Слобожанщина встановила новий рекорд: на цей раз – у сфері освіти

Світлана Кушнір  |  Вівторок, 15 травня 2018, 14:23
Травень - це не тільки свята, це ще й місяць підбиття підсумків цього навчального року, вшанування переможців предметних олімпіад, лауреатів МАН, інтелектуальних і спортивних змагань.
Слобожанщина встановила новий рекорд: на цей раз – у сфері освіти

А для випускників середніх навчальних закладів кінець травня – це початок відповідального періоду проходження зовнішнього незалежного оцінювання, за результатами якого вони, в стислі терміни, з вчорашніх школярів перетворюються в абітурієнтів, а потім і в самостійних студентів вузів.

Практично у всіх школах країни вже провели «Свято обдарувань», де вручалися в урочистій обстановці грамоти, похвальні листи та медалі кращим учням, спортсменам, талановитим юним науковцям. Харківській області в навчальному році 2017/2018 є чим пишатися. «На Харківщині - найвищий в Україні рівень підготовки дітей до інтелектуальних змагань», - про це на своїй прес-конференції заявив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев.

Вперше за останні 11 років в Харківській області був встановлений своєрідний рекорд: 88% від загальної кількості учасників всеукраїнських учнівських олімпіад стали переможцями. Судіть самі – у IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з інших шкільних предметів Харківську область представляли 120 учнів, 105 з яких стали переможцями. Грамоти та дипломи першого ступеня отримали 25 учнів, другий - 41, третьої - 39.

Найкращі результати школярі Слобожанщини показали з математики, фізики, географії, французької мови, української мови та літератури. Варто особливо підкреслити, що переможцями олімпіад стали учні не тільки шкіл Харкова, але і навчальних закладів районів області: Золочівського, Сахновщинського, Харківського, Чугуївського районів, міст Ізюм та Первомайський і т. д.

Але і це ще не все. На фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої Академії наук України команду Харківської області представили 58 учнів, 48 з них стали переможцями (у тому числі учні сільських шкіл). Перше місце посіли 9 школярів, друге - 20, третє - 19. «Ефективність виступу команди склала 83%. Це один з найвищих показників за всю історію цих інтелектуальних змагань. У минулому році цей коефіцієнт становив 70%, у позаминулому - 69%», - зазначив Анатолій Бабічев.

Всі ці цифри сухої статистики лише підтверджують правильність взятого керівниками області курсу на створення в регіоні спеціальної системи підготовки учнів до інтелектуальних змагань. 
У минулому 2017 році з ініціативи голову ХОДА Юлії Світличної була створена окрема юридична організація «Харківська обласна Мала академія наук». Вона стала ще одним з цілого спектру проектів, які реалізуються в області.

Так, у 2016 році стартував обласний проект «Наукові обрії Харківщини». До системи підготовки залучені студенти, науковці, викладачі закладів вищої освіти.

У сфері освіти головна мета обласної влади - зробити власне освіта в області доступним і якісним. Саме тому дуже серйозну увагу приділяють підготовці і перепідготовці педагогів в області, так і підтримці обдарованих дітей. Це питання знаходиться на особистому контролі голови ХОДА Юлії Світличної.

В рамках ще одного спільного культурно-освітнього проекту, який також ініціювала Світлична і її в цьому підтримали Почесний консул Республіки Албанія  в Харкові Шахін Омаров, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Албанія в Польщі (за сумісництвом в Україні) Шпреса Курета, в першій декаді травня 14 кращих школярів з різних міст та районів області – переможці всеукраїнських учнівських олімпіад, конкурсу-захисту робіт учнів-членів МАН України – відпочили в Албанії. Тиждень школярі провели на березі моря в місті Дуррес, відвідали столицю Албанії - місто Тирана, побували в історичному місті Круя і в місті, що входить в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - Берат. І все це – безкоштовно, як визнання їх досягнень і стимул для продовження навчання і поглиблення знань у подальшому.

Але самим педагогам області, як і випускникам навчального року 2017/2018 відпочивати поки ще рано. Зараз «гаряча пора» ЗНО, яке необхідно провести якісно, гарантувавши школярам відкритість, прозорість тестування і безпеку. Обласній владі та керівникам районів необхідно зробити багато чого: забезпечити організований підвіз учнів до пунктів проведення ЗНО і у зворотному напрямку, виконати вимогу по стовідсотковій явці педагогічних працівників, залучених до роботи на пунктах тестування та в присутності медичних працівників на пунктах, а безпеку і правопорядок під час проведення ЗНО будуть забезпечувати майже 200 поліцейських області (по два співробітника Нациполиции на кожному пункті).

За інформацією директора Департаменту науки і освіти ХОДА Лариси Карпової, ЗНО на Харківщині стартує 22 травня тестуванням по математиці. В області визначено сім округів проведення ЗНО: Харків, Балаклія, Ізюм, Красноград, Куп'янськ, Лозова та Чугуїв. При цьому в містах обласного значення будуть проводитися тести з української мови і літератури, історії та математики. Всі інші тести можна пройти тільки в Харкові.

24 травня абітурієнти проходитимуть тестування з української мови та літератури. В цей день в області буде працювати 92 пункти проведення ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання проведуть з іспанської, німецької, французької мов (29 травня), англійської мови (1 червня), біології (4 червня), історії України (6 червня), географії (8 червня), фізики (11 червня), хімії (13 червня).

«Всього в ЗНО 2018 року візьмуть участь понад 21 000 абітурієнтів, з яких 11600 - випускники, 7500 - випускники професійно-технічних навчальних закладів та близько 2 тисяч випускників минулих років, - повідомляє директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко. - Інструктивно-методичні наради та ліцензування щодо допуску до роботи пройшли 4620 педагогічних працівників».

А поки ви читали цей огляд, у Харкові стартував Перший онлайн-марафон «Форум освітніх можливостей», який проходить за підтримки ХОДА та Представництва ЄС в Україні.

Організатором марафону виступає ініціатива ЄС Team Europe Kharkiv у партнерстві з Харківським університетським консорціумом, Радою ректорів закладів вищої освіти Харківського регіону, Харківським національним університетом радіоелектроніки та співтовариством Grant Management.

Марафон проходить в оригінальному інтерактивному форматі, який об'єднує головні програми у сфері освіти і науки, реалізовані за підтримки Європейського союзу і країн Європи (програми «Еразмус +», «Горизонт 2020», «Креативна Європа»), а про можливості міжнародного освітнього співробітництва розповідають представники Французького культурного центру Alliance Francaise, Німецької служби академічних обмінів DAAD, British Council (Україна).

До речі, під час зустрічі глави місії Євросоюзу Х'югу Мінгареллі з Юлією Світличної в лютому цього року, європейці пообіцяли розширити фінансування освітніх програм «Еразмус +», «Горизонт 2020»в рамках допомоги вищій школі

Головна мета заходу - презентація можливостей міжнародного співробітництва у сфері освіти і науки для студентів, викладачів та науковців закладів вищої освіти Харківщини за участю представників провідних європейських проектів і програм. Організатори очікують, що участь у марафоні візьме близько 1500 осіб.

І це лише частина проектів і програм, які управлінці Харківської області реалізують у сфері освіти, прекрасно розуміючи, що саме за кінцевими результатами конкурсів МАН, предметних олімпіад, інтелектуальних змагань можна повною мірою оцінити, яким чином розвивається галузь освіти, виявити слабкі ланки, усунути перекоси, допомогти педагогам бути ефективними і ставати для школярів – Вчителями з великої літери.

І обов'язковий акцент – відзначити кращих, виділити їх, дати їм можливості для розвитку в майбутньому. І все це – насправді величезний внесок і збільшення потенціалу районів, міст і сіл Харківської області та України в цілому. Адже найголовніша цінність – це молоде покоління: розумна, утворена, розвинуте, яке будує своє майбутнє і майбутнє нашої держави.

comments powered by HyperComments