Фільми, присвячені людині та її долі. У Харкові триває фестиваль Docudays UA

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 листопада 2016, 19:33
Нещодавно до Харкова завітав мандрівний фестиваль Docudays UA , присвячений правам людини. Юрій Чумак, співорганізатор фестивалю в Харківській області, розповів, що він може дати своїм глядачам і чим цьогорічні заходи відрізняються від попередніх.
Фільми, присвячені людині та її долі. У Харкові триває фестиваль Docudays UA

Цей фестиваль проходить вже не перший рік. Як ви думаєте, що він може дати Україні?

Я би почав з того, що він дає українцям в першу чергу. А завдяки цьому – Україні. Він корисний тим, що дає можливість думаючим людям ще раз подумати. На жаль, як на мою суб’єктивну думку, люди зазвичай не люблять думати. У них для цього немає можливості, часу. У нас люди вимушені виживати. У них, скажімо так, немає великої потреби займатися якимось високими матеріями. Зараз здебільшою потреба публіки – це «хліба і видовищ». Як у стародавньому світі. А наш фестиваль, як я це завжди говорю, розрахований на думаючих людей. Людей, які готові жити не тільки задля того, щоб заробити собі на їжу, поїсти. Щоб потім жити. А й для тих, хто долучається до суспільного життя. До тих людей, які є громадсько активними.

І фільми Docudays UA дають можливість підживитися охочим душам, охочим розумам, охочим серцям корисною інформацією. Це джерело для роздумів. А такі люди, як на мене, вони просувають країну. От таким чином він допомагає Україні розвиватися.

А чим саме цей фестиваль такий актуальний? Як відомо, центральною темою є права людини. Крім того, кожного року обирається нова «наскрізна» тема, яка об’єднує всі стрічки.

Кожного року цей фестиваль проходить під якимось новим гаслом. Цього року воно отримало назву «Крізь ілюзії». Минулого року це була «Пропаганда». На мій погляд, ці теми співзвучні. І вони спрямовані на те, щоб допомогти людям позбавитися від ілюзій, від маніпуляцій, від затьмарення думок, чим нерідко займається пропагандистська машина. Це гасло фестивалю.

Але, в принципі, вони не присвячені виключно цій тематиці. Тематика фестивалю є набагато ширшою. І я, як правозахисник, мушу зауважити, що, на жаль (а, може, на щастя), ці фільми не є виключно правозахисними. Ці фільми в першу чергу не про права людини, а про саму людину. Вони присвячені людині та її долі.

А що ви можете сказати про цьогорічну підбірку фільмів? Крім того, чого нового слід очікувати від цього фестивалю?

Насправді в репертуарі мандрівного фестивалю 51-на стрічка. В цьому кінотеатрі буде показана тільки їх частина. Підбірка фестивалю відрізняється дуже виразною наявністю фільмів українського виробництва. Тому що раніше українське документальне кіно було рідкістю. Це був неначе звір, що занесений до Червоної книги. Думаю, що тут є десять фільмів саме від українських кіномитців.

Також можна сказати, що окрім показів в кінотеатрі 8 ½, ми цього року вперше домовилися з двома новими для нас інституціями, на які ми покладаємо великі сподівання. Є такий Регіональний центр з надання безкоштовної первинної правової допомоги в Луганській та Харківській області. Якщо ви знаєте, зараз на місцях фактично немає Управління юстиції. На їх місце прийшли ці центри, які надають і первинну, і вторинну правову допомогу нашим громадянам. У них є мережа практично по всій Харківській області. І завдяки їх мережі ми плануємо вийти на більш широке коло глядачів. Адже раніше ми працювали в Харкові, а ще трохи в Чугуєві, Лозовій та Ізюмі. А зараз у нас є, фактично, вихід на всю Харківську область.

І друга інституція – це Благодійний фонд Соціального розвитку Харківської області, у якого також є дуже хороші зв’язки в кількох районах. І завдяки ним ми плануємо там досить такі масштабні роботи. Бо ми не тільки показуємо фільми, а й обов’язково проводимо їх обговорення. Тобто, заходи фестивалю цього року в першу чергу будуть визначатися географією їх поширення. Фактично, по всій Харківській області. Кінопокази в кінотеатрі – це тільки початок шляху.

Як повідомляла «Справжня варта», в Харкові триває XIII мандрівний фестиваль Docudays UA, присвячений правам людини. На даний момент відбуваються кінопокази, які проходитимуть до 10 листопада о 19.00 у кінотеатрі 8 ½.

 

 

comments powered by HyperComments