Коли «джем» — не конфітюра, а концерт. Відвідувачі галереї грали на експонатах

Ганна Старкова  |  Неділя, 5 червня 2016, 15:21
Двоє талановитих майстрів і музикантів — Ігор Горбов і Назар Божинський — реалізували спільний кількакомпонентний проект.
Коли «джем» — не конфітюра, а концерт. Відвідувачі галереї грали на експонатах

Передусім, виставку «Музичні інструменти світу». Дві зали галереї Семирадського наповнили авторські роботи. Кожен експонат — діючий інструмент. Назар Божинський — знаний фольклорист, просвітник і представник традиційного кобзарства — представив власноруч зроблені українські народні інструменти. Окрім лір, кобз, бандур та торбанів, тут — зразки живопису, тканин тощо. Біля кожного експонату — не лише підпис, а й додаткова інформація.

Друга зала була заставлена і завішена іноземними зразками. Всі вони створені Ігорем Горбовим. Професійний художник від дизайну меблів перейшов до музичних інструментів. Каже, мета виставки великою мірою просвітницька.

«Я дав площадку для людей, щоб вони могли усіляко реалізуватися творчо. В музичному плані — якісь предмети тощо, — та лекції, живе спілкування. Творчих людей, музикантів, насправді не так багато, тому переважно ми одне одного знаємо. Якось кооперуємося та починаємо щось проводити. Я готував проект з просвітницькою метою. Про творчість в цілому. Насправді, творчість — це філософія та життєвий підхід. Але людям потрібна якась точка фіксації, про що це та як. Наприклад, на фоні музичних інструментів. Хоча це може бути будь-що інше», — каже Ігор Горбов.

Обидва автори протягом роботи виставки знайомили із своїми інструментами, їх історією, специфікою, звучанням. До інтерактивно-просвітницької програми долучили харківських виконавців. Окремі вечори присвятили музиці різних народів (українській, африканській, індійській, далекосхідній тощо) та інструментам, представленим на виставці. Звучали ситари, сази, табли, барабани та інші дивовижі. Концерт-закриття присвятили японській музиці.

«Життя починається після того, як виникає перший звук. Я не знаю, як це відбувається. Тільки-но сформулюєш — воно зникає. Мені здається, за допомогою звуку більше вдається показати. Закінчуються слова і починається життя», — зазначив Олексій Шутько у відповідь на питання про виконавство з аудиторії. Він зіграв гостям на японській флейті шякухачі, поділився досвідом та запросив до навчання.

Музику Країни, де сходить сонце, збагатили імпровізаціями на «східні теми». Учасник гурту MORJ Роман Голоборода виконав авторські пісні, ініціаторка «Різдвяного трамваю» Аліса Василькова грала на ситару та сазі. До джему могли долучитися усі бажаючі. Приклад показав і сам Ігор Горбов — він зняв зі стіни та віддав один з фреймдрамів, а собі взяв барабани.

comments powered by HyperComments