На Схід треба їхати. Треба відкривати свою країну для себе - Жадан

Субота, 22 липня 2017, 15:09
Жадан, “Тартак” і Андрухович зберуть в Ізюмі під Харковом кілька тисяч глядачів.
На Схід треба їхати. Треба відкривати свою країну для себе - Жадан

Літературно-музичний фестиваль “Дорога на Схід” в в Ізюмі і селі Іванівка 18-19 серпня може зібрати до 10 тис. глядачів, вважає організатор фестивалю, письменник Сергій Жадан. Про це він повідомив на прес-конференції в Українському кризовому центрі.

“І місто міняється, люди міняються. Не всі, але багато хто. Якщо туди регулярно їздити, як ми це робимо, з нашим благодійним фондом, то бачиш ці зміни. І саме вони будуть вирішальними для долі країни. Тому на Схід треба їхати. Треба відкривати свою країну для себе”, - сказав Сергій Жадан.

У фестивалю буде 4 сцени: театрально-музичне пре-паті на Фазенді “Виноград” в селі Іванівка 18 серпня, і три сцени в самому Ізюмі, 19 серпня. Гратимуть «Тартак», «The Вйо», «Шана», «Жадан і собаки», “Муравський шлях”, різні гурти з Донеччини і Харківщини. Вірші читатимуть Юрій Андрухович, Дмитро Лазуткін, Люба Якимчук, Артем Полежака, Олексій Чупа. Докладну програму організатори обіцяють наступного тижня.

“Крім музики, театру й літератури, фестиваль подарує Ізюму мурал Джона Леннона – його створює на площі Джона Леннона група харківських художників, – говорить Марина Богун, представниця генерального партнера фестивалю, Раййфайзен Банку Аваль. – Буде круто, якщо традиція муралів на згадку про фестивалі приживеться і на Сході, і взагалі в Україні”.

Сергій Жадан переконаний, “Ізюм – страшно важливе місто. Якщо ви їдете на Схід, у воєнну зону, ви так чи інакше крізь нього їдете. Але це не просто ворота на Схід, не просто межа між Слобожанщиною і Донбасом, це місце фантастичної природної краси і важливої історичної спадщини. Крейдяні гори, кам’яні степові баби, козацька барокова церква… Ми стільки разів були з концертам на Донеччині та Луганщині, а в Ізюмі – ніколи. Це треба виправити”.

comments powered by HyperComments