Розслідування порушень прав журналістів у Харкові: а що каже поліція

Понеділок, 8 серпня 2016, 21:51
У журналістів на відміну від інших професій є невеличка прерогатива: коли їхній роботі перешкоджають, зловмисникам загрожує до трьох років ув’язнення чи штраф до 50 неоподаткованих мінімумів. Про це говорить Кримінальний кодекс. Однак журналісти, яким у Харкові за останній рік завадили працювати або на яких нападали, розказують трохи іншу сторі.
Розслідування порушень прав журналістів у Харкові: а що каже поліція

“Наші гроші” та спроба придушити оператора

У травні на київську знімальну групу “Наших грошей” напав бізнесмен Володимир Гузман. Він намагався душити оператора Михайла Шелеста та вибити камеру з рук, про що постраждалий разом з колегою, журналісткою Алісою Юрченко, заявили правоохоронцям. Протягом доби за заявою було порушено кримінальне провадження за ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. 

Пізніше Аліса Юрченко розповіла, що під час оформлення заяв разом зі слідчими вони шість годин обговорювали те, як часто потрібно буде їздити до Харкова для очних ставок та експериментів. Згодом їй повідомили з Київської національної поліції, що справа у них на контролі і за місяць справа буде передана до суду.

“Проходить місяць, потім півтора. Жодного дзвінка. Жодного виклику до Харкова. Жодної слідчої дії з нашою участю. І коли дзвониш слідчому, роздобувши його мобілку, він завжди поза зоною досяжності. Так, він, звичайно ж, вмикає телефон. Про це повідомляє оператор. Але, природно, не передзвонює. А коли ти блискавично натискаєш виклик (випереджаючи думку “попався!”), зв'язку знову немає. Загалом, зі справою про напад на Мішу все стає зрозуміло. Але я все ж переживаю за слідчого. Раптом щось сталося. Ілля Приходько, не соромтеся, дайте знати. Ми якось давно не були в Харкові”, - зазначає вона на Фейсбуці.

Один з працюючих слідчих Харківської поліції, що погодився розповісти трохи про типовий перебіг подій, розповів, що існує практика, коли слідчі знищують свої “сімки” або набирають з чужих телефонів. Аліса поділилася трьома телефонами, з яких набирав її Ілля Приходько. По жодному з ним зв’язатися не вдалося.

У відділі зв'язків з громадськістю Головного управління Національної поліції в Харківській області інспектор поліції Олександра Алєксєєва повідомила, що слідчий Приходько тільки-но як пару днів отримав документи на доопрацювання з прокуратури. Шевченківська районна прокуратура Харкова близько місяця тримала документи з результатами допиту очевидців, судово-медичної експертизи та документами з редакції Аліси та Михайла.

“Якщо Прокуратура повернула, значить слідчий буде допрацьовувати їх і потім знову їм направляти. За ч.2 ст 345-1 зловмиснику грозить від 5 років. Ці розслідування завжди підконтрольні київському управлінню, наші київські колеги ніби курують провадження. Хоча саме з цією статтею провадження бувають рідко,  ймовірно, це впливає на такі довгі терміни. А взагалі, Ілля Приходько - адекватний слідчий”, - розповідає інспектор поліції Олександра.

Те, що Алісі по телефону обіцяли за місяць направити документи в суд, вона не змогла пояснити. Так само відповіла загальним “як тільки буде потреба” на питання про те чи будуть викликати заявників до Харкова.

 

Мажор, сюжет та «хуліганка»

Ще одну справу, якої удостоїв уваги навіть нардеп Антон Геращенко, пов’язану з журналістом харківського ЗМІ, наразі продовжують розглядати у суді. Харківського мажора, який помочився на біля райвідділку та вибивав планшет з рук представника ЗМІ, судять вже понад 9 місяців. Рік тому нетверозому Олександру Бондаренку за водіння автівки з мигалками та неадекватну поведінку інкримінували перешкоджання журналістській діяльності та “хуліганку”. Проте, як зазначив потерпілий журналіст, зрештою складу правопорушення за 171 статтею, яка стосується журналістської діяльності, правоохоронці не виявили. “Складу правопорушень не знайшли, адже сюжет все рівно вийшов”, - розповів Олексій Бітнер. Одіозному мажору, який кожен раз грозив за затриманння впливовими родичами, і за якого вступилася бабуся під час судового розгляду, грозить до 5 років.

Джерело: Накипело

 

На зборах ОСББ так “Накипіло”, що аж розбили телефон

Як показує моніторинг порушень прав журналістів, найчастіше роботі ЗМІ заважають звичайні громадяни - тобто не правоохоронці чи представники влади. Неадекватну поведінку, закиди, сварки чи агресію правоохоронці потім ідентифікують як хуліганські дії, хоча часто саме журналістська корочка чи камера дратує людей. І пояснювати комусь розлюченому, що кожна дія по відношенню до журналіста це додаткові місяці ув'язнення або тисяча гривень штрафу - собі дорожче. Так зокрема, власник оригінального балкончика та один з кандидатів у депутати на минулих виборах під час зборів по створенню ОСББ розбив телефон одного з засновників проекту “Накипіло” Роману Даніленкову та пошкодив йому лікоть.

Того ж вечора Роман написав заяву та пройшов медичний огляд, але, за словами його адвоката Василя Альошина, поліція зовсім не була зацікавлена у відкритті провадження. “Після подачі заяви ми допускали, що провадження відкривати не спішитимуть. Так і сталося: заяву передали дільничному і не спішили реєструвати в ЄРДР. Тому наразі у нас вже є рішення суду, за яким справу мають внести в реєстр. Але за якою статтею внесуть, суд не постановив: може тільки по хуліганству може, також і по перешкоджанню журналістській діяльності”, - розповідає адвокат.

Він також пояснює, що правоохоронці встановлюватимуть, чи факт хуліганства мав на меті перешкоджання роботі журналіста. “Якщо відкриють тільки по одній статті, обговорюватимемо це з Романом, якщо треба буде, ще раз подамо до суду на відкриття провадження саме по 171 статті”, - зазначив Альошин.

 

На суд до Александровської вхід тільки за партквитком

На суд до головної харківської комуністки Александровської журналістам попасти не судилося - у проході на незакрите засідання хлопці з шевронами Нацгвардії та співробітники ГУНП не пускали більше десяти журналістів та операторів. Четверо з них - від 057.ua, Депо Харків, Радіо Свобода та АТН написали заяву, якою зараз займається дільничний Червонозаводського відділу поліції. Журналіст Олег Скрипнік з 057.ua розповідає, що справу просто так не лишить і готується нагадувати про себе поліції. Тим паче, що він встановив, що на засідання журналісти двох ЗМІ все-таки змогли прорватися. Ними стали інформаційна агенція та телеканал, чиїми власниками є родичі Петра Симоненка.

Їхню колективну заяву 15 липня патрульні передали до Червонозаводського відділу поліції. Її зареєстрували у журналі, проте не в реєстрі досудових розслідувань. Олександра Алєксєєва з відділу зв’язків з громадськістю дала дуже невтішне уточнення: “Воно у дільничного і він ним займається. І, думаю, провадження по цій справі, скоріш за все, не буде”.

Джерело: 057.ua

 

“А шо там у колег?”

До речі, аналогічну свіжу статтю про розслідування подібних фактів у Полтавській області можна почитати тут. Але хорошого там також мало. Бо ні за дев’ять місяці, ні тим паче за три тижні “сказка не сказываеться, а дело не делаеться”.

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня ВМГО «ФРІ»

comments powered by HyperComments