Хто архітектор непідписання?

Святослав Караванський  |  Вівторок, 29 жовтня 2013, 19:11
Сьогодні у всіх на устах наступний саміт ЕС у Вільнюсі: чи підпишуть асоціяційну угоду України з ЕС? Існує два шанси: або підпишуть, або не підпишуть. Розгляньмо другий шанс: не підпишуть. На чиїй совісті буде непідписання?
Хто  архітектор  непідписання?

Ставши президентом, В. Янукович першим ділом став дбати про президентські вибори 2015 року. Заради наступної перемоги ув’язнено головного конкурента. Цим він показав, що перемога на виборах 2015 року для нього важливіше від европейської інтеграції. Але на словах він розпинався саме за неї, бо така була вимога олігархічного крила партії регіонів. Заради підтримки цього крила Янукович вів тривалі переговори з ЕС про інтеграцію. 

Але чи інтеграція буде сприяти перемозі на виборах 2015 року?

Мабуть таки –ні.

Европа наполягатиме на европейських стандартах, а це ж значить програти  вибори. Путін саме про це й нагадує паханові. А хіба пахан без голови? Не розуміє, чого хоче Европа?

Отже, навряд чи хоче Янукович щиро до Европи. На словах – так, на словах, коли заходить мова про саміт у Вільнюсі, Янукович твердо заявляє: “Нема сумніву - підпишуть”, а що він під цю хвилину думає, то ніхто не знає. Не дурно ж ісказано, що язик служить дипломатам, щоб маскувати свої думки. На ділі ж, чого Янукович хоче, то він сам знає. Вибори-2015 йому важливіші від европейських цінностей.

Цього місяця арештовано Ігоря Маркова. Дивно, чи не так? Очевидно, йому світить срок щонайменше до жовтня 2015 року. Маркова запідозрено у спробі розбити електорат Януковича на наступних президентських виборах. Як саме? А шляхом висунення Маркова кандидатом у президенти.

Янукович пильно дбає за свій електорат і не дасть його розбити.

Інше діло – електорат опозиції. Електорат опозиції для наступної перемоги треба розбити вже зараз. Не можна допустити єдиного кандидата від опозиції. Треба розпалити амбіції керівників опозиції вже зараз.

І це теж робиться.

Чим пояснити, що марш свободівців у Києві пройшов без жодних інцидентів? Як могли комуністи витерпіти цей марш? Таж жодної презентації книжки Ірини Фаріон комуністи не обминули своєю увагою. А тут Ірина Фаріон виступила на мітингу і комуністів ніби корова язиком злизала з Києва. Жодної реакції з їхнього боку. Як це могло статися? 

Не інакше, що комуністів попереджено: не лізьте, не мішайте проектам пахана.

Мав рацію київський журналіст, коли назвав комуністів ручною собачкою Партії регіонів, тобто Януковича.

Хто-хто, а Янукович знає, як треба розбивати опозиційних лідерів, змусити їх виставити кількох кандидатів на наступних виборах. Заради цього і комуністів приструнено.

Тому варіянт непідписання асоціяції цілком можливий.

Що ж тоді казатиме президент? Як це могло статися? Хто винен?

Тут і до бабки ходити не треба: Опозиція винна!, Тимошенко винна!

Таж пахан ще на Кримському форумі сказав, що звільнення Тимошенко залежить від неї самої. Чому опозиція не взяла ці слова до уваги і не звернулась до нього за роз’ясненням?

Тут же і дитині ясно: напиши Тимошенко помилування, Янукович би її помилував. Ну, може б не так, щоб могла кандидувати на президента, але з хурдиги б випустив і асоціяція України з Европою не потерпіла б.

Але може трапитися й таке, що попри забіги Януковича проти підписання асоціяції, Европа таки підпише асоціяцію з Україною. Буде це удар для Януковича?

Аж ніяк.

Янукович знайде, як вийти з цієї біди. Чи ж йому первина виходити з глухих кутів? Щоб він, донецький Макіявеллі, який забиває баки Европі, Москві, олігархам та й своїй таки п’ятій колоні, не вийшов сухим з цієї европейської води?

Ще й як вийде.

І европейські цінності йому не страшні.

Зрештою побачимо. До 2015 року шапкою кинути.

Збережено авторську орфографію

 

comments powered by HyperComments