Харківські школярі дізнавалися таємниці Олександра Довженка

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 13 квітня 2018, 15:30
Сьогодні в Харкові пройшов квест, присвячений творчому шляху українського режисера.
Харківські школярі дізнавалися таємниці Олександра Довженка

13 квітня в межах культурно-освітнього фестивалю «Дитяча площАРТка» відбувся квест «Таємниці Олександра Довженка» за участі учнів 7-9 класів. Захід проходив в приміщенні Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва, де колись мешкав знаменитий кінорежисер. В межах квесту школярі могли дізнатися таємниці будинку, які зберігаються тут більше ста років, послухати особисті історії самого Довженка та довідатися про особливості життя тодішньої творчої інтелігенції.

«Вважаю, що це новий погляд на те, як отримувати нову інформацію, – розповіла Олена Зіненко, кураторка фестивалю, – цей будинок дуже красивий, дуже цікавий з точки зору архітектури, цікавий з точки зору історії. Цікавий тим, що тут мешкали творчі люди. Ми знаємо, що одна з таємниць цього будинку – це перша творча комуна в Україні. Тут працював режисер Олександр Довженко. Також є ще багато інших таємниць, які дізнаються наші школярі».

За її словами, такого школярі на уроках історії не почують. Це справжнє розслідування, в якому вони можуть себе проявити в якості дослідників і знайти щось цікаве для себе. Зокрема, таким чином учні зможуть отримати досвід, який вони згодом будуть використовувати під час навчання. Цей квест має на меті зробити науку та навчання цікавими.

«Мене, як завжди, покликала моя хороша подруга – Олена Зінеко і сказала – «проведи квест для дітей», – розповів Дмитро Бульшуткін, організатор квесту, – зробити цей квест в межах фестивалю, щоб познайомити дітей з творчістю Олександра Довженка, з тим, що тут було раніше, з історією цього дому. Та і просто, щоб дізналися про місце, де проходять виставки. Якщо коротко – це привернення дітей до культури».

Перед початком квесту учні розбилися на команди. Згодом вони за участі агентів, кожен з яких примірив на себе роль на зразок режисера, художника чи поета, виконували різного роду завдання. Їх кінцева мета – знайти пароль з п‘яти слів, щоб можна було потрапити в кінцевий пункт цього квесту – кімнату Олександра Довженка.

«Цей квест цікавий, по-перше, тим, що він для дітей, – розповів Дмитро Бульшуткін, – по-друге, що він про культуру, про Будинок творчості. По-третє, цікавий тим, що вони шукають кімнату Довженка, який колись тут жив. Це унікальна історична пам‘ятка нашого міста».

«Шкільна програма у всіх школах однакова, – зазначила Олена Зіненко, – але якщо підходити з точки зору дорослого дослідника – то все стає значно більш цікавим. Це з точки зору школярів. З точки зору цього будинку,  це також певний експеримент. Адже методисти-професіонали будуть спілкуватися зі школярами на рівних. Це співпраця, це подолання розриву між людиною професії та людиною, яка ще не має її досвіду. Це таке запрошення до діалогу, до роботи в команді».

Це ще не останній захід, який проходить в межах «Дитячої площАРТки»: попереду творчі зустрічі, флешмоби, майстер-класи та інші креативні заходи, які будуть цікавими як для дитячої, так і дорослої аудиторії.

comments powered by HyperComments