Дострокові вибори Верховної ради: новий шанс чи нові граблі?

Ірина Гончарова  |  Середа, 30 липня 2014, 11:21
В Україні що ні день то нові негаразди. До загально відомого списку проблем додалися ще й парламентські вибори. Дострокові. Невідомо за яким виборчим законом, але цілком можливо, що за змішаною системою зразка 2012. За тим самим законом про вибори, ухваленим за часи Януковича, спеціально під партію регіонів, з усіма його підводними течіями, який хто тільки не критикував і ліниві також.
Дострокові вибори Верховної ради: новий шанс чи нові граблі?

Парламентські вибори відбудуться в незвичній для України ситуації – на даний момент практично відсутній адмінресурс, який традиційно впливав на результати голосування. Це полегшує справу для громадських активістів, які вирішать піти на вибори. Але чи вирішать? Майдан розбудив велику кількість людей розумних, сильних, здатних брати на себе відповідальність та ефективно взаємодіяти з однодумцями. Кому як не їм балотуватись до нового парламенту? Але активістам не до виборів. Вони продовжують боротьбу за Україну – воюють, допомагають армії, облаштовують біженців. Вони завантажені, втомлені, кінця-краю не видно. Багато хто просто не хоче грати у брудні політичні ігри.

Одночасно на поверхню спливають галасливі аферисти і найпатріотичніші патріоти, які красиво розповідають як вони «стояли на Майдані», завжди були за європейських шлях розвитку і проти Януковича. Спробуй тепер доведи хто  де стояв. Не бачили? У балаклаві стояв.

Також відкривається широке поле дій для грошових мішків, які будуть тупо скуповувати голоси виборців. Зростання цін і зубожіння пересічного виборця полегшують завдання. Найбільші шанси «грічкосії» мають, звісно, на мажоритарних округах.

Політичні партії, у тому числі парламентські відчувають брак «свіжої крови» і готові висувати новачків. Але не вистачає достойних кандидатів. Достойні воюють-рятують-забезпечують.

Виходить, що знову, з великою імовірністю, до Верховної ради пролізуть корупціонери, зрадники, аферисти, прогульники, тушки і коханки австрійських мільйонерів.

Після виборів будемо знову хапатись за голову і кричати що знов не тих обрали?

Може таки варто харківській громадськості висунути з свого середовища кількох людей, які мають авторитет і довіру? І організувати для них якісну волонтерську кампанію за європейським зразком.

Часу у нас 3-4 тижні. Давайте думати, обговорювати, вирішувати. Якщо, звісно, хочемо мати чесний і патріотичний склад парламенту.

comments powered by HyperComments