Які справи розглядатиме громадський суд міста Харкова і до якого діалогу прагне громадськість?

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 12 квітня 2011, 16:58
Список справ розпочинає Харківський міський голова Геннадій Кернес та ще кілька чиновників. Наразі триває розгляд справи міського електротранспорту, тарифів на житлово-комунальні послуги, вирубки дерев, незаконної забудови міста тощо.
Які справи розглядатиме громадський суд міста Харкова і до якого діалогу прагне громадськість?

Відомо, що при Харківській обласній державній адміністрації створена Громадська Рада, до якої входить 170 громадських організацій. Але громадський суд покищо не планує співпрацювати з тією Громадською Радою, яка працює поряд з кабінетами чиновників, узгоджуючи там свої дії.

Метою новоутвореного громадського суду є не лише оприлюднення правдивої інформації про чиновників, а й досягнення певного діалогу з місцевою владою. 

 Зокрема, представник «Громадської Ради Харківщини» Людмила Паляничка вважає, що громадськість розглядає всі проблеми не зверху, а знизу і бачить вихід з проблеми раніше, ніж чиновники. Саме тому, пані Людмила сподівається, що чиновники хоча б у деяких випадках дослухаються до громадськості і скористаються їх порадами.

Водночас голова громадської організації «Прорвемся» Андрій Ільгов на діалог із місцевою владою дивиться менш оптимістично. Його діяльність буде спрямована на збирання та оприлюднення інформації про діяльність місцевих чиновників. 

Під час прес-конференції також було зазначено, що громадські організації міста Харкова звертались до суду з вимогою обґрунтувати тарифи на житлово-комунальні послуги, але їм було в цьому відмовлено. 

«Дійшли аж до Верховного Суду. І ніхто не пояснив яким чином формуються тарифи на житлово-комунальні послуги», - додала Людмила Паляничка.

За словами пані Людмили, деякі судді відмовлялися від розгляду цієї справи. 

І це не є першим прикладом несправедливості державних судів. Тому до громадського суду, за словами Андрія Ільгова, уже надходять звернення і від громадян. Навіть, якщо жодного дієвого покарання громада зробити не зможе (наприклад чиновник втече за кордон, або найме 2 десятки охоронців), інформація по його справі буде оприлюднена в Інтернеті, а коли зміниться влада, усі архівні матеріали будуть подані на повторний розгляд до нового суду.

comments powered by HyperComments