З 18 по 20 квітня програмою «теплих кредитів» скористалися 50 ОСББ в Україні, 20% з них - жителі Харківської області

Світлана Кушнір  |  П'ятниця, 27 квітня 2018, 18:01
Пам'ятаю той запеклий опір людей, коли в 2015 році стартувала Державна програма енергоефективності. Яких тільки бувальщин і страшилок не придумували тоді, що тільки не говорили про цю програму: і квартири заберуть за борги, і в кабалу до банків потрапите, і з будинків виселять, і т. д.
З 18 по 20 квітня програмою «теплих кредитів» скористалися 50 ОСББ в Україні, 20% з них - жителі Харківської області

Відмовлялися навіть слухати про процедуру отримання «теплого кредиту» і вишукували, а в чому ж підступ, не вірили в те, що держава вирішила таки навчитися економити настільки дорогі енергоресурси. І розробила інструмент і механізм для отримання загального блага. Та й перехід на договори на постачання природного газу з європейських хабів вимагав рішучих і реальних дій з економії.

Але в будь-якій справі завжди були перші. З ними говорили і їх переконували фахівці Мінрегіону, облдержадміністрацій, місцевих рад, і вони, зваживши всі «за» і «проти», зважилися. Тому що завжди повинні бути першопрохідці. Спробували, вийшло, і утеплили будинки, і економія відчулася, і сусідам розповіли-порадили, а далі цей процес вже було не зупинити.

В рамках енергоефективності громадянам, ОСББ та ЖБК держава компенсує частину витрачених на модернізацію засобів за рахунок спеціально створеного Фонду безповоротно, а частина коштів видається під відсотки в державних банках. За ці гроші проводяться роботи з встановлення енергозберігаючих вікон та лампочок, утеплення фасадів, заміни вузлів обліку води, тепла, заміни газових котлів на більш ефективні негазові та термомодернізація.

Коли ви чуєте з трибун та з екранів телевізорів, що українці навчилися економити енергоресурси, то обов'язково згадуйте, що ця робота була виконана спільно і державою, і людьми.

До речі, не все так було гладко щодо кредитування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів. Вся справа в тому, що були законодавчі прогалини, які довелося ліквідувати на рівні рішень парламенту. І ось тепер ця програма працює в повну силу, а фінансування на неї голи в рік зростає.

Наприклад, на Слобожанщині діють відразу дві регіональні програми, розроблені профільними департаментами Харківської обласної державної адміністрації: «теплі кредити» можуть отримати й пересічні жителі, і ОСББ, і ЖБК.

У минулому 2017 році такою можливістю скористалися 1340 жителів області. За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, всього в 2017 році з обласного бюджету за Програмою стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2020 компенсацію «теплих» кредитів отримали 26 ОСББ і ЖБК в загальному обсязі 1 мільйон 128 тисяч гривень.

Крім того, ОСББ та ЖБК області отримали компенсацію з державного бюджету за урядовою програмою «теплих» кредитів на суму понад 2,5 мільйонів гривень.

Не стоять осторонь і місцеві ради, які включилися в процес енергомодернізації, і вже зі своїх бюджетів стимулюють заходи по впровадженню енергозберігаючих технологій. Так, об'єднання власників багатоквартирних будинків і житлокоооперативи Лозової, Чугуєва, Харкова додатково змогли отримати відшкодування майже на 800 тисяч гривень.

Зараз, після більш трьох років вже складно уявити, як би виживали ОСББ і ЖБК, якщо б не скористалися наданою можливістю. А програма працює на повну потужність.

В 2018 році на фінансування відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, передбачено 6,7 мільйонів гривень, а для ОСББ і ЖБК ця сума складе 1,3 мільйона. За підсумком – це 8 мільйонів гривень, які насправді є довгостроковими інвестиціями в житловий фонд Харківщини і надалі принесуть економію мешканцям на комунальних платежах від 25 до 40%.

Хороша програма та чудовий експеримент, який за ініціативою Президента Петра Порошенка стартував у 2015 році, а в Харківській області цю ініціативу підхопила і продовжила впроваджувати голова ХОДА Юлія Світлична.

Ви запитаєте, а до чого тут Порошенко і Світлична. Ну так - ні до чого. Воно ж все, напевно, якось само собою робиться! І самі закони пишуться, і обласні програми, і бюджет області на ці програми: гроші як-то самі раптом з'являються?

Тільки нагадаю, що Фонд енергоефективності допомагають наповнювати нам зарубіжні партнери. Не так давно з робочим візитом у Німеччині Петро Порошенко зустрічався з канцлером Ангелою Меркель. І підсумком його візиту стали ще 10 додаткових мільйонів євро, які ФРН перерахує в цьому році до Мультидонорського фонду для співфінансування проектів Фонду енергоефективності України. 

Але і це ще не все: плюс 4 мільйони євро прийдуть для фактичного створення інституту енергоаудиторів. Це те, про що говорять вже кілька років, а навчати фахівців з перевірки якості і необхідності заходів з енергоефективності стануть вже в цьому році. До речі, якщо ви відчуваєте в собі сили і бажання стати таким аудитором – то шукайте інформацію про початок навчання на сайті Мінрегіону.

А ось на сайті ХОДА ви можете знайти таку інформацію, яка чітко свідчить про запит на фінансування від ОСББ і ЖБК. Всі хочуть за весну і літо встигнути підготуватися до осінньо-зимового опалювального сезону.

Так, за перший тиждень відновлення фінансування програми «теплих кредитів» ними скористалися вже 10 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків і ЖБК і на проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках в банках залучили 2,6 мільйона гривень.

Ще раз: всього за один тиждень квітня – 10, це майже 40% порівняно з усім попереднім роком (за 2017 рік – 26).

«Це свідчить про значну затребуваність програми серед мешканців багатоквартирних будинків області, які чекали її відновлення», - так пояснює Сергій Магдисюк, директор Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА.

За його словами «ОСББ/ЖБК - учасники програми можуть отримати відшкодування від 40% до 70% вартості енергоефективного обладнання та/або матеріалів з державного бюджету. По обласній програмі «теплих» кредитів здійснюється додаткове відшкодування у розмірі 20% вартості енергоефективного обладнання та/або матеріалів».

І ще одна цифра для порівняння, тепер від Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

З 18 по 20 квітня 2018 року програмою «теплих кредитів» скористалися 50 ОСББ в Україні (1/5 цих ОСББ та ЖБК - жителі Харківської області) і залучили у банках 15 мільйонів гривень на енергоефективні заходи у багатоповерхівках. Найбільше число кредитів видано на утеплення фасадів будинків - 217 на загальну суму 8 мільйонів гривень.

І це найкраще свідчення того, що «теплі кредити» працюють і програма затребувана і мешканці багатоквартирних будинків, які вже отримали пільгове кредитування в 2018 рік очікували відновлення її фінансування.

І так, після цього скажіть мені, що реформ не видно, що їх немає! Ага-ага!

comments powered by HyperComments