Бюджет Харкова-2011: його авторам - "озеленення" та "проїдання", усім іншим - виживання

П'ятниця, 28 січня 2011, 00:47
Харківський бюджет поточного року часто називають бюджетом "проїдання". Тому що переважають сьогодні витрати на мінімальне забезпечення працівників і комунального господарства. Цікаво лише з'ясувати, хто ж його буде їсти.
Бюджет Харкова-2011: його авторам - "озеленення" та "проїдання",  усім іншим - виживання

Бюджет Харкова ухвалили 29 грудня. На обговорення та голосування депутати витратили менше години: «регіонівська» більшість на сесіях завжди дисциплінована як жовтенята в СРСР, опозиція традиційно не має ні сил, ні бажання опиратись
 Витрати міської скарбниці заплановані в обсязі 4, 2 млрд. грн. (тут і далі для порівняння показники 2010 р. – 3,9 млрд.).  З названої суми на освіту місто має витратити 804,4 млн. (821,7 млн.), на медицину – 738,5 млн. грн. (718,8 млн. грн.), на культуру і мистецтво – 108,3 млн. (105,2 млн.), на фізкультуру і спорт – 37,7 млн. (35,2 млн.).
Зниження витрат на освіту в мерії пояснюють зменшенням кількості школярів. Левова частка «освітянських» та «лікарських», зрозуміло, припадає на виплату заробітної плати та оплату комунальних послуг. На харчування дітей витратять загалом 43,1 млн. грн. (сума майже навпіл поділена для школярів та дошкільнят).
 Витрати найсуттєвіших статей міського бюджету – ремонт будинків, благоустрій, купівля ліків лишилися незмінними. Проте певні статті витрат помітно зросли. Найбільше пощастило рослинам. На озеленення витратять вдвічі більше проти минулого року – 70 млн. грн. замість 35,8 млн. Саджання мільярдів квітів у Харкові, схоже, має для влади якусь незбагнену економічну чарівність. З деревами також якесь беззбиткове виробництво: виглядає так, що заробляють як на їх рубках, так й на висадках.
Капітальний ремонт харківського електротранспорту стане місту в 5 млн. грн. проти 2 млн. минулого року. Будівництво дитячих майданчиків припало до душі чиновникам і в після виборчий рік. На нього витратять 8,8 млн. грн. (у 2010 р. – 3,7 млн.).
На реконструкцію також заплановано витратити значні кошти: Палацу дитячої та юнацької творчості – 7,5 млн. грн., мережу зовнішнього освітлення – 45 млн. грн., коло розвороту трамваїв біля Південного вокзалу – 3,5 млн. грн.
17, 3 млн. грн. буде витрачено на ремонт міської лікарні № 30.
Будівництво фінансовано в порівняно незначних обсягах: нові полігон та кладовище в Дергачах – 8,7 млн. грн., житло для молодих сімей – ще 5 млн. грн.
У 2011 р. зменшаться витрати на компенсацію перевезень пільговиків «Міськелектротрансом» – з 26,4 млн. грн. до 23,8 млн. Щоправда, ані попередня, ані теперішня сума не покривають навіть п’ятої частини необхідних коштів.
Нарешті, в умовах економічних труднощів депутати вирішили виявити солідарність з електоратом. Вони відмовились, начебто, від належній їм компенсації за роботу в міській раді, Як сказав міський голова, «люди прийшли сюди не заробляти, а працювати», тому жодних пручань не було. Залишається лише дивуватись, що безкорисно «працювати» в ради йдуть переважно бізнесмени та чиновники з мільйонними, зазвичай, статками. Ймовірно, високого альтруїзму та вільного часу в них незрівнянно більше, ніж у лікарів або інженерів. Між тим, названа компенсація – близько 800 грн. на місяць зі 100-головим депутатським корпусом має дати економію у 800 тис. грн., які вирішили спрямувати саме на ремонт дахів. Депутатам доручено зібрати відповідні конкретні побажання у виборців.
На останній, IV-й сесії Харківської міськради, що відбулась 12 січня, до міського бюджету вже внесені перші зміни. Резервний фонд бюджету Харкова на 2011 рік зменшено з 20 млн. грн. до 19,7 млн.

Витрати обласного центру в 2011 р., до речі, на півмільярда перевищують витрати Харківської області. Обласна рада ухвалила витрати поточного року в сумі 3, 704 млрд. грн.
 

comments powered by HyperComments