Погром у харківській "Просвіті": спалення книжок, знищення речових доказів

Юлія Гуш  |  Неділя, 16 березня 2014, 19:26
Вдень 16 березня біля 500 агресивно настроєних сепаратистів вдерлися до харківського осередку «Просвіти» на вулиці Римарській, 18 і вчинили там справжній погром.
Погром у харківській "Просвіті": спалення книжок, знищення речових доказів

Вандали розтрощили вікна та меблі. Вони винесли книжки, документацію, прапори та вишиті рушники. Скинули все це в купу та підпалили під крики про «фашизм» та «Правий сектор» [- з незрозумілих підстав цей офіс використовувала  організація "Патріот України", яка  видає себе зараз за представника Правого сектору" на  Сході країни].

На фасаді будівлі  бандюки написали "Россия, Харьков" і вивісили російські прапори. Правоохоронці, які були на місці події, опору нападникам не чинили.

«Все тут перевернуте догори дригом, – розповіла заступник голови харківської «Просвіти» Валентина Овод, яка на даний момент знаходиться в штабі «Просвіти», – книжки розтерзані, прапори потоптані, меблі побиті. Дитячі іграшки, малюнки, костюмчики, які ми збирали дітям, все це понищено. Це просто жах. Тут важко сказати, що не постраждало. А книжок скільки потоптано та понищено! Кажуть, що і крали їх. Вціліли тільки книги, які були в другій кімнаті. І то їх вже з такою ненавистю порозкидали. Навіть «Мервые души» – і ті валялися на підлозі. Вони громили все підряд».

Зараз на місці події працюють правоохоронці. Після чергового нападу харківська організація «Просвіти» опинилася у вельми тяжкому становищі. «Ми просто в розпачі, – продовжила пані Валентина, – ми не знаємо, що робити. Усе це громадою робилося. Ми ледь назбирали на суд 5 тисяч гривень [- ймовірно йдеться про сплату заборгованості з орендної плати]. Та й і то в борг взяли. В нас немає на українську справу жодного спонсора. Нам трохи допоміг Ярослав Ющенко. А зараз до нього соромно звертатися».

Вже після погрому була опублікована заява голови обласної державної адміністрації Ігоря Балути щодо останніх гарячих подій в Харкові. Його слова наводять на ще одне пояснення атаки на «Просвіту», крім звичайної тупої українофобії. Погромники в приміщенні на вулиці Римарській  разом з книгами і меблями успішно знищили всі докази, які могли допомогти розслідувати нещодавню  сутичку зі стріляниною, що була спровокована там в ніч на 15 березня.

Фото: Facebook В. Мавричева

comments powered by HyperComments