Абетка для маленьких патріотів

Петро Джерелянський  |  Субота, 15 жовтня 2016, 13:26
Якими б не були наші з вами літературні вподобання, першою книжкою в житті кожного, звісно ж, залишатиметься абетка. А чи не можна замість недолугих текстів та примітивних малюнків, що ними рясніли й рясніють абетки, за якими навчалися не лише ми самі, а й наші діти та онуки, запропонувати щось кардинально нове, цікаве й корисне?..
Абетка для маленьких патріотів

Виявляється, коли чітко сформулювати концепцію майбутнього видання й докласти максимум зусиль до її втілення, то результат іноді навіть перевершує очікування. Це стосується, зокрема, спільної роботи знаного історика і громадського діяча Олега Вітвіцького й талановитого художника Любомира Бейгера. Текст та ілюстративний ряд «співіснують» у їхній книжці абсолютно природно, а смілива спроба актуалізувати розповідь про добу національно-визвольних змагань 40-50-х років, пов’язавши її з буремним сьогоденням, зробило «Повстанську абетку» ще цікавішою…

Поволі перегортаю сторінку за сторінкою яскраво оздобленого примірника «Абетки» (Вітвіцький Олег. Повстанська абетка. Друге видання. — Тернопіль: ФОП Карпюк Д.В., 2014), люб’язно подарованого мені автором, і пригадую розповідь пана Олега. То що ж надихнуло його на створення цієї книжки?

— Не можу не погодитися з думкою, що кожне покоління має «виростати» на своїх героях. Звісно, клясика — безсмертна, однак, дуже добре, коли поряд із перевіреними часом авторитетами з’являються нові персонажі — історичні чи створені автором, але в модерній, співзвучній із сучасністю інтерпретації. На тлі подібних розмислів у мене виникла ідея — запропонувати маленьким українцям Алярмика, вітчизняного супергероя, юного упівського сурмача, який і став головним персонажем «Повстанської абетки».

— Буду дуже радий, — каже Олег Вітвіцький, — коли завдяки моїй «Абетці» воїни легендарної УПА та ті, хто захищає нашу державу тепер, будуть сприйматися дітьми, як захисники й герої України. А ще мені дуже хочеться, щоб її читали діти в усіх регіонах, особливо на Сході та Півдні, щоби книжка потрапила до тамтешніх шкіл і бібліотек.

Вже можемо стверджувати, що задум пана Олега успішно здійснюється — останнім часом вийшли друком кілька накладів «Абетки», значну частину яких відправлено саме на Схід та Південь України. Чимало позитивних відгуків переконливо свідчать: автор обрав вірний шлях до сердець та розуму своїх маленьких читачів і має при цьому неабияку підтримку української педагогічної спільноти. Теж саме доводить (не менш переконливо!) несамовита лють, з якою одразу накинулися на цю книжку російська преса та телебачення…

Між тим, Олег Вітвіцький вже встиг написати й видати ще одну книжку про юного й веселого вояка Української Повстанської Армії. «Пригоди Алярмика та його друзів» — це захоплюючі історії, в яких ідеться про боротьбу за волю України різних поколінь Героїв. Згодом ми (разом із самим паном Олегом) неодмінно розповімо про нову книжку докладніше.

comments powered by HyperComments