Уряд обіцяє залишити пологи безоплатними для громадян

Середа, 23 серпня 2017, 10:11
Спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні заклади з 2019 року почнуть отримувати від держави оплату за конкретно надані послуги конкретному пацієнту
Уряд обіцяє залишити пологи безоплатними для громадян

Таке роз'яснення надано в Міністерстві охорони здоров'я.

Разом з тим, у 2018 році окремі послуги будуть оплачуватися з державного бюджету в рамках пілотних проектів. Одним з перших таких «пілотів» має стати оплата вартості пологів напряму пологовим будинкам від Національної служби здоров’я за єдиним для всієї країни тарифом, - повідомляє «Справжня Варта»

Як повідомили у міністерстві, медична реформа не передбачає введення оплати за пологи від породіль. Зокрема, в останній редакції законопроекту №6327 зазначається:

«У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями, або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами».

Раніше «Справжня Варта» писала, за що платитимуть жінки під час пологів. Після запровадження медичної реформи не всі операції робитимуться безкоштовно, натомість це не стосується мінімальних послуг щодо пологів.

На пологи мінімальні послуги будуть надаватися безкоштовно. Жінка прийде до пологового будинку, буде мати лікаря, який чергує у той день. Також надаватимуться всі витратні матеріали, як на нормальні пологи, якщо потрібен кесарів розтин, то буде операція, і всі витрати буде покрито.

Але, коли жінка хоче сама бути в палаті, якщо вона хоче специфічного лікаря або додаткові якісь послуги, тоді вона матиме співоплату. Щоправда, не всі процедури та не всі операції робитимуться з самого початку, оскільки немає достатнього фінансування.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments