, тобто до 24 годин свого робочого часу, щоб оформити візу – для того, щоб зустрітися з колегами та зробити доповідь на 10-15 хвилин. Це саме стосується і митців або культурних діячів.

Харків це місто науки, місто культури, студентське місто. Для нас надзвичайно важливо, щоб наші науковці та культурні діячі отримали доступ саме до європейських кіл, з якими спочатку можна встановлювати просто контакти, а потім вже переводити ці контакти в ділову співпрацю. Харків, як великий мегаполіс, 18-те за розміром місто в Європі, може в сучасній економіці розвиватися лише за умов, якщо в такому місті будуть широкі світові контакти, будуть інтегровані всі високотехнологічні і креативні галузі.

Щодо Зони вільної торгівлі, то Україна виграє від неї лише, якщо наші люди матимуть можливість мобільності до Європейського союзу. Інакше буде гра в інші ворота. Тобто їхні продавці  будуть легко заходити в країну, представляти тут свої товари, встановлювати контракти, на вигідних умовах закупати тут ресурси і відкривати свої представництва. Зворотного шляху фактично не буде, а ми будемо цілком залежати від тих людей, хто зайшов сюди з того боку.

Ми не зможемо їздити напряму в той самий Лондон, в той самий Брюссель, там знайомитись, там встановлювати контакти з тими людьми, хто ще вагається, чи з іншими якимись колами і виводити туди свою продукцію, свої розробки і таке інше. Тобто зоною вільної торгівлі Україна скористається, як тільки буде відкритий безвізовий режим – ці дві речі взаємопов’язані.

 

comments powered by HyperComments