Від 1 жовтня пенсії будуть перераховані

Четвер, 5 жовтня 2017, 10:07
Такого перерахунку не здійснювали п’ять років
Від 1 жовтня пенсії будуть перераховані

Про це повідомили в прес-службі Кабміну, коментуючи прийняття пенсійнохї реформи, - повідомляє «Справжня Варта»

 З 1 жовтня, а не з грудня, як передбачає закон про бюджет на 2017 р., буде збільшено  мінімальну пенсію – до 1452грн. Як результат – зростання виплат цьогоріч стосуватиметься майже 9 млн з-поміж 12 млн пенсіонерів.

Надалі пенсії будуть перераховуватись автоматично в залежності від зростання зарплат і інфляції.  Таким чином буде покладено край практиці втягування пенсіонерів в політичні ігри, коли пенсії підвищуються лише напередодні виборів. 

Реформа встановлює справедливі однакові для всіх умови призначення пенсій. Пенсії призначатимуться в залежності від стажу і розміру заробітної плати. Так буде ліквідовано «зрівнялівку», коли всі отримують майже однакові пенсії. 

З 1 жовтня буде скасовано 15-відсоткове зниження пенсій тим, хто продовжує працювати. 

Завдяки реформі буде ліквідовано дефіцит Пенсійного фонду. У цьому році дефіцит Пенсійного фонду становить 141,3 млрд грн, або майже половину від потреби. При цьому майже 80% пенсіонерів живуть за межею бідності. Уряд ставить завдання: до 2024 року зробити Пенсійний фонд бездефіцитним. Це означає, що у фонду з’являться можливості інвестувати в підвищення пенсій. А, відтак, і в якість життя українських пенсіонерів.

При доопрацюванні урядового законопроекту в документ були внесені правки, які посилюють соціальний захист людей праці. Зокрема, закон дозволяє з 1 січня 2028 року призначати пенсії незалежно від віку особам, в яких страховий стаж складає 40 і більше календарних років. Тобто ті, хто має великий страховий стаж, зможуть виходити на пенсію раніше 60 років. Підприємці зможуть розраховувати на призначення пенсії в 60 років завдяки зарахуванню до страхового стажу підприємницької діяльності, яка здійснювалася у період по 31 грудня 2017 року.

Вже в наступному році буде проведено аудит Пенсійного фонду України, а також забезпечено створення реєстру отримувачів соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, інших виплат, що здійснюються коштом державного та місцевих бюджетів, коштом Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Проведення аудиту і створення реєстру дозволить впорядкувати пенсійні виплати, виявити серед отримувачів «мертві душі» і припинити їм виплати.

Вже з 1 січня 2019 року буде запроваджено другу складову системи пенсійного забезпечення – накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що забезпечить більш високі пенсійні виплати у майбутньому. 

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments