Громадський рух в Україні: його проблеми та перспективи очима іноземців

Світлана Шкурай  |  Середа, 7 березня 2012, 18:16
Громадські активісти України мають великий потенціал, але наразі не використовують його – такий висновок можна зробити після дискусії, яка відбулась 5 березня о 19 годині в молодіжному центрі «OST» і була зосереджена на питанні впливу громадських рухів на політику нашої держави загалом та дії народних обранців безпосередньо.
Громадський рух в Україні: його проблеми та перспективи очима іноземців

Полеміка розгорталася між гостями з Америки, які досліджували українську громаду, та харківськими активістами молодіжних організацій. Мовою заходу була  англійська.

Хто винен, і що робити? Вічне запитання. Коли ми говоримо про стан країни, воно також залишається актуальним. Українці вже «експлуатували» його досхочу, від чого, мабуть, і самі заплутались.

Зі «свіжим» поглядом і новим баченням проблеми до Харкова завітали Керолін Форстейн,  випускниця Стенфордського університету, бакалавр з міжнародних відносин та історії, і Кейлі Хененкрет, яка навчалася в Колумбійському університеті, є бакалавром з політичних наук та славістики. Дівчата по черзі презентували результати своїх проектів: йшлося про активність участі населення в громадському житті, від чого вона залежить, про громадський моніторинг та багато інших, не менш цікавих аспектів проблеми. Після кожної презентації учасники «круглого» столу мали можливість прокоментувати сказане або поставити запитання доповідачам. Говорячи про механізми впливу на політику, не забули і про журналістику, яка може і повинна сприяти громадянам у захисті прав. На жаль, у нас вона працює не так, як треба.

Враховуючи не надто веселі висновки щодо активності громадян України, виникла ще одна тема для розмови – мотивація. Перше, що спадає на думку, - гроші. Парадоксально, що навіть за захист своїх прав людина вимагає платню, але з іншого боку, до такого стану її довели політики. «Панацеї» від цього немає, жодного способу перервати замкнене коло поки не знайдено. Коли це станеться, Україна зітхне з полегшенням, а поки залишається шукати доріжки і шляхи у майбутнє, долаючи стереотипність мислення, щоб об’єднатись, та обмеженість прав, а точніше – їх реалізації.

comments powered by HyperComments