«Година папуги» у книгарні "Є"

Середа, 13 квітня 2011, 22:56
"Появу книжки "Година папуги" Олександра Зінченка, яка являє українську точку зору на катинський злочин, вважаю особливо важливою для нас, поляків. Сталінські злочини, скоєні щодо Українського народу, перевершують усе, свідками чого ми були у ХХ столітті". Анджей Вайда, кінорежисер
«Година  папуги»   у   книгарні   "Є"

Мені подобається книгарня «Є». Подобається своєю атмосферою. Подобається, що це не просто магазин з продажу книжок, а місце, де можна обговорити цікаві книжки, зустрітись з авторами і просто випити кави. Цього понеділка особливо пощастило. По-перше, презентація нової книги в улюбленій книгарні. По-друге, автор книги мій давній друг і ця книжка у нього перша. Додатковий бонус – книжка історична і зміст її пов’язаний з Харковом.

Події, яким присвячена книга Олександра Зінченка «Година папуги» трагічні і сумні. Але так вже повелося, що за Харковом 20 сторіччя міцно закріпилася слава «столиці голодомору», «столиці репресій». Саме у нашому місті сталінський тоталітарний режим проявив себе у всій своїй кровожерливий суті.

То про що ж книга? Про знищення більшовицьким режимом тисяч полонених польських офіцерів у 1940 році. Видання, присвячене катинській трагедії, з’явилося в Україні вперше. Переповідати зміст справа невдячна. Впевнена, кожен читач сприймає прочитане по своєму, так буде і з цією книгою. Скажу тільки, що є у книзі і архівні матеріали, зібрані автором у музеях та архівах України, Росії, Польщі, і навіть Великої Британії. Так, сумлінний історик Олександр у своїх пошуках добрався аж до Лондона. Є і спогади родичів загиблих та офіцерів, яким дивом вдалося врятуватися. Є історії сумні, є зворушливі. Єдине, що можу стверджувати точно – твір Олександра нічим не схожий на нудний наукоподібний трактат.

Олександр не просто історик, він ще й тележурналіст. Роботу з дослідження катинського злочину він розпочав приблизно півтора роки тому під час зйомок документального фільму для телеканалу «Інтер». Олександр зібрав величезний обсяг матеріалу, вистачило і на фільм, і на книгу. Прем’єра фільму, до речі, відбулася 5 квітня. Але традиційно цікаві документальні фільми показують пізно вночі, бо ж праймтайм відданий примітивним серіалам і шоу. Перевага книги у тому, що її можна прочитати і перечитати будь коли.
Процес презентації пройшов цікаво і дещо незвично. Разом з автором процесом керував ще один історик і журналіст – Пилип Дикань. Захід був організований у стилі ток-шоу – питання і дискусія автора з гостями, гостей між собою. Завдяки майстерності ведучого дискусія була хоч і досить гострою, але в той же час коректною, позбавленою політичних спекуляцій і відхилень від основної теми. Вільних місць у залі не було. Мені і ще кільком людям довелося стояти.
На жаль, тираж «Години папуги» надто малий, лише 800 екземплярів. Не весь тираж піде у вільний продаж, частину отримають бібліотеки. Значну частину книжок розкупили у перший же день. Тому, раджу поспішити придбати «Годину папуги» Олександра Зінченка у книгарні «Є», бо незабаром книга стане бібліографічною рідкістю.

 

comments powered by HyperComments