Уряд підтримав законопроект проти тиску на бізнес

Середа, 8 листопада 2017, 17:31
Мета законопроекту, якого розроблено Міністерством юстиції та робочою групою з представників бізнесу та правоохоронних органів, захистити підприємця від неправомірних дій правоохоронців
Уряд підтримав законопроект проти тиску на бізнес

Законопроектом передбачено, що докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації – визнаються недопустимими. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, - повідомляє «Справжня Варта».

Окрім того, пропонується запровадити обов’язкову звуко- і відеофіксацію проведення обшуку. А докази, отримані в ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнавати недопустимими.

Документ забороняє вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності.

Також законопроект передбачає заборону повторного порушення закритих кримінальних проваджень.

Водночас законопроект забезпечує розумні строки провадження кримінальної справи. Зокрема, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження.

Разом з тим представники бізнесу отримають право на підтвердження реєстрації кримінальної справи.

Крім того, буде запущено механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів.

«Буде створена незалежна комісія, до складу якої увійдуть правозахисники, представники бізнес-асоціацій та органів державної влади. Вона розглядатиме завершені справи і даватиме оцінку законності діям правоохоронців щодо представників бізнесу. Цей законопроект має всі шанси прибрати прогалини, які дають змогу правоохоронним органам використовувати свої повноваження з метою тиску на бізнес», - зазначив Міністр юстиції  Павло Петренко.

Як раніше писала «Справжня Варта», у регіонах відбувається шалений тиск правоохоронців на бізнес. Наявність численних сигналів про це констатував прем'єр під час засідання Ради регіонального розвитку у Києві.

Характеризуючи це явища, Гройсман порівняв його з "епідемією".

Водомир Гройсман: «Я зустрічаюсь з бізнесом, і ми маємо на місцях сигнали шаленого тиску правоохоронної системи (на бізнес)».

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments