1920-ті роки наживо. Ювілей Василя Еллана-Блакитного у Харкові

П'ятниця, 17 січня 2014, 12:12
У Харкові відсвяткували 120-річчя Василя Еллана-Блакитного. Ювілейні заходи були організовані переважно працівниками Літературного музею. За словами організаторів, ювілей – добра нагода довідатися більше про один із найцікавіших періодів історії Харкова та заразом перевірити, яку пам’ять лишив по собі поет-революціонер у нашому місті.
1920-ті роки  наживо. Ювілей  Василя Еллана-Блакитного у Харкові

Спробувати зрозуміти, наскільки актуальними для сьогоднішнього Харкова лишились культурні та революційно-романтичні настрої. Всі ювілейні акції відбулися в місцях, безпосередньо пов’язаних з життям Блакитного у Харкові.
На один день на площі «п’яти кутів» (перехрестя вулиць Гіршмана, Чернишевської та Артема) як привід нізвідки з’явився бюст поета, щоби ввечері знов розчинитись у темряві. Колись саме тут мешкав Блакитний, і після його передчасної смерті 1925 року поету було встановлено бюст. Після зміни політичного курсу, коли Блакитний раптом (закономірно) став для Совєтів «буржуазним націоналістом», однієї ночі пам'ятник «випадково» збила вантажівка,  його забрали «на реставрацію» і більше він на площу вже ніколи не повернувся. А  архітектурно виразна площа у центрі Харкова так і лишилася безіменною.


Сучасний пам’ятник-інсталяцію під назвою «Сумнівний монумент» створили студенти-архітектори Василина Щоголева та Богдан Волонський. Пам’ятник, хоч і тимчасовий, органічно вписався у міський ландшафт серед залишків совєтської революційної стели, частково демонтованої у 90-х роках. Здається та стела була присвячена героям-НКВДистам…
Якщо пам’ятник Блакитному приживеться на цьому місці, то під деревами можна встановили лавочки, які так полюбляє харківський мер і отримати зручний і затишний куточок для проведення поетичних вечорів.
Після відкриття інсталяції всі охочі могли завітати до Літературного музею на  екскурсію «в 1920-ті роки». Для кращого заглиблення у минуле гостей музею частували морквяним чаєм та сухарями при гасовій лампі.
Ввечері на Сумський 13, у приміщенні колишньої газетної редакції, де працював Еллан-Блакитний,  відбувся поетичний вечір.


На згадку про перші літературні вечірки поети з Києва та Харкова презентували творчість культових літераторів  доби «Розстріляного відродження». Кожен з сучасних поетів обрав собі поета-попередника, вірші якого читав. Більшість поезій була з числа тих, які не включають до шкільної програми,  і звучали вони цілком сучасно.
Поети Дмитро Лазуткін, Олена Рибка, Тетяна Трофименко, Ігор Зарудко, Влад Петренко, Заза Пауалішвілі, Вано Крюгер, Анатолій Перерва читали вірші авторів 1920-х років прямо на сходах колишньої редакції. Тут же на сходах розташувалися і слухачі. Керував процесом Сергій Жадан.
Працівники Літмузею організували цілий ланцюжок цікавих атракцій протягом одного дня.  Нестандартний творчий підхід до такої загалом пересічної події  як ювілей класика української літератури, привернув увагу і  сподобався навіть далеким від літературного процесу людям, таким, наприклад, як автор цих рядків. 

Фото автора

 

comments powered by HyperComments