Кримінальне провадження на основі журналістського розслідування: свіжий випадок у Харкові

Світлана Охович  |  Четвер, 6 жовтня 2016, 17:19
За матеріалом інтернет-сайту “Newsroom” про керівника Департаменту господарства Харківської міської ради Романа Нехорошкова Національна поліція відкрила провадження за статтею “Незаконне збагачення” та розпочала перевірку власності чиновника. Така реакція правоохоронців сама по собі логічна та правомірна. Але дивлячись правді у вічі, таке стається досить рідко.
Кримінальне провадження на основі журналістського розслідування: свіжий випадок у Харкові

Головний редактор “Newsroom” Павло Федосенко у своєму блозі розповів про дві іномарки, трикімнатну квартиру та третину 5-ти поверхівки, про які нічого не сказано у декларації держслужбовця. Журналіст зазначає, що джерелом інформації про власність нерухомість був реєстр прав на нерухоме майно, автівки Land Cruiser, Volkswagen Passat и Transporter “нашлись в базе ГАИ”. А почалося все з розповіді інструктора тренажерного залу, до якого ходили Павло і Роман. Під час роботи над матеріалом журналіст намагався поспілкуватися з чиновником, проте Нехорошков відмовився давати коментар..

Через приблизно два тижні після публікації стало відомо, що ГУНП Харківської області відкрила кримінальне провадження по факту статті 368-2 “Незаконне збагачення”. А інше харківське он-лайн видання Медіа порт зробило власний матеріал, де ще раз перевірило інформацію та все ж отримало коментар Романа Нехорошкова. За його словами, усі дані про майно неправдиві, а нежитлові приміщення площею більше 8000 кв. м. Нехорошков придбав до призначення на держслужбу, наразі вони йому не належать.

Коментар поліції

У Харківському управлінні поліції розповіли, що відділ комунікацій моніторить ЗМІ, а повідомлення про правопорушення передає керівництву. “Під час нашого моніторингу статті чи сюжети і також інформацію з соцмереж ми передаємо на перевірку, бо зараз публікації не зовсім часто відповідають журналістським стандартам. Ми оперативно пересилаємо її колегам, у тому числі через фейсбук чи чати у месенджерах. Якщо підтверджується, то інформацію вносять у журнал єдиного обліку правопорушень. Потім про усі такі повідомлення готуємо офіційні рапорти”, - зазначає керівник відділу комунікацій ГУ Нацполіції в Харківській області Олена Баранник

Закон і порядок

Критика та дорікання на правоохоронців за те що ті не звертають уваги на розслідування ЗМІ повсякчас проскакували як у медіа-спільноті так і серед активістів. Регіональний представник Інститут масової інформації на Одещині Павло Колотвін у червні писав про те, що “ в одеській регіональній пресі щотижня виходять розслідування, за які можна видавати Пулітцерівську премію. Приблизно нарахував, що тільки за останній місяць одеські журналісти та громадські активісти, зробили сім розслідувань, виконаних відповідно до міжнародних стандартів. Проблема лише в тому, що ці публікації досі не призвели до будь-якої реакції як правоохоронних органів, так і самої влади в регіоні».

Медіаюрист ІМІ Максим Ратушний також зазначає, що матеріали у ЗМІ для поліції чи прокуратури рідко є підставою для розслідувань.

“Відкриття провадження на основі журналістського матеріалу це незвичайна практика. Ця форма закладена у новому Кримінально-процессуальному кодексі, що почав діяти з 2012 року. Проте її використання не є сталим”.

На запит до Нацполіції про кількість таких проваджень я отримала також не надто велике число — 47. “Згідно даних ППС “Армор” слідчими підрозділами ГУНП в Харківський області за період з 1.01.2013 по 1.09.2016 зареєстровано 47 кримінальних проваджень на основі інформації опублікованій у ЗМІ, журналістських статтях, сюжетах, матеріалах”, - йдеться у відповіді на запит.

Медіаюрист Максим Ратушний також зазначає, що справа Нехорошкова може перейти під розслідування працівників Національного актикорупційного бюро. “Якщо після перевірки у Нацполіції встановлять, що розмір прихованого майна складає більше 50 мінімальних зарплат, провадження передадуть до підслідності регіонального підслідства НАБУ”.

За незаконне набуття активів у свою власність або власність інших осіб держслужбовцям загрожує до п’яти років з конфіскацією майна та забороною до трьох років займати певні посади. Якщо ж Нехорошков захоче “відповісти” на журналістський матеріал, то після закриття провадження або навіть і під час слідства чиновник може подати позов до суду. “У таких випадках через суд можуть вимагати право дати відповідь, спростувати неправдиву інформацію або відшкодувати моральну шкоду”, - говорить медіаюрист.

Світлана Охович, представниця ІМІ в Харківській області, активістка, членкиня ВМГО «ФРІ»

 

 

 

comments powered by HyperComments