Лозівські митці відвідали «Дім на півдороги»

Максім Інкін  |  Неділя, 24 серпня 2014, 17:19
У 2008 році за фінансової підтримки Шведської агенції з питань міжнародної співпраці та розвитку і за підтримки Державного департаменту України з питань виконання покарань в Україні почала діяти програма реінтеграції в суспільство громадян, що перебувають на випробувальному терміні та звільнені з місць позбавлення волі.
Лозівські митці відвідали «Дім на півдороги»

В рамках цієї програми в смт. Краснопавлівка Лозівського району було створено «Дім на півдороги» -  унікальний та єдиний Центр України для надання соціальних, психологічних, юридичних, освітніх послуг жінкам, звільненим з місць позбавлення волі, та їх тимчасового перебування.
Центр сприяє відновленню документів, працевлаштуванню жінок, відновленню їхніх родинних зв’язків. Для дозвілля своїх вихованок співробітники центру організовують різноманітні культурні заходи, тренінги і майстер-класи.
17 серпня на запрошення директорки центру адаптації А. Воротинцевої тут побували представники Лозівського літературного клубу «Лігос».


Ми поспілкувалися з учасницею цього візиту поетесою і письменницею Ольгою Тарасовою:

-Яку мету ви перед собою ставили, коли вирішили відвідати Центр?

-Ми радо відгукуємося на будь-які запросини, і мета завжди одна – донести до сердець і душ слухачів щось позитивне, світле, добре, сколихнути їхні почуття, привернути увагу до поезії.

-Яку програму представили?

-Готуючи програму якогось заходу і запрошуючи авторів, спираємось на багатий досвід наших виступів і довіряємо інтуїції. Цього разу вирішили підготувати більше музичних номерів, тому у виступі прийняли участь наші «барди». Власні пісні виконали А.Савран, С.Панасенко і О.Крюков. До програми приєднали гумористичні вірші М.Сухініна, і не помилились – аудиторія сприйняла їх дуже позитивно, розкуто. Найпотаємніші струнки жіночої душі зачепила лірика О.Тарасової. Після виступу в її книжки, які вона подарувала центру, жінки просто вчепилися, намагаючись вирвати один в одного.

-Як зустріли вас мешканці Центру?
-Зустріли нас дуже привітно. Показали своє господарство: кімнати, їдальню і кухню, теплиці, город. Похвалилися своїми успіхами в рукоділлі. Пригостили смачним тортиком, який з любов’ю самі спекли.

-Чи дала ця зустріч щось нове для вас?

-Безумовно. По-перше, це для нас новий досвід, адже перед такою публікою нам ще не доводилося виступати. Ми не знаємо, за якими статтями ці жінки відбували покарання, головне, що вони вирішили щось змінити в своєму житті. І це щось – на краще. А ми своєю творчістю намагалися пробудити в них відчуття реальності, мрії, яких можна досягти, показати, що в житті важливі не лише дії, але й думки.

-Чи плануєте далі відвідувати Центр?
-Ми вже пообіцяли повернутися до них з новими віршами, піснями. Наступного разу запросимо ще й інших поетів. А О.Тарасову вже запросили провести майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки. Отже, дружбу розпочато.

-В яких колективах «Лігос» проводив поетичні зустрічі раніше?
-Цього літа ми провели зустріч у військовій частині А3010 м.Лозова, кілька разів побували у професійно-технічному ліцеї №36, автодорожньому технікумі, радо виступаємо в школах, в дитячих садочках, в бібліотеках міста і району.

comments powered by HyperComments