«Тітушки в хакі»: чим обернеться невдалий «лєвак» “Сотні Лева”?

Дмитрий Коваленко  |  Понеділок, 28 березня 2016, 18:18
Вранці 28 березня під будівлею Харківської обласної прокуратури сталася сутичка між мітингувальниками та представниками «Сотні Лева» і «Громадського Патруля».
«Тітушки в хакі»: чим обернеться невдалий «лєвак» “Сотні Лева”?

Власне, сутичкою це назвати важко – мова йде про побиття групою людей в чорному та характерному хакі одного з організаторів протесаної акції Дмитра Олійника. Побиття сталося за повної бездіяльності правоохоронців, а обласна прокуратура лише ввечері дала офіційний коментар, в якому спробувала відмежуватися від конфлікту.

Під час завчасно анонсованої акції протесту мітингувальники хотіли не лише привернути увагу громадськості до проблеми корупції в органах прокуратури, але й особисто запитати Юрія Данильченка, чому він став на бік сумнозвісних «діамантових прокурорів» і вимагав звільнення Давіда Сакварелідзе.

Напевно, перспектива такої зустрічі не входила в плани головного прокурора області, тому замість, скажімо, лікарняного та цілковитого ігнору акції (раціональна стратегія) було обрано агресивний варіант зриву мітингу та залякування активістів.

У результаті, м’яко кажучи, «перестаралися»: інцидент викликав загальнодержавний резонанс, на який рядова регіональна акція ніколи не могла б розраховувати. А стриману вечірню заяву прокуратури після коментаря лідера «Сотні Лева» Андрія Шмитька можна просто не читати – який взагалі в ній був сенс, якщо не встигли домовитись зі своїми бійцями про спільну легенду?

Так, Шмітько чомусь навіть не став заперечувати, що «Сотня Лева» справді побила Олійника, і головне – що його організація співпрацювала з Данильченком «на прохання київських побратимів». Уточнення, що охоронні послуги надавалися лише після призначення, теж вже мало кому цікаві, а заяви в дусі «ми самі прийшли на акцію, щоб підтримати Сакварелідзе» – просто абсурдні.

Ще на місці події коментував інший представник нападників – керівник «Громадського патрулю» Юрій Дьомін (псевдо – «Ред»), який звинуватив Олійника в провокаціях та назвав «проплаченим активістом». Судячи з уривків відео (1:06 – 1:20), «замовниками» у «Сотні Лева» вважають Інну Богословську.    

Ввечері відбулася прес-конференція товаришів Дмитра Олійника, на якій активісти повідомили про стан здоров’я постраждалого, а також висловили впевненість, що акцію з самого початку намагалися зірвати.

«Політичний зашквар» влади, яку підставили «тітушки-патріоти», посилюється не лише заявами Шмітька про охорону прокурора, але й тим фактом, що лідер «Сотні Лева» півроку тому балотувався до міської ради по спискам «Солідарності» (один з найгірших результатів – округ №59, набрав 5,17%).

Приватний підприємець Андрій Шмітько, за нашою інформацією, володіє автомийкою-кафе на вулиці Світлій, проте основним джерелом доходів у головного «лева» є капіталізація «громадської активності». На чому ж спеціалізуються «патріоти»?

Громадське об’єднання «Сотня Лева» позиціонує себе в якості патріотичної сили, яка бореться з сепаратизмом та нечесними підприємцями, діяльність яких загрожує національною деградацією. Співпрацюючи і частково перетинаючись по людям з «Громадським патрулем» та «Харківською хунтою», «леви» намагаються створити собі імідж «радикальних правих» – ворогів «харківської наркомафії» та власників незаконних гральних автоматів.

Для українських «правих» взагалі кришування аптек, «наливаєк» та гральних салонів є традиційним набором, який дозволяє одночасно заробляти і періодично створювати гарну картинку, збільшуючи свій політичний капітал. Однак цим «Сотня Лева» вирішила не обмежуватися і 20 жовтня 2015 року спробувала «зайти» на ТЦ «Барабашово». В адміністрації ринку «патріотичному рекету» не зраділи, але зуміли відбити атаку, зокрема, сформувавши свою банду «тітушок» «Форпост».

Доречи, саме в листопаді 2015 року на фоні цієї боротьби за «кришування» підприємців сталися дві, ймовірно, пов’язані між собою пожежі – 3 листопада підпалили машину «патріотів» з «Сотні Лева», а 14 листопада на ринку «Барабашово» вигоріло понад 2000 квадратних метрів.               

Виносячи за дужки боротьби на «Барабашово», серед найбільш гучних епізодів за участю «харківських патріотів» – акції (залякування-рекет чи невдалі спроби рейдерского захоплення) на заводі «ХТЗ» та нафтобази в Богодухові.       

За нашою інформацією, після сьогоднішнього провалу «Сотня Лева» почала мобілізацію «тітушок» для термінової повторної акції на «ХТЗ», щоб «перебити» інформаційний привід з побиттям біля прокуратури.

Окрім «кришування», у «Сотні Лева» спеціалізуються на наданні VIP-охоронних послуг: саме вони допомагали Ігорю Терехову під час зриву громадських слухань щодо перейменування районів і вулиць в листопаді 2015 року, а 18 січня на «Антикорупційному Форумі» забезпечували захист одіозного депутата Андрія Лесика, за що й були нагороджені прізвиськом «сотня Лесика».   

Франшизу львівської «Сотні Лева», яка «шкварить» владу не менше, зокрема, своїми акціями на підтримку дивізії Ваффен СС «Галичини», харків’яни здобули досить випадково, познайомившись під час «Євромайдану» з лідером цієї організації. Доречи, серед харківських «євромайданівців» поширені чутки, що більшість з активу харківських «левів» не мають жодного відношення ні до «Євромайдану», ні до АТО, ні до волонтерського руху – натомість незакриті кримінальні справи (за дуже далекими від політики статтями) роблять «патріотів» напрочуд лояльними до влади.

«Політичний зашквар» від лояльних прокурорських «роялістів» – чи вдасться цього разу «відмазатись» або викликаний резонанс все ж призведе до арештів і гучних відставок?.. Напевно, це стане зрозуміло протягом найближчого тижня, а поки вкотре констатуємо, як легко зацікавленим особам дискредитувати саму ідею патріотичного проукраїнського Харкова…

comments powered by HyperComments