Неможливо порівнювати продукти лише за їх ціною. Вони мають відмінності у складі - експерт

Середа, 18 жовтня 2017, 15:19
При цьому склад одного і того ж продукту одного і того ж виробника в різних країнах може вказуватися по-різному
Неможливо порівнювати продукти лише за їх ціною. Вони мають відмінності у складі - експерт

А різниця в ціні визначатися специфікою оподаткування конкретної країни

Приклад такого формування цін навів директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, - повідомляє «Справжня Варта»

Дорошенко: "Асоціація постачальників торговельних мереж вирішила промоніторити один з відомих йогуртів, а саме біфідойогурт питний фруктовий Danone Activia, на предмет того, що вказує виробник на своїй упаковці в складі інгредієнтів та порівняти з ціною на продукт.

Різниця в ціні також складається з різниці в ПДВ на продукти. Так у Литві він найвищий в ЄС – 21%, Румунії – 19%, Угорщині – 18%, Естонії – 14%, Білорусі – 10% та Польщі – 5%. В Україні податок на додану вартість однаковий – 20%.

Що до складу, то в Румунії вказано лише пастеризоване молоко, а в Угорщині обезжирене молоко. Виробник в Естонії вказує натуральне та сухе молоко, у Литві також натуральне та сухе молоко, а в Польщі натуральне молоко, молочний порошок та сухе молоко. При тому країни, які мають найвищу ціну на йогурт мають у складі більше фруктів та соків.

На сайті українського виробника Danone Activia вказано, що він виробляється виключно з вітчизняного молока, але якого саме, можливо сухого, не вказано. Вже на самій упаковці є напис про те, що йогурт зроблений з нормалізованого молока. З однієї сторони це означає, що можливо молоко лише змінювало жирність, тобто підвищували, якщо сировина була менш жирною, або навпаки зменшували, якщо воно було жирністю більше 2%. Але з іншого боку, це не дає впевненості в тому, що до складу не входить сухе молоко. Використання сухих інгредієнтів здешевлює продукт, але й робить його менш якісним.

У результаті стає зрозуміло, що неможливо порівнювати продукти лише за їх ціною. Вони мають відмінності у складі".

Як раніше писала «Справжня Варта»,  у місцевої влади є ресурси і важелі для зниження цін на продукти харчування.

Серед цих ресурсів - створення оптових продуктових ринків. Ще одним впливовим інструментом на цінову ситуацію є проведення ярмарків, які здавна проводились в Україні.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments