Децентралізація на Харківщині: замість тиску зверху - створений Центр розвитку місцевого самоврядування

Вівторок, 23 січня 2018, 14:08
У Харківській області 12 ОТГ. Якщо порівнювати з іншими областями, то не густо. Але є нюанси...
Децентралізація на Харківщині: замість тиску зверху - створений Центр розвитку місцевого самоврядування

Спочатку ідея об'єднання на Слобожанщині не те що не отримала, а на місцях - через відсутність правдивої інформації (часто-густо і спеціально спотворюваної) - нарвалася на великий опір і відсіч. "Не жили заможно, то й нема чого починати!", - говорили глави районів і сільрад з приводу реформи децентралізації, яка набирала обертів по всій країні.

Немає інформації про переваги - немає і громад. Все, приїхали! Ламати через коліно - не наш метод!

І тоді харків'яни пішли іншим шляхом. Адже реформу ніхто не відміняв, і виконувати поставлені Президентом, Кабміном, суспільством завдання - необхідно.

Вирішили брати не кількістю, а якістю: почали планомірно і широко вести інформування та роз'яснювальну роботу. Таким чином викликали інтерес, про плюси і мінуси говорили, про самоврядування і можливості планування власних доходів та розподілу на витрати зароблених коштів громади, про прямі бюджетні відносини розповідали...

Ставку зробили на "формування дієздатних громад, які згодом дадуть області новий поштовх до розвитку" (цитата Юлії Світличної, голови ХОДА).

Тобто, створені ОТГ вже на старті повинні мати чітке уявлення і план, згідно з яким вони будуть знати про всі джерела доходів, можливі витрати, як наповнювати свій бюджет, як розпоряджатися цими коштами, як вкладати їх з перспективою приросту...

Хороший хід. Замість тиску зверху та стукотом по столу (могли ж застосовувати адмінметоди, але все, що нав'язане - ніколи не буває життєздатним) - заручилися підтримкою міжнародних партнерів і донорів, і створили Центр розвитку місцевого самоврядування.

ХЦРМС створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної ради та Генерального консульства Республіки Польща в Харкові.

Головна мета Центру - надавати допомогу об'єднаним громадам у вирішенні організаційних питань, роботі з регіонального розвитку, територіального планування і т. п. І допомагати потенційним центрам ОТГ, що ініціювали процес об'єднання і знаходяться в його активній фазі, бути готовими до самостійного управління своїми територіями.

І все, дивіться, закрутилося. Якщо у 2015 не було жодної ОТГ, у 2016 - тільки 4, то в 2017, саме завдяки прицільній роботі і навчанню представників нових ОТГ - отримали вже 12 великих самодостатніх і бюджетоспроможних громад.

Перші вибори пройшли у всіх ОТГ на дуже високому рівні - жодного суттєвого зауваження чи скарги. До речі, всі вибори в ОТГ виграли представники пропрезидентської партії БПП "Солідарність", що теж є показником взаємної комунікації влади і суспільства, і, як наслідок, здорових і ділових відносин, збільшених в процесі цієї довіри.

У планах створення в Харківській області 57 ОТГ. Висока планка, роботи багато. Але мета ж більш ніж висока - дати громадянам на місцях можливість самим управляти територіями (а фактично - країною, але в менших масштабах), розуміючи при цьому і ступінь відповідальності за рішення.

І так як питань в ОТГ багато, то і напрямків у ХЦРМС - маса. Зараз тільки пройшли семінари з питання ЦНАПів, ось зайнялися освітою, на порядку денному - медреформа, а значить, треба інформувати про нововведення, допомагати впроваджувати положення медреформи. Крім цього всього - ЖКГ, енергоефективність, розвиток територій в частині туризму, залучення інвестицій, питання модернізації транспортної інфраструктури....

Коротше, спокій ХЦРСМ тільки сниться. Але підхід же вірний і прагматичний. Інституціональний підхід, науковий і позитивний, спрямований на благо суспільства і розвитку регіону!

Замість післямови...

На ІХ Міжнародному економічному форумі "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" на панельній дискусії "Децентралізація та ефективне самоврядування у громадах. Міжнародна проектна допомога" була найбільша кількість учасників. Стояли в проходах, слухали спікерів, ставили питання, обмінювалися контактами, розповідали про вдалі кейси і можливості залучення міжнародної технічної допомоги для розвитку територій, говорили про залучення інвестицій, про розширення прав та можливостей для ОТГ...

Так що вже зараз я впевнена, що громад у Харківській області за 2018 рік стане більше.Тим більше, якщо і регіональна влада, і суспільство над цим працюють, і міжнародна допомога є.

comments powered by HyperComments