Наша стара Шатилівка: знати, пам'ятати, берегти

П'ятниця, 8 лютого 2013, 17:35
На засіданні клубу «Історії харківської медицини», яке відбулося 7 лютого у приміщенні Харківської наукової медичної бібліотеки, була презентована книга Ігоря Миколайовича Жуковського «Моя стара Шатилівка». Інженер-будівельник І.М. Жуковський багато років вивчає історію Шатилівки - старовинного району, старожилом якого він є.
Наша стара Шатилівка: знати, пам'ятати, берегти

Перші два видання цієї книги швидко розійшлися, переважно серед мешканців Шатилівки. Зацікавлені читачі доповнювали книгу своїми розповідями, завдяки чому з’явилося третє видання.

засідання клубу відкрив історик медицини І.Л. Серебрєнніков

Назва району – Шатилівка пов’язана з ім’ям професора медицини Харківського імператорського університету Петра Івановича Шатилова – видатного терапевта, засновника власної терапевтичної школи, одного з перших редакторів часопису «Лікарська справа». Його дружина – Марія Василівна Шатилова була власницею землі у передмісті Харкова, яку успадкувала від свого батька В.С. Досекіна, успішного підприємця і власника цегляного заводу.  

В.С. Досекін більше відомий харків’янам як один з перших харківських фотографів.  На початку 20 ст. ці землі називалися «Шатилова дача». В той же час ділянки на Шатилівці власники почали розпродавати під забудову. Спочатку на Шатилівці купували землю і будували будинки переважно міщани середнього достатку. Перед Першою світовою війною серед забудовників з’явилися більш заможні люди, їхні будинки мали свою неповторну архітектуру і частково збереглися до сьогодні.

І. М. Жуковський зібрав біографії відомих старожилів району, спогади мешканців про своїх бабусь і дідусів, які мешкали на Шатилівці, історію походження місцевих топонімів. А також зібрав інформацію про видатних спортсменів, які в совєтський час тренувалися і встановлювали рекорди на стадіоні «Динамо».

Презентація завершилась маленьким концертом старовинних романсів, у виконанні найартистичнішого харківського психіатра Олександра Плотнікова.

виставка наукових робіт П.І.Шатилова

Гості клубу «Історії харківської медицини» мали  можливість ознайомитись  з виставкою наукових робіт П.І. Шатилова, прижиттєвих видань його наукових праць, які зберігаються у фондах Харківської наукової медичної бібліотеки, найбільшої і найстарішої медичної бібліотеки України. Також були представлені старовинні фотознімки Харкова 19 ст., зроблені В.С. Досекіним.

Автор книги звертає увагу на те, що Шатилівку, престижний район, земельні ділянки у якому зараз найдорожчі у Харкові, влада міста ніяк не охороняє від хаотичної забудови. Автор з сумом констатує, що його пропозиції по збереженню аутентичної Шатилівки та увічненню пам’яті її визначних мешканців – глас волаючого у пустелі, і незабаром від Шатилівки може залишитись лише назва на мапі Харкова. Навіть вулиця, яка історично носила ім’я Василя Сергійовича Досекіна (1829-1900) – ветерана Кримської війни, одного з перших харківських фотографів, власника цегляного заводу, з 1932 року і по сьогодні носить ім’я більшовицького ката Леніна. Міська топонімічна комісія, навіть не розглядала питання про повернення історичної назви вулиці Досекінській.

Ігор Жуковський:  Шатилівку необхідно зберегти

Завдяки І.М. Жуковському і його книжці «Моя стара Шатилівка», у який зібраний величезний фактичний матеріал, нарешті з’явилася можливість увічнити пам’ять визначних Харків’ян, які мешкали на Шатилівці і вжити заходів для збереження старовинного району.

comments powered by HyperComments