Сатиричні плакати і Василь Єрмілов. Харків'янам розповіли про українську графіку минулого століття

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 17 травня 2016, 23:22
17 травня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулася лекція «Українська графіка ХХ ст.». Розповів про історію цього виду мистецтва мистецтвознавець і художник-графік Вікентій Пухарев.
Сатиричні плакати і Василь Єрмілов. Харків'янам розповіли про українську графіку минулого століття

Слухачі дізналися про витоки розвитку графіки в Україні: «Графіка як вид мистецтва формується саме в 20 столітті. Це друкована книга, яка зберігає в собі два напрямки. З одного боку це вже друкована графіка, гравюра. З іншого боку в стилістиці образів і окремих ілюстрацій.
Одна з перших ступенів розвитку української радянської графіки - плакати «Вікна сатири РОСТА» (Вікна РОСТА ) по аналогії з московськими вікнами РОСТА. Це серія плакатів, створена в 1919-1921 радянськими поетами і художниками, які працювали в системі Російського телеграфного агентства (РОСТА). Це були сатиричні, легкі для розуміння і сприйняття твори на злиденну тему. І ці твори виготовлялися практично кожен день. Звідси лаконічна мова і проста технологія виготовлення. Більшість авторів нам сьогодні не відомі »,- акцентував увагу мистецтвознавець.


Розповів Вікентій і про харківської знаменитості - Василя Єрмілова: «Метром графіки став Василь Єрмілов. Першим його графічним твором став автопортрет. Єрмілов плідно працював в українських Вікнах РОСТу, Особливо цікаві його роботи з оформлення сигаретних пачок, оформляв вулиці і площі до свят, агітпоїзд "Україна". Епоха вимагала від художника участі в створенні утилітарних речей: трибун і кіосків, рекламних щитів і плакатів. Працюючи над плакатами, оформленням книг, він виробив свій власний - "ерміловскій шрифт" - сухуватий, чіткий, з вивіреними пропорціями, який увійде в історію книжкової графіки », - позначив мистецтвознавець.

В цілому Графічне мистецтво в Україні мало значні традиції, виражені, перш за все, в прикладних формах книжкового оформлення (рукописного і друкованого) і гравюрі (по міді і дереву). Однак лише в ХХ столітті, синхронно з усією світовою художньою культурою, графіка отримала новий імпульс для самостійного розвитку. Графіка. становится різноманітнішою, охоплює шірокі СФЕРИ! застосування Завдяк існуванню графічних факультетів у художніх Вищих Навчальних закладах Києва, Харкова, Одеси, мистецької студії

Нагадаємо, більше цікавих лекцій та унікальних подій ви можете відвідати під час Ночі музеїв 2016, яка відбудеться 21 травня.
 

comments powered by HyperComments