Незвичайний арт-об'єкт Бієнале оцінили харківські екоінспектори (ФОТО)

Четвер, 19 вересня 2019, 17:51
Харківська екоінспекція підтримала інсталяцію про зникнення тварин.
Незвичайний арт-об'єкт Бієнале оцінили харківські екоінспектори (ФОТО)

В рамках основної програми другого Бієнале молодого мистецтва дизайнер Василина Буряник представила свій мистецький проект - інсталяцію під назвою «Фрагменти організмів». Дівчина захоплюється експериментальним текстилем.

Арт-об'єкт Василини нагадує експозицію музею природи: в заповнених соляним розчином акваріумах нібито плавають частини вимерлих тварин. Однак насправді це ілюзія - «експонати» в розчині зроблені з тканини.

За словами дівчини, в формаліні можна розгледіти фрагменти гребенчатого тритона і спини зубра, крила дятла і мікроорганізми. Це ті істоти, зникнення яких обернеться негативними наслідками для всього живого на землі. Таким способом художниця хоче звернути увагу суспільства на проблему збереження вимираючих істот.

«Це все - організми з Червоної книги України. І мій проект заглядає в майбутнє - ці тварини поки живі, але дуже скоро вони можуть зникнути. Залишаться тільки їх фрагменти в таких ось банках, - пояснює автор.

Незвичайний арт-об'єкт оцінила і підтримала Державна екологічна інспекція в Харківській області. За словами глави відомства Євгена Оберемка, турбота про зникаючі види тварин - одна з основних задач екоінспекторів Харківщини.

Він зазначив, що фахівці установи стежать за тим, щоб в регіоні не порушували закони про охорону об'єктів тваринного світу. Також інспектори відстежують кількість диких тварин, при цьому займаючись охороною місць їх проживання.

За словами начальника обласної екоінспекції, Червона книга як і раніше поповнюється новими видами тварин, які незабаром можуть зникнути. Тому людям важливо нагадувати про цю проблему і з допомогою об'єктів мистецтва в тому числі.

Нагадаємо, виставка модернового мистецтва проходить в Харкові з 17 вересня по 31 жовтня. Тема цьогорічного Бієнале - «Здається, я заходжу в наш сад». Арт-об'єкти будуть представлені на 16-ти локаціях міста. В основній програмі беруть участь 45 художників з усієї України.

Інсталяцію Василини Буряник «Фрагменти організмів» харків'яни можуть побачити в історичній будівлі готелю «Харків». Час роботи з 11:00 до 20:00 щодня.

comments powered by HyperComments