Будівництво школи у Губарівці: на 70% об`єкт готовий, зроблено багато

Світлана Кушнір  |  Четвер, 31 травня 2018, 15:36
Є у вільних слобожанських степах прекрасне село Губарівка. Знаходиться воно в акурат по трасі Харків-Богодухів-Охтирка (Р-46), а свою історію обчислює від 1685 року і розкинулося на правому березі річки Мерла. Жили там раніше слобідські козаки, що стояли по всьому Муравському шляху вартами. Зараз в цьому населеному пункті Богодухівського району мешкає майже півтори тисячі осіб, з них дітей – більше 140.
Будівництво школи у Губарівці: на 70% об`єкт готовий, зроблено багато

І не було у цьому селі довгий час школи. Дитячий сад – був, а ось будівля для початкової школи... Багато обіцяли, та не траплялася здійснення мрій. Частина дітей навчалася тут, а частина їздила у Гутянську школу або до Полкової Микитівкі. Маленьких першокласників, а хоч і учнів четвертих класів – і в сніг, і в дощ треба було батькам відправляти знання здобувати у сусідні села.

Ця та сама Губарівка, в якій з кінця травня минулого року (ось рівно 365 днів) обласна влада вирішила побудувати новий міст. Шляхопровід над залізничними шляхами тут був. Але колись.

Побудований у 1962 році він до 2007 так жодного разу і не дізнався, що таке капітальний ремонт і, як наслідок, його було визнано аварійним. А щоб не ризикувати, і ця рухлядь бетонна не обвалилася на  товарні і пасажирські потяги, то тоді ж розібрали дощенту. Жителі та гості області з тих самих пір 10 років намотували кругаля в об'їзд через Полкову Микитівку: плюс 7 км, з яких 4 кілометри були у вкрай жахливому  стані.

Щоб ви розуміли, то по трасі Р-46 кожен день автопотік – понад 20 тисяч авто. Область фактично з нуля за півроку побудувала новий міст в 55 метрів завдовжки, розширила його, облаштувати пішохідні доріжки і 9 січня 2018 стрічку перерізали. При цьому ще й через Прозорро всі тендери допомогли скоротити витрати на будівництво.

Різницю відчуваєте? Сім км по бездоріжжю, з матами і психами, або тепер – якісний (будівельники гарантію на 12 років дали) і сучасний шляхопровід в 55 метрів: вжухх і ти вже на тому березі!

Але про дітей теж подумали. Коли з питанням розібралася голова ХОДА Юлія Світлична, то знайшли кошти, підрядника, всі кошториси утрясли, тендери провели і почали будувати нову школу для початкових класів. Тим більше, що у Губаревці не просто школа, а НВК (навчально-виховний комплекс), і згідно з обласною програмою з поліпшення якості освіти все повинно бути по новим нормам, правилам, красиво, просторо, яскраво, сучасно і безпечно.

Так ось, вже зараз на 70% школа готова, зроблено багато: нова двосхилий дах, металопластикові енергозберігаючі вікна та двері, теплотраса, водогін та каналізація, зараз роблять нову котельню, потім візьмуться за бойлерну, пральню, у підвалі обладнали тир, а на території – нову сучасну спортивну площадку.

Робіт ще сила-силенна, але будуть намагатися закінчити до старту нового навчального року 2018/19, щоб класи і парти стали рідними для майже 100 учнів, юних мешканців старовинного козацького поселення Губарівка. Впевнена, що в нових умовах хлопці будуть вчитися на порядок краще, а результати ми побачимо вже скоро – коли відмінникам та кращим спортсменам Губарівського НВК будуть вручати грамоти та кубки!

І не кажіть, що в країні нічого не робиться! Ми змінюємося, може просто про це не пишуть центральні ЗМІ, але я вам тоді тут розповім!

comments powered by HyperComments