ОСБ будинку № 71 у Лозовій не створили. Фальстарт. А ось у будинку № 4 по вулиці Перемоги - "Перше лозівське ОСББ"

Максим Гордієнко  |  Субота, 18 червня 2011, 15:34
15 червня за ініціативи Лозівської міської ради в актовому залі колегіуму № 2 повинні були відбутися збори з питання об’єднання співвласників багатоповерхового будинку № 71, що у четвертому мікрорайоні міста. Збори запізнювалися хвилин на двадцять. Нарешті слово взяв начальник управління ЖКГ і будівництва міської ради Сергій Костюк. Але лише для того аби оголосити, що збори не відбудуться.
ОСБ будинку № 71 у Лозовій не створили. Фальстарт.  А ось у будинку № 4 по вулиці Перемоги - "Перше лозівське ОСББ"

 

Перед цим Сергій Іванович поцікавився у присутніх, чи вони обізнані в темі. Виявилося, що всі в повній мірі володіють предметом обговорення. Далі він проінформував про те, що будинок № 71 налічує 220 власників квартир та 4-ох власників магазинів, які в ньому розташовані. Крім того, в будинку проживають 47 осіб, які не приватизували свої квартири. Згідно чинного законодавства України вони не мають права голосування за створення ОСББ. За них міська рада має один голос. Проте, на зборах зареєструвалося всього 64 особи, з них лише 47 власника квартир. Це означало одне – не має кворуму.

Люди не хотіли розходитися. Поступово навколо начальника управління ЖКГ і будівництва міської ради Сергія Костюка, керівника КП «ЖУК» Олександра Янкевича та депутата міської ради Ігоря Коломака імпровізовано створилися групи. Люди уточнювали деякі аспекти законодавства, дискутували.

Згодом всі групи об’єдналася в одну. Якщо представники виконкому активно захищали ідею створення ОСББ, то Ігор Коломак не менш активно заперечував його переваги. На думку депутата, через наявність боргів у мешканців будинку за комунальні послуги є небезпека втратити право вільно розпоряджатися своїм майном.

«Фактично метою ОСББ є перекладання відповідальності держави на власників квартир. Влада погіршує умови життя громадян, а всю відповідальність за це будуть нести самі ж громадяни», - зазначив він.

На його думку, кращим варіантом є створення органів самоорганізації населення - будинкових комітетів, головною функцією яких є контроль над якістю послуг та витратами коштів.

З цим не погодився Олександр Янкевич, адже впевнений, що функції будинкового комітету є досить обмеженими, зокрема, комітет не може бути обслуговуючою організацією.

Більшість виступаючих власників квартир будинку № 71 були скептично налаштовані щодо створення ОСББ. Так одній жінці ситуація з його впровадженням нагадала колективізацію (яка також починалася з пропаганди, а закінчилася насильницьким вступом).

Але, чи готові мешканці до створення ОСББ говорити зарано, адже людей зібралося занадто мало. Начальник управління ЖКГ та будівництва Сергій Костюк повідомив про те, що незабаром відбудуться повторні збори. Мешканців проінформують про це за 2 тижня до їх початку, як і вимагає чинне законодавство нашої держави.

В цей же день на установчих зборах мешканці будинку № 4 по вулиці Перемоги без суперечок проголосували за створення ОСББ.

З майже 40 учасників зборів проти проголосувала лише одна власниця приватизованої квартири.

За словами мешканця будинку, депутата міськради Сергія Коби (БЮТ), об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) його сусіди створили з однією метою: отримати повний капітальний ремонт їхньої багатоповерхівки. Вона - одна з найстаріших у Лозовій, говорять її жильці, і перебуває у поганому стані. А капітальний ремонт держава обіцяє зробити в усіх будинках, мешканці яких об'єднаються в ОСББ. Ця норма прописана у Законі України "Про ОСББ".

Своє об'єднання співвласники будинку по вулиці Перемоги, 4 назвали "Перше лозівське ОСББ". На зборах одразу обрали правління. Його члени поки що працюватимуть безкоштовно. Зараз об'єднання проходить процедуру державної реєстрації.

Одночасно з установчими зборами на по вулиці Перемоги, 4 аналогічну процедуру спробували провести мешканці будинку 71 на четвертому мікрорайоні. Однак тут на збори з'явилися менше половини власників квартир, що не дозволило тим, хто прийшов, приймати будь-які рішення. Наступну спробу поговорити про створення ОСББ мешканці будинку зроблять за 15 днів, повідомив головний комунальник Лозової Сергій Костюк.

comments powered by HyperComments