Як посватати «майдан» із конституцією?

Святослав Караванський  |  Неділя, 28 грудня 2014, 12:53
Думавши над цим питанням, я відкрив офіційний сайт Верховної Ради України. Розділ – Комітети Верховної Ради України. Шукаю Комітет зв’язків з громадськістю (або електоратом). Уявіть собі, такого комітету нема. Виходить, що ВР цікавиться, що думає громадськість чи електорат, один раз на п’ять років, коли ідуть вибори. Після виборів громадськість більше Верховній Раді «без надобности».
Як посватати «майдан» із конституцією?

І така історія не лише в Україні. Назвіть мені хоч одну Конституцію у світі, де цікавляться думками громадськости після виборів?

            Демократія кульгає у зародку. Не цікавиться електоратом і квит.

            Україна має шанс підправити демократію у світі. Запровадити до своєї Конституції обов’язковий Комітет ВР із зв’язків з виборцями. І це буде те, чого бракує сучасній демократії, що, коли хочете, прискорює її кризу.

            «Нащо вигадувати? – зашипить мій опонент. – Щоб він і робив цей комітет?»

            Парламент, який хоче, щоб не було в країні ексцесів на зразок недавнього вінницького, мусить тримати руку на пульсі громадськости і знати, чим вона диха, що її непокоїть і турбує. Бути в курсі запитів загалу і відповідно керувати працею парламенту.

Бо йти врозріз із громадськістю – значить готувати своє фіяско. Яскравий приклад – Янукович. Він ішов з меншістю проти більшости. І скрахував. Був би Янукович не зрадив европейської мрії виборців, був би й досі у кріслі президента. Був би у тодішній Раді відповідний Комітет і працював би чесно, то відрадив би пахана від його дурости. (Це я кажу як приклад, який зрозуміють сучасники. Якщо ж подумати, то він добре зробив для нас, що розкрив своє антиевропейське нутро. Але для прикладу цей факт дуже добрий.)

            Є в Україні масові організації, які відбивають настрої і запити мільйонів, і з цими організаціями має тримати зв’язок Комітет із зв’язків з виборцями, систематично спілкуючись з Комітетом виборців України, з Українською Гельсинською Групою, з групою «Чесно» та іншини групами цього напрямку. Але головним двигуном Комітету був би «Майдан» – цей унікальний витвір нашої демократії і непримиренний ворог диктатури, насильства, корупції, хабарництва та зневаги до людських прав на фоні українофобії.

            Через Комітет із зв’язків з виборцями ВР була б у курсі непопулярних і вагітних конфліктами, а також зрадою, ідей та їхніх носіїв.

            «Майдан» міг би бути джерелом ідей для законодавчих актів та ініціятив, наперед рокованих на успіх та, зрештою, і підтримку більшости депутатів. Такий зв’язок ВР із майбутніми виборцями був би на користь Україні: зменшував би можливості розбрату і конфліктів і працював би на зміцнення єдности українського суспільства, а заразом підпріг би розумовий потенціял «Майдану» до розбудови Нової Европейської України.

            Звертаючись до розуму керівної еліти держави, до укладачів Конституції, я

закликаю їх дослухатись до висловлених тут думок.

            «Майдан» мусить працювати на Україну. Тому, розробляючи нову та найдемократичнішу Конституцію України, треба залучити всі істинно демократичні сили до праці в майбутній державі.       

comments powered by HyperComments