Землю планують продавати тільки фізособам-українцям до 200 га кожному

Понеділок, 29 травня 2017, 18:01
Питання наразі не стоїть в площині відміни чи зберігання мораторію на продаж земель
Землю планують продавати тільки фізособам-українцям до 200 га кожному

Продавати землю потрібно, - вважають в Уряді, який провів засідання за участі народних депутатів, представників профільних комітетів Верховної Ради, керівників профільних асоціацій та об'єднань, експертів аграрного ринку, представників фермерських господарств, - повідомляє «Справжня Варта».

На думку Голови Уряду Володимира Гройсмана, продаж має бути доступний тільки фізособам-українцям і в обсязі не більше 200 га землі на одну особу. "При цьому на даному етапі ми категорично проти продажу землі іноземцям, проти відкриття ринку земель для юросіб," - зазначив ВолодимирГройсман. Він зазначив, що модель, яка має бути запропонована, має містити чіткі запобіжники проти того, щоб українську землю просто скупили ті, хто хотів би на цьому просто нажитись: "Якщо відкривати ринок, то так, щоб це сприяло створенню справжнього фермерського класу."

Учасники засідання висловлювали аргументи "за" і "проти" різних позицій, але в цілому погодились з тим, що питання наразі не стоїть в площині відміни чи зберігання мораторію на продаж земель. На думку учасників обговорення, постановка питання в такій площині носить чисто маніпулятивний характер. Питання ж полягає в тому, щоб визначити, яка саме модель обігу земель була б найкращою для України, і тоді вже починати обговорення її запровадження.

Учасники наради погодилися, що тіньовий ринок землі в країні вже існує. Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів привів статистику, згідно з якою в 2016 році на неконкурентних засадах у користування було передано 1,5 млн га землі сільськогосподарського призначення. При цьому стартова ціна оренди за гектар становила всього 940 гривен. Натомість на конкурентних засадах передано у користування всього 42 тис га земель за значно вищою ціною.

За результатами наради, сторони домовилися створити міжвідомчу робочу групу у складі урядовців, народних депутатів, представників профільних аграрних асоціацій та експертів. Найближчим часом робоча група представить концепцію першого етапу земельної реформи на основі уже існуючих напрацювань Уряду і з врахуванням думки усіх, хто має відношення до розвитку аграрного сектору України. Окрім того, Глава Уряду доручив підготувати проект постанови Уряду, яка унеможливлювала б подальші зловживання на ринку землі вже зараз, - повідомили у Кабміні.

Як раніше писала «Справжня Варта», фермерша самовільно захопила 60 га. Засіяла - зібрала врожай соняшнику - винна державі 86 тис. грн.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти»

comments powered by HyperComments