Директор комунального департаменту вибачився за неумисне знищення дитячої виставки у Харкові

Середа, 24 квітня 2019, 16:01
Дитячу акцію «Плакат нашвидкуруч», першу подію Дитячої програми Бієнале молодого мистецтва, знищили у Харкові 19 квітня. Вибачення за її ненавмисне знищення через бюрократичну помилку приніс директор харківського департаменту комунального господарства Олексій Богач.
Директор комунального департаменту вибачився за неумисне знищення дитячої виставки у Харкові

Акція «Плакат нашвидкуруч» мала стати першою мистецькою інтервенцією Бієнале молодого мистецтва у міський простір. Над створенням понад 120 плакатів протягом трьох місяців працювали 70 учнів та учениць студії Aza Nizi Maza. Ще тиждень пішов у викладачів і дизайнерів студії на те, щоб відсканувати, надрукувати роботи та зібрати їх у цілісну експозицію, наклеївши на смуги агроволокна загальною площею близько 60 м².

Ці конструкції викладачі студії Aza Nizi Maza наклеїли на два будівельні паркани у центрі міста – уздовж саду Шевченка з боку площі Свободи та у парку Стрілка – у ніч з 18-го на 19-те квітня. Микола Коломієць, засновник студії, розповідає: конструкції закріплювали монтажною піною зі зворотного боку парканів, кожен монтаж тривав близько двох годин, за цей час до групи викладачів жодного разу не підійшла ані охорона будівельних майданчиків, ані поліція.

Монтаж закінчили близько 6 ранку, а вже о 9-й ранку паркани були ретельно зачищені.

Тетяна Тумасян, голова оргкомітету Бієнале, розповідає, що ще на початку квітня прокомунікувала створення виставки з міським Департаментом культури (директоркою – Світланою Бабіцькою і її заступницею, Тетяною Мараховською) і за його сприяння отримала письмовий дозвіл на використання будівельних парканів. Він був підписаний заступницею директора комунального господарства Русланою Колодною. Координаторка дитячої програми Бієнале Ольга Філоненко також передала інформацію в СКП “Харківзеленбуд” – у телефонній розмові.

У другій половині дня в п’ятницю, 19 квітня, директор харківського міського департаменту комунального господарства Олексій Богач приїхав на зустріч до оргкомітету проекту, в харківську муніципальну галерею, вибачився та повідомив, що відбулася бюрократична помилка.

В офіційному листі-вибаченні, підписаному Олексієм Богачем 22 квітня, йдеться, зокрема, про те, що “наданий дозвіл не був своєчасно переданий будівельним підрядникам, у чиїй експлуатації знаходяться ці паркани, а ті, відповідно, в свою чергу, не повідомили своїх працівників (охоронців та двірників), в задачу котрих входить, відповідно до Правил Благоустрою території міста Харкова, встановлених рішенням Харківської міської ради від 16.11.2011 № 504/11 (зі змінами) щоденне прибирання будь-яких матеріалів, розміщених на парканах без дозволу. При цьому, зазначені працівники не були здатні самостійно оцінити цінність об’єктів, з якими стикнулися, і, сприйнявши їх за несанкціоноване розміщення реклами чи агітації, зняли з парканів, не повідомивши про це їх керівництво.

Ураховуючи вищезазначене, приносимо свої вибачення організаційному комітетові Бієнале молодого мистецтва, студії Aza Nizi Maza та, через них, дітям – авторам плакатів за ситуацію, що склалася, та пропонуємо всебічне сприяння як у можливому повторенні виставки, так і в інших проектах, пов’язаних із мистецькими акціями в міському просторі”.

PR-директорка Бієнале молодого мистецтва Іванна Скиба-Якубова говорить: “Для нас дуже важливим є це визнання помилки і вибачення – і як здоровий прецедент, і як те, що допоможе викладачам студії пояснити дітям: дорослі, які їх ображають, усе ж здатні вибачитися. Щодо відшкодування матеріальної вартості експозиції, то його нам запропонували різні знайомі і незнайомі люди, тож у тому чи іншому вигляді місто зможе побачити ці роботи. Як саме виглядатиме нова експозиція – вирішують куратори, але це точно не буде повторення в тому ж форматі, на будівельних парканах”.

comments powered by HyperComments