Зруйнувати не можна зберегти: у Харкові представили плакати, які змінюють світ

Марина Чайка  |  П'ятниця, 27 квітня 2018, 15:09
25 квітня на арт-заводі «Механіка» відбулося урочисте відкриття однієї з виставок плакатів Трієнале «4-й блок».
Зруйнувати не можна зберегти: у Харкові представили плакати, які змінюють світ

Виставка під номінацією «МИР» була представлена у рамках Х Міжнародного фестивалю еко-плакату.

Міжнародна трієнале «4-й Блок» – унікальна мистецько-екологічна акція, у якій беруть участь видатні митці багатьох країн світу. Назва міжнародної виставки - трієнале «4-й Блок» походить від зруйнованого вибухом у 1986 році ядерного реактора Чорнобильської атомної станції. Мета проекту – привернути увагу громадськості засобами плаката до соціальних, культурних та екологічних проблем.

Із питанням, чому саме плакат, «Справжня Варта» звернулася до мистецтвознавця Сергія Сєрова, президента бієнале «Золота бджола», який був присутнім на відкритті Трієнале.

«Плакат – найвільніший простір для прямого вираження почуттів та думок у напрямі творчості. Він раніше виконував роль посередника між владою та народом, у ньому була сконцентрована вся необхідна інформація, був щось на кшталт ЗМІ.  Зараз Інтернет звільнив його від цієї ролі, тож тепер у нього є можливість реалізувати свою художню натуру: виразити погляд художника, дизайнера», - пояснює мистецтвознавець.

Також Сергій Сєров додав, що ще у минулому столітті агітатори посередництвом плаката закликали поповнити прифронтові ряди. Зараз такий різновид зображення виконує функцію  зміни світосприйняття. Не наказує: «Йдіть та купіть!» чи «Літайте літаками Аерофлоту!», а змушує замислитися. Що у картини розміром  5х7м, що у  плакату – 70х100см мета аналогічна – зобразити картину світу, у якій знайшли своє відображення сконцентровані емоції й почуття, авторську позицію.

«Погляньмо на оточуючий світ по-іншому. Зараз саме той момент, коли погляд на навколишнє середовище змінюється. Змінюється в усьому. Відбувається цивілізаційний зсув: коли приходить  усвідомлення – «Досить руйнувати – треба створювати»,  каже Сергій Сєров.

На його думку, така зміна позиції підкорювача природи на її захисника – прогрес у нашому суспільстві. Людство рухається у напрямі  гуманітарного та лагідного ставлення до природи і життя.  Нібито споглядає зміну ролями: чоловічий суворий наказ до дії («А ти записався добровольцем?») змінюється лагідним жіночим проханням («Збережи природу»).

Виставка еко-плакату пропонує поглянути на світ ніжнішим поглядом. Адже тільки від людини залежить, у якому стані перебуватиме природа.

Виставка триватиме до 13 травня на території Арт-заводу «Механіка». А впродовж еко-фестивалю проходитимуть також інші події.

Нагадаємо, 21 квітня в ЄрміловЦентрі відбулося відкриття виставки дизайнерських платків, яка проходить в межах Міжнародного екологічного фестивалю "4-й блок".

comments powered by HyperComments