Анатолій Бабічев: «Нам вже не треба нікого обганяти! За розвитком освіти Харківська область — на першому місці в Україні»

Ростислав Касьяненко  |  Середа, 31 серпня 2016, 09:01
Директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації — про оновлення в початковій школі, стандарти підручників, середню освіту в сільській місцевості, результати ЗНО учнів і вчителів, фінансування, опалення, шкільні автобуси, місця у дитсадках, перемоги у олімпіадах, МАН, Раду ректорів та Університетський консорціум.
Анатолій Бабічев: «Нам вже не треба нікого обганяти! За розвитком освіти Харківська область — на першому місці в Україні»

Продовження інтерв'ю з директором Департаменту науки і освіти ХОДА. У першій частині Анатолій Бабічев розповів про вищу освіту, реформи, нового першого замміністра, результати вступної кампанії, обдарованих дітей, представництво у Вашингтоні і міжнародні програми, Луганський агроуніверситет, університет Докучаєва, недоліки системи і точні науки.

Р.К.: Які тренди закладаються в середню освіту зараз, крім того, що вона стає дванадцятирічною? Наприклад, чи будуть нові підручники у молодших класів?

А.Б.: Цього року — ні, поки займаємося за старими. Але прийде час, може бути, на наступний рік, може через рік, але підручники повинні оновиться під нову навчальну програму.

- Хто їх пише взагалі?

Кину невеликий камінчик в город попереднього міністра освіти, який цей процес, на мій погляд, надмірно демократизував. Міністерство від цього процесу, по суті, самоусунулося. В результаті сьогодні підручники стали писати усі кому не лінь.

- І хто ці відважні люди? Напевно, однієї сміливості тут мало: потрібно мати авторитет і рекомендації, або я все ускладнюю?

Міністерством була створена відбіркова комісія, до числа експертів увійшли авторитетні люди, в тому числі, громадські активісти. У них є певна позиція, яка заслуговує поваги, однак вони явно не фахівці в написанні підручників. І, тим більше, в створенні навчальних програм. На конкурс свої підручники могли подавати всі бажаючі. Кількість найменувань була рази в три більше, ніж раніше. Після цього експертна група оцінила, чи можна цей підручник допускати або не можна. 90 відсотків підручників допустили. Але у нас є ще одна «вольниця»: кожна школа і кожен учитель України сам вибирає підручник, за яким він хоче вчити дітей.

- Їх, виходить, було кілька варіантів?

До 20 найменувань за кожним предметом і для кожного класу. Вони були на сайті Міністерства. Раніше замовляли по 1-2 найменування, які виграли конкурс. Напевно, в ті часи все не зовсім було чесно і, тим не менше, був якийсь стандарт. А зараз кожна школа сама вибирає собі підручники, за якими вона планує займатися. В результаті ці підручники далеко не масові. Але в черговий раз в них знаходили помилки, незважаючи на експертну оцінку Міністерства.

Як на мене, створенням навчальної літератури повинні займатися професіонали. Так, повинна бути демократія, але повинні бути і ті люди, які чітко оцінять, що тут витриманий стандарт добре, написано зрозумілою мовою, і те, що ми говорили по молодшій школі, про початкових програмах, головне завдання — розвантажити.

Тому що до цього ми такі терміни в математиці наприклад зустрічали, які дитина в першому або другому класі не може осилити. Наша основна задача, втім, полягає в тому, щоб дитина йшла в школу не на каторгу, а просто отримувати задоволення від процесу навчання. І це можливо.

- Що стосується стикування між середньою і вищою школою в цій ситуації. Коли всі займаються за різними підручниками і приходять до університету з різним рівнем знань.

Безумовно, це основне завдання. Міністр пішла новим шляхом. Сьогодні ми запустили нові програми тільки для молодшої школи. Поки діти відучаться в молодшій школі і підуть в середню, зміст середньої школи буде відповідати тому, що вчили в молодшій школі. Було кілька напрямків розвитку ситуації, можна було повністю поміняти стандарт освіти, поміняти повністю в усіх класах. Це було б швидко, але не підготовлено. Адже відразу надрукувати усі нові навчальні програми, для всіх 11 або 12 класів — це просто фізично неможливо: немає такого фінансового ресурсу. Коли ми робимо це поступово, в принципі, це не позначається на наших дітях. Ті, хто вже вчаться, доучуються за старою програмою.

- В області зараз йдуть різні процеси, в тому числі пов'язані з утворенням нових територіальних громад. Вони ділять з районами фінансування медицини та освіти. Що взагалі відбувається з рівнем освіти на селі?

Сьогодні вранці я абсолютно випадково на сайті Всеукраїнського центру оцінювання якості знань, який у нас проводить ЗНО, побачив шикарні таблиці. Там провели аналіз за результатами ЗНО минулого року, окремо по сільській місцевості, і окремо по обласним центрам. У нас четверте місце за всіма показниками! До цього Харківська область, в кращому випадку, потрапляла в десятку.

- А з чим пов'язаний такий стрибок?

Різні підходи, ментальність, бажання або небажання вчителів, неповна залежність ЗНО від вступної кампанії, було і таке. Другий рік як я прийшов працювати в Департамент, ми цілеспрямовано направляємо наших керівників відділів освіти та директорів шкіл на перепідготовку. Показник роботи вчителя у нас є один — це результати знань його учнів. Завдання школи — навчити і виховати дітей. Тому роботу вчителя ми оцінюємо за одним критерієм — як дитина здала ЗНО.

- ЗНО у нас в випускному класі, а як до цього?

Учитель, як правило, приходить з п'ятого класу працювати, і веде до одинадцятого. Я розумію, що у кожного учня різна база. Але тим неї менш, підсумок ми бачимо тільки по одному. Так, є школи, де дев'ять класів, немає третього ступеня навчання, але для того, що б зробити аналіз і стимулювати в принципі працювати вчителя, ми говоримо про те, що в майбутньому ми напевно до цього прийдемо — чим успішніше вчитель, краще знання його учнів, тим більш високу оплату праці він заслуговує.

- А як ви йому її підвищите?

Є вже певні пропозиції Міністерства освіти і науки про це. Я думаю, що це буде не в цьому році і не в наступному, але є таке поняття, як сертифікація вчителя. Це новий термін, який, я думаю, через кілька років з'явиться. У нас сьогодні є звання «вчитель вищої категорії», «вчитель-методист», є певні надбавки за ці звання, але ці звання і оплата праці ніяк не порівнюються з результатами навчання дітей. І це погано. Безумовно, різні діти, різна є обстановка, в якій навчаються діти.

- Вчителі старого гарту — в якихось випадках просто незамінні. Однак стара школа є стара школа: нові тенденції вони часто просто не сприймають…

Тому я завжди вважаю, що краще коли є досвід, і коли молодь є. Якщо вони разом працюють, то буде результат. Учням є що у старшого покоління взяти, і є що взяти у молоді. Швидше проходить адаптація до життя і результатів ЗНО. Тому ми останні роки цілеспрямовано займалися підготовкою вчителів, щоб вони підготували своїх дітей. Ми минулого року вперше мали четверте місце за результатами ЗНО з української мови, як не дивно, тільки Львівська і Тернопільська область нас обійшли, в тому році — теж. Більш того, є чотири області, де найвищі результати ЗНО: то місто Київ, Тернопіль, Львівська область і Харківська. Насправді, чим більше область, де більше сільської місцевості, тим важче показати хороші результати.

- Область у нас не найменша…

З усіх областей-мільйонників у нас найкращі результати. Київ — зрозуміло, там одне міське населення. Якщо брати Одесу, Дніпро, до цього був Донецьк — у нас самий пристойний, найвищий результат. Я був приємно здивований сьогодні, ми цього аналізу ніколи не бачили. За результатами ЗНО цього року у нас сільські діти теж зайняли четверте місце в Україні. Ми витягли повністю місто Харків. Досить високий рівень знань. Тому я можу впевнено констатувати, що наша сільська молодь тримає рівень, і наші вчителі. Тому що окремо, без результатів ЗНО, ми не можемо нічого констатувати.

- Цікаво, як це бюджетується? Ви провели посилення підготовки вчителів окремим рядком бюджету?

Не зовсім. Ми зробили це все, розуміючи обмеженість бюджетного ресурсу. У нас вчитель повинен раз на п'ять років проходити підвищення кваліфікації на базі нашого Інституту підвищення кваліфікації.

- Тобто перше «раз в п'ять років» було минулого року, а друге — в цьому?

Протягом останніх двох років потрапили в цей цикл: минулий рік закрив попередню п'ятирічку, а 2016-й відкрив нову. Ми цілеспрямовано до цього підійшли, запропонувавши за бажанням, ніхто не змушував, всім профільним вчителям теж написати ЗНО. Ми взяли тести минулих років. Є вчитель української мови, запропонували — давайте, ми вас перевіримо. Відмовилися відсотків десять, решта погодилися.

- Боюся питати про результат.

Ви маєте рацію, він був шокуючим. Відсотків 5 вчителів взагалі не здали ЗНО. Але ж, якщо вчитель української мови написав ЗНО на «двійку», напевно, він багато чому не навчить.

- І що ви з ними зробили?

Результати були анонімні. Я, безумовно, їх побачив, кожен учитель отримав свій результат, але це ніде не афішувалося.

Хороший вчитель повинен розуміти, що він повинен сам вчитися, щоб чогось навчити дітей. Тому я не підтримую тих вчителів, які говорять: «Яке підвищення кваліфікації?», «Ось, знову на курси погнали» або ще щось. Учитель, який підходить до своєї роботи правильно, повинен сам розуміти, що якщо він хоче багато дати, він повинен сам вчитися. Не треба чекати «раз в п'ять років».

Я пам'ятаю свою бабусю, вона вже на пенсії давно, була вчителем російської мови та літератури, і історії. Не було такого, щоб вона раз на рік або півроку не поїхала в книжковий магазин. Поверталася з двома пакунками книжок і підручників, якихось нових посібників тощо. Каже: як же, мені ж треба все це розуміти, щоб дітей вчити.

Є чимало вчителів, навіть молодих, яким потрібна методична література, вони займаються, шукають нові методи викладання математики, фізики, хімії, без різниці, будь-якого предмета.

- Що передбачає обласна програма підвищення кваліфікації?

Ми зробили в минулому навчальному році низку виїзних семінарів. Наші фахівці, методисти з Інституту підвищення кваліфікації вчителів разом з моїми співробітниками виїжджали в районні центри нашої області і на місці збирали окремо — вчителів математики, окремо — хімії, української мови. Проводили для них семінари з тестових технологій, оскільки, яким би не був чудовим учитель, він повинен володіти тестовими технологіями. Необхідно правильно розуміти, як заповнити тест, і на це ж потім орієнтувати своїх дітей.

- А хто, вибачте за каламбур, тренує тренерів?

Ми залучаємо наш Регіональний центр оцінювання якості освіти. Там є фахівці з тестових технологій, є методисти з конкретного предмета, які розповідають, як правильно подати і підготувати дітей.

Наприклад, по ЗНО завжди був дуже хороший результат у Львівській області та в місті Києві. А все тому, що батьки, у яких просто є фінансові можливості, наймають тренерів, які не стільки навчають дітей, скільки натаскують їх на здачу тестів. І, безумовно, у них результат виходить вище, ніж у тих, хто навчається за шкільною програмою.

У нас до останнього часу особлива увага цьому не приділялася. Тобто, наші вчителі б і раді допомогти, та тільки вони не розуміли, що таке тести. Можна добре володіти предметом, але не факт, що при цьому вийде все правильно заповнити. Наприклад, всі знають, як виглядає Іван Франко, а ось там Котляревський, Коцюбинський — вгадати по портрету, якщо ти до цього ніхто не ставив перед собою такої мети, може стати справжньою проблемою.

- Що з зарплатами зараз відбувається? У середній школі, у вищій школі. Крім того, що ви вже сказали, що вона може прив'язуватися до рівня вчителя. Вона росте? Коли вона останній раз підвищувалася?

Вона росте. Підвищувалася в травні місяці останній раз на 10% для педагогічних працівників, будь-яких. Справа в тому, що через це виникли певні проблеми в бюджеті. Адже він закладався, виходячи з одних ставок, а тут несподівано підвищили трохи зарплату вчителям. І багато районних та міських бюджетів до кінця року вже не забезпечені заробітною платою.

- А ви ж там щось отримуєте від децентралізації...

Все правильно. Ми ж отримуємо насправді усі гроші, які отримують наші вчителі, педагоги, викладачі, і це гроші, по суті, державного бюджету. Є субвенції освітні, які кожне місто, кожен район отримує, з цих грошей оплачує енергоносії, заробітну плату і утримання шкіл. Але, вже ясна річ: з тих сум, які отримали — у більшості до кінця року явно не вистачає коштів.

- Де ж ви їх братимете?

Ми чекаємо, по-перше, допомоги державного бюджету.

- Коли він повинен переглядатися?

Я думаю, що у вересні-жовтні. Мінфін готує з вересня перегляд. Гадаю, якісь кошти кожна область отримає. Але позиція Міністерства така, що є перевиконання майже всіх бюджетів на місцях в рамках фінансової децентралізації, особливо в містах. І там є, безумовно, можливість своїми коштами погасити цей розрив в бюджеті, який виникне. Але поки його немає. У нас немає ні боргів, ні заборгованості, ні затримки по зарплаті.

- Що стосується майбутнього опалювального сезону? У нас всі школи з опаленням?

У нас все готово. Думаю, що буде все нормально в цьому році, багато зроблено за літо. Є певні моменти, які у вересні, на початку навчального процесу, ще належить доробити, але, в принципі, ми до всіх викликів природи готові.

Насправді, дуже багато зроблено по переходу на альтернативне опалення, і нові котельні альтернативні. Дуже мені подобається підхід, коли правильні керівники на місцях, особливо добре, коли не одна школа, а кілька об'єктів соцкультсистеми роблять кілька котелень. Тобто була стара газова, а поставили твердопаливний котел, або навпаки. Зрозуміло, що це недешево, але тим не менш, економія виходить просто в кілька разів таким чином: якщо не сильно холодно — на дровах, якщо раптом буде мінус тридцять, то газову запустимо. Невелика витрата газу, але 2-3 тижні ми — в теплі і комфорті зможемо провести, скажімо так, в школі ці дні.

- Як, до речі, працює програма «Шкільний автобус» в області?

Програма працює відмінно. Завдяки губернатору Ігорю Райніну сьогодні у нас рекордна кількість автобусів, які будуть закуплені в цьому році. У нас майже 50 мільйонів виділено з бюджету на реалізацію програми «Шкільний автобус». 35 автобусів з'являться в цьому році в наших школах, і вже до 1 жовтня нових 35 автобусів буде однозначно, як мінімум, на маршрутах нашої області.

Навіть якщо залишаються опорні школи, тобто якщо якісь закриваються через те, що мало учнів, то це не проблема. Багато хто плутає, в тому числі і журналісти постійно. Коли я говорю «оптимізація» — вони вважають, що ми щось закриваємо.

Оптимізація — це не обов'язково закриття. Це поліпшення системи навчання. У нас були школи в цьому році менше 15-20 дітей, їх закрили, якщо громада не взяла на себе фінансування. Але ми ж будівлі не знищуємо. І робочі місця не пропадають. У нас достатня кількість сіл, де ніколи не було дитячих садків. Тому ми використовуємо і викладачів залишаємо, і жителі щасливі, тому що у них ніколи в житті не було дитячого садка — з'являється дитячий сад.

Охоплення дошкільної освіти теж один з наших пріоритетів. У нас особисто Юлія Світлична патронує ці питання. За минулий рік ми майже 2 тисячі нових місць у дитячих садках відкрили. Це величезна кількість. У нас два роки тому в зв'язку з ситуацією на Донбасі була просто катастрофа: переповнення і шкіл, і садочків, бо багато переселенців приїхали. Ми усі вирішили питання.

Так, у нас залишилися черги, не в кожному, скажімо так, населеному пункті є дитячий садок, не у всіх районах міста Харкова ми можемо сто відсотків забезпечити можливість піти в той садок, який хочуть батьки, але, тим не менш, ми сьогодні ситуацію вирішуємо. Я думаю, за підсумком цього року у нас буде до тисячі нових місць.

- Схлинув вже потік переселенців?

Вони не їдуть, нові не додаються. Тобто, в принципі, ті, хто були, вони у нас осіли, ми, слава богу, змогли їх повністю забезпечити нашими освітніми закладами.

- За рахунок того, що в минулому році додався бюджет за рахунок децентралізації?

Ні, чому. Була певна субвенція, яка додала кошти, але, безумовно, ще раз повторюся… Просто спочатку вони не були заплановані, закладені, тому що ще за рік до початку бюджетного року закладаються кошти на кількість, на контингент, який є. Тому, безумовно, в терміномому порядку, особисто губернатор займався цими питаннями, ми змогли вибити субвенцію, і обласний бюджет допоміг для того, щоб ми повністю закрили ці питання.

- Було переповнення за кількісним складом?

За кількісним складом — безумовно, тому що є один показник — це кількість дітей на ста місцях у дитячих садках. Це показник, який враховується. Тобто скільки дітей займається на існуючих ста місцях. У нас на сьогодні показник один з кращих в Україні, це 107 на 100 місцях. Невелике переповнення є, найкращий результат — 100 на 100. Але сьогодні цифри по Луганській і Донецькій області — зрозуміло, та частина яка контролюється Україною — там 87, 85 і так далі. У них теж було переповнення. Те, чого не вистачає — у нас і в Дніпропетровській області. Тому, безумовно, був стрес для нашої системи, ми цілий рік це переживали, але тим не менше, я говорю, що ми змогли впоратися повністю. У нас 107 на 100 — це четвертий показник в Україні, причому попереду невеликі області — Черкаська, Хмельницька, наскільки я пам'ятаю. Тому для великої області це хороший показник, але ми не зупиняємося. 100 на 100 не буде в цьому році, але, тим не менше, я думаю, що до кінця року ми цей показник покращимо.

- А як можна обігнати Київську область, щоб вийти на перші місця? Ось, Ви говорили — у нас четверте, так, що ми Тернопіль з Івано-Франківськом або з ким там з української мови, може, і не переженемо, але в цілому, як вийти в загальному заліку?

Можна я похвалюся? В минулому році вперше за всю історію на всеукраїнській олімпіаді з української мови харків'янка посіла перше місце. У нас завжди були математика і фізика, по олімпіадах ми завжди перші-другі. А української мови в нас ніколи не було. Минулого року у нас перше місце.

Всеукраїнський конкурс Тараса Шевченка, йде залік до Міністерства освіти, за кількістю перших місць ми поступилися лише Івано-Франківській області, а за кількістю загально переможців ми взагалі випередили всіх.

І я скажу, що нам не треба обганяти. Харківська область — єдина область України, яка  в 2015 році за результатами соціально-економічного розвитку обійшла місто Київ, з розвитку освіти — у нас перше місце. Це загальний критерій, загальний показник, і дошкільна освіта, і позашкільна освіта, результати ЗНО, і підключення до Інтернету, і шкільні автобуси.

Перше місце, ми обійшли місто Київ. У нас, на жаль, немає більшого стимулу, тому що ми і так кращі. На наступний рік, за результатами 2016 року, нам буде набагато важче. Києву не дуже сподобалося, що його обійшли, цього ніхто не очікував. Але це не просто цифри, за кожною з них у нас стоять тисячі людей, які займалися і працювали на результат. Я вже сказав, у нас вперше в минулому році, ми побачили ЗНО, в цьому році картина повторилася, в принципі, плюс-мінус, ми увійшли до п'ятірки кращих за результатами ЗНО з усіх предметів.

- А що таке Мала академія наук (МАН), роль якої в проведенні Олімпіад постійно зростає?

Це така громадська організація, я діючий член Малої академії наук. Коли я закінчував школу в 1997 році 10-11 клас — це перші кроки були МАН, і я там в секції математики брав участь. Вперше від області поїхав до Києва на Всеукраїнський конкурс.

З громадської організації це переросло в державну установу, яка сьогодні діє як державне підприємство Міністерства освіти и науки України «Мала академія наук». Що це таке. Є предметна олімпіада. Є у нас два-три, може бути, головні критерії конкурсної ситуації серед дітей в школі. Перше — це предметні олімпіади, наші, традиційні, які залишилися з радянських часів. І конкурс захисту наукових робіт в Малій академії наук. Йдеться про те, що це майбутні вчені. Сенс цього — стимулювати дітей займатися наукою. Насправді, іноді є такі роботи в біології, в робототехніці, в комп'ютерних науках, які взагалі не можеш собі уявити, що її написала дитина. І вони роблять це самі. У цьому році була прекрасна робота з організації дорожнього руху у дітей.

- А що це за предмет?

Це не предмет. Є різні секції, є технічний напрям, де, грубо кажучи, можна сконструювати якусь модель і її презентувати. Я не кажу, що ми вічний двигун винаходимо, але якісь певні технічні розробки є, в тому числі, по світлофорам було, по розведенню якихось тварин, щодо збільшення надоїв у корів. Це дійсно наукові дослідження наших дітей.

У 2016 році у нас за результатами олімпіад абсолютно перше місце. У нас були часто перші місця, але щоб Харківська або будь-яка інша область взяла і зайняла 80% перших місць, взагалі всіх — такого ніколи не було. У Харківській області головний конкурент один — місто Київ. Ми три рази за якістю і за результатами його обійшли.

Плюс результат нашої роботи в Харківській області саме в тому, що наші діти працюють не тільки зі шкільними вчителями, а з нашої професурою, з нашими кафедрами вищих навчальних закладів, наукових установ. Як правило, робота кожного нашого учня апробується в якийсь лабораторії, на якийсь кафедрі вузу. В авіаційному університеті, в університеті Докучаєва, Каразіна.

Там дійсно не просто теоретична робота. Там уже є перші досліди варіанти  застосування. Тому ми, безумовно, — лідери. Нам кожен рік все важче, тому що нас бояться і не люблять, тому що знову знають, що не займуть перше місце. Проте, ми працюємо. Звичайно ж, наш губернатор дуже активно підтримав нас. Ми маємо результат не просто так, а тому що у нас повністю налагоджена система роботи. І з радою ректорів, і з університетським консорціумом.

- До речі, як паралельно існують ці два органи тепер? Рада ректорів — це раніше була академічна тусовка.

Це громадська організація, вона приймає якісь рішення, робить свої рекомендації. Вони розглядають актуальні питання. Якщо Міністерство або хтось ще чекає пропозицію, вони повинні аргументувати свої пропозиції.

- А Консорціум?

Консорціум передбачає більш практичне застосування. Тобто, насправді Рада ректорів — це не юридична особа, вона не могла якихось рішень прийняти обов'язкових для всіх.

- Тобто, клубний формат такий?

Громадське об'єднання. Університетський консорціум — на сьогодні ми йдемо до того, що це буде юридична особа, завдання якого — не бути просто тусовкою, не обговорювати якісь питання конкретні, а дійсно представляти всі вузи Харківської області. І не тільки в Україні, а й за її межами. Коли ми говоримо про те, що нам потрібні інвестиції, ми виходимо на міжнародний ринок — найбагатші університети, у яких є певний дохід, хороший бюджет, на сьогоднішній день не в змозі конкурувати з іноземними університетами, готувати до виїзду на усі виставки — в Штати, в Англію, в Індію, Китай тощо.


- А зараз їздять кудись?

Ми готуємося як Університетський консорціум. Сьогодні, наскільки я знаю, вже завершені всі питання щодо формування юрособи. Для того, щоб консорціум міг дійсно подавати заявки для участі у всіх конкурсах. Тому що ми — величезний вузівський центр, навіть не кажучи про науку. Поодинці важко вижити, а всі разом, я впевнений, що ми можемо вистояти і отримати, в тому числі, питання комерціалізації науки, так. У нас є наукові розробки найшикарніші. Ми зацікавлені...

- Ми не вміємо їх продавати, напевно.

Звичайно. У них наш Оборонпром зацікавлений. ХПІ, ХАІ, університет Каразіна. Те, що пропонується, що можна виробляти і продавати. Зброя навіть. І за кордон. Це величезний бізнес. У нас є унікальні розробки. Але проблема в чому. Наші вчені не можуть це продати. Ми створили якусь ідею, а що з нею робити — невідомо. Раніше було: приїхав дядько з Китаю або Штатів, грубо кажучи, за 100 доларів забрав цю ідею, у себе реалізував. Це коштує мільйони доларів, насправді. Тому при правильному підході, в першу чергу, інвестиції у вищу школу — це інвестиції в економіку не тільки регіону, а й усієї країни.

- А хто веде цю селекцію, де які розробки йдуть? Усередині консорціуму?

Є кілька напрямків. Усередині консорціуму більше десятка, по-моєму, майже 15 різних напрямів діяльності. Там і культура, і творчість, і волонтерство, в тому числі, наукові напрямки. Президент консорціуму — Бєлова Олена Олександрівна. Але є відповідальні проректори з науки, які очолюють окремі секції і займаються цими питаннями.

До речі, ніколи не було каталогу всіх наукових розробок, які у нас є. Насправді, це важливо. Спільно з Радою ректорів і Консорціумом ми намагаємося створити такий каталог. Для того, щоб можна було харківський регіон презентувати за кордоном.

comments powered by HyperComments