У Харкові відбудеться фестиваль NonStopMedia: програма

П'ятниця, 24 серпня 2018, 15:16
З 27 серпня до 9 вересня у межах NonStopMedia в Харкові відбудеться понад 20 івентів: майстер-класи, лекції, екскурсії, концерти, презентації та вже традиційна «Ніч перформансу».
У Харкові відбудеться фестиваль NonStopMedia: програма

NonStopMedia є одним з перших фестивалів в Україні, зосереджений на молодіжному мистецтві (перший NonStopMedia відбувся у 2003 році). NonStopMedia — це стартовий майданчик для експериментального візуального мистецтва в Україні, який дає можливість молодим і досі невідомим художникам заявити про себе. Лауреати NonStopMedia IX отримають змогу влаштувати виставку в галереях України, які є партнерами фестивалю, протягом наступного року.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ

(27.08 – 9.09.2018)

27.08:

17.00 - презентація об’єктів Мітасова (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Олег Мітасов (1953 - 1999) прославився в Харкові в середині 1980-х років численними написами з зв'язаних слів на парканах і стінах будинків. Імовірно, страждав на шизофренію.

19.00 - вистава-концерт театру «Арабески» за текстами Мажени Садохи (Вроцлав), Сергія Жадана (Харків) та Юрія Андруховича (Івано-Франківськ) у виконанні Міська Барбари та Юрка Єфремова - автора музики - у режисурі Світлани Олешко з відеорядом від Андрія Зеленого (Львів) - (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15). Надзвичайно актуальний, гострий і водночас мобільний проект. Це не просто вистава, це відео-арт, це низка дискусій та дебатів, аудіокнига, східноукраїнський тур у 2018 році (Чугуїв, Слов’янськ, Краматорськ, Сіверськодонецьк, Лисичанськ).

 

28.08:

18.00 - кураторський проект Наталі Чичасової «Місто "Без призначення"» спецпроект від галереї Артсвіт (Дніпро) (VOVATANYA Gallery, Харківська набережна, 6)

Роботи надані з колекції галереї Артсвіт, створені сучасним молодими українськими художниками, які репрезентують різне відчуття себе та бачення майбутнього. Медіумом на виставці є друкована графіка - одна з найбільш традиційних технік, що вже давно стала не тільки засобом декоративного оформлення, але й набула специфічної та лаконічної візуальної мови. Сьогодні, в контексті переосмислення нашої ідентичності та вибудовування стратегії подальшого розвитку, звернення до аналізу впливу радянського феномену є надзвичайно важливим. Така ситуація спонукає сучасних художників у своїх практиках звертатися до теми радянської спадщини та фіксувати її у ландшафті міста. Їхні роботи фактично стають індикатором змін у свідомості нового покоління.

 

29.08:

18.00 - виставка з архівів фестивалю, візуалізація історії NonStopMedia (Ampersand food & art, вул. Сумська, 71)

Презентація каталогів, афіш та програмок фестивалю за 15 років його існування від Тетяни Борзунової та Ірини Оленіної.

 

30.08:

17.00 - лекція Ольги Сімсон, докторки юридичних наук, директорки Інституту права, технологій та інновацій (ILTI), «Захист інтелектуальної власності в сучасному мистецтві» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Мета лекції - продемонструвати, як нові тенденції та форми в мистецтві впливають на охорону інтелектуальної власності, дати представникам креативної індустрії інструменти захисту авторських прав, показати грань між інтелектуальною власністю та апропріетарним мистецтвом.

19.00 - лекція Тетяни Тумасян, директорки Муніципальної галереї та засновниці  NonStopMedia про історію фестивалю (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Розповідь про те, як і чому з'явився фестиваль, як змінився склад учасників, яке майбутнє чекає НонСтоп. У 2003 році Тетяна Тумасян заснувала фестиваль молодіжних проектів NonStopMedia. За час існування NonStopMedia утвердився як важлива комунікативна платформа для молодого сучасного мистецтва, що зумовлено різноманітністю паралельної програми: кіно, театру, музики, літератури - та посиленої ролі теоретичної, освітньої та дискусійної платформ фестивалю.

 

31.08:

18.00 - спецпроект «Контрверсія» Белли Логачової та Олександра Присяжненко, нові медіа, відео, фотографія, тексти (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Погляд на сучасну подачу інформації в мінливій ​​соціальній ситуації та роздуми про те, де правда, а де брехня, коли вибір своєї версії реальності надається кожному окремо.

22:00-02:00 - Visual party #2 «Не хлебом единым» / «Остро умие» (тильна сторона ХНАТОБ, вхід за будівлею опери з боку саду Шевченка)

Academy of Visual Arts Kharkоv спільно з «Культура звука» продовжують серію visual party. Організатори запрошують відкрити для себе харківського художника слова - Вагріча Бахчаняна. Visual party - це суміш музики та візуального матеріалу на певну тему. На вечірці будуть продемонстровані зображення і твори Вагріча, та розповідь про харківського художника. Відеоматеріали підібрані Academy of Visual Arts Kharkov. Світло - VJ YNG (Олена Джуріна). Музика - DJ Kurilo.

 

 1.09:

 18.00 - презентація «Искусство - это больно» Ольги Федорової (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Проект як частина довготривалого дослідження мистецьких процесів, має на меті зібрати у собі весь той біль, що його переживає молодий художник у своїй діяльності. Все, «що болить», але зазвичай не виноситься за межі «кола посвячених». Та біль вщухає швидше, якщо дати йому вихід. На презентації проекту художниця представить арт-бук та мерч-колекцію «Искусство - это больно», також відбудеться артист-ток та дискусія про концептуальне мистецтво, вітчизняні мистецькі процеси та арт-систему, а також місце в них молодого українського художника.

21:00 - шоу-кейс "Rhythm Makers" (Farsch Place, вул. Квітки-Основ’яненка, 12)

Dj Max Gold та Dj Ivan Schtug зіграють вінілові сети з найбільш значущих треків від продюсерів андеграундної house-музики

 

2.09:

17.00 - офіційний початок фестивалю - відкриття виставки лауреатів (Палац студентів НТУ «ХПІ», вул. Пушкінська, 79/1)

 

3.09:

18.00 - лекція Філіпа Модерсона про життя та працю молодого художника в Німеччині (АртПідвал Муніципальної галереї, вул. Чернишевська, 15)

Філіп Модерсон - німецький художник, скульптор. Живе та працює в Берліні. Роботи Модерсона - відбиття геологічних процесів, таких як ерозія та седиментація. Матеріальна основа його скульптур (пісок, бетон, метал або скло) - утворює, як правило, камінь, що переходить у різні агрегатні стани. Роботи Модерсона можна розглядати і як об'єкт, і як процес. Амбівалентні об'єкти стосуються, з одного боку, глобальних природних явищ, а з іншого боку, говорять про роль людини в їх створенні. Проте, остаточне формування самих об'єктів не визначається художником. Воно виникає в процесі створення.

 

4.09:  

 18.00 - відкриття проекту Гамлета Зіньківського «Сьоме правило» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Гамлет Зіньківський - український художник, відомий своїми стріт-арт роботами в Харкові та інших містах. Живе і працює переважно в Харкові, бере участь у виставках в Україні та за кордоном, лауреат NonStopMedia 4 та 5. Стріт-арт Гамлета відрізняється графічною манерою виконання і присутністю характерних авторських текстів.

 

5.09:

 18.00 - лекція та презентація Микити Лиськова про авторську анімацію (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Микита Лиськов створює авторську некомерційну анімацію, займається цим вже більше 10 років, постійно бере участь у кінофестивалях, проводить лекції-кінопокази з історії анімації, організовує і веде заняття в «Школі авторської анімації» в Дніпрі. Нещодавно його анімаційний фільм «Я купив велосипед» отримав гран-прі фестивалю «Де кіно», а його нова робота «The End» постійно транслюється на кінофестивалях в усьому світі. Під час лекції Микита покаже свої анімаційні фільми, детально розповість про їх створення, звідки приходять ідеї та навіщо в сучасній Україні займатися авторською анімацією.

 

6.09:

18.00 - показ «Відеоарт 1990-х і 2000-х в архівах Музею сучасного мистецтва Одеси» (Муніципальна галерея, вул. Чернишевська, 15)

Скринінг відеоробіт з архіву Музею сучасного мистецтва Одеси. Під час показу ми спробуємо прослідкувати розвиток відеоарту 1990-х і 2000-х: твори Мирослава Кульчицького та Вадима Чекорського, Глеба Катчука, Олександра Ройтбурда, Миколи Карабіновича та інших.

 

7.09:

17.00  - відкриття проектів Ольги Бабак «Відстань» та Олександра Каплі «Мао в гостях у темній матерії та мироточиві гриби» у бібліотечному корпусі ХНЕУ ім. С. Кузнеця  (Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця, проспект Науки, 9A)

Харківські художники презентують роботи в незвичному середовищі університетської бібліотеки, з'ясувавши, наскільки контекст простору впливає на сприйняття проекту.

 

8.09:

 16.00 - фінальний показ перформансів учнів майстер-класу Вальдемара Татарчука (Молодіжний парк, вул. Пушкінська, 100)

Метою майстер-класу є представити і випробувати обрані основні елементи конструкцій перформативних дій, спостережені у багатьох активних митців від сімдесятих років до сучасності. Учасники майстер-класу працюють в межах, визначених ведучим, але водночас мають можливість перейти їх, зламати, діяти всупереч.

19.00 - Performance night (Молодіжний парк, вул. Пушкінська, 100)

впродовж п'яти годин в Молодіжному парку глядачі будуть свідками перформансів від художників з України, Польщі та Великобританії: Ani Zur / Київ, Наталля Лісова / Київ, Юрій Штайда / Харків, Вальдемар Татурчук/Польща, резидент SWAP: UK/Ukraine Ріккардо Атанасіо Матлакас.

23.00 - діджей-сет від The And, одного з акторів театру «Прекрасні квіти» Дениса Чмельова (Farsch Place, вул. Квітки-Основ’яненка, 12)

Відео-інсталяції та акторська пластика об’єднуються, підкреслюючи зв'язок візуального мистецтва та музики.

 

9.09:

15.00 -  екскурсія виставкою лауреатів фестивалю із членами журі (Тетяна Тумасян, Роман Мінін) і кураторами (Анастасія Хлестова, Антон Ткаченко) (Палац студентів НТУ «ХПІ», вул. Пушкінська, 79/1).
19.00 - концерт гурту Fever °, закриття фестивалю, вечірка (ART AREA «ДК», вул. Чернишевська, 13)  
Fever ° - це indie-rock fusion з класичним грувом і багатозначними словами. Проект існує з 2016 року. За цей час команда випустила EP Salmon і зіграла його на кількох сольних концертах в Харкові, фестивалях «Я і Села Брук» (Харків) і Alfa-Jazz Street Fest (Львів).

· ВХІД НА ВСІ ПОДІЇ ФЕСТИВАЛЮ ВІЛЬНИЙ

· В програмі можливі зміни

comments powered by HyperComments