УкроПоліс. Фестивальний тиждень у Харкові

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 1 грудня 2014, 20:12
Три вистави та одна надважка дискусія за участю митців і військових (“Війна. Пошук ідентичностей”): з 3 по 8 грудня у Харкові відбудеться перша серія спільного українсько-польского проекту UKRoPOlis.
УкроПоліс. Фестивальний тиждень у Харкові

Спільний українсько-польский проект розпочнеться у Харкові за два дні. Головним майданчиком стануть театральні сцени міста. 

3 грудня в приміщенні театру “Арабески” (вул. Громадянська, 25) харків'яни вперше побачать роботу ґеніального польського актора та режисера, одного з найвидатніших акторів епохи, Анджея Северина “Шекспір Forever!” (Teatr Polski w Warszawie,Польський театр у Варшаві).

Анджей Северин багато років співпрацює з Comédie­-Française, працював з такими видатними режисерами сучасності як Стівен Спілберґ, Пітер Брук, Анджей Вайда, Аґнєшка Голланд, Кшиштоф Кісльовскій та багатьма іншими.

Моновистава “Szekspir Forever!” — авторський проект Северина, його особисте прочитання різноманітних творів Шекспіра в контексті злетів та трагедій сучасної людини.

Виставу перекладатиме актор театру “Арабески” Місько Барбара.

Початок о 19:00. Вхід за запрошеннями.

6 та 7 грудня в театрі ім. Шевченка — прем'єра вистави “Антиґона з Нью-Йорку”відомого польского режисера Анджея Щитка. Це вже другий спільний проект Анджея із театром Шевченка: у цій виставі, як і в попередній, “Прощай, Юдо...”, грають актори харківського театру. “Антиґона з Нью-Йорку” — розповідь еклектична: в ній поєднуються реалії життя сучасного меґаполісу, часто трагікомічні,— з античною глибиною монологів і роздумів про людське життя.

Початок о 19:00. Квитки продаються у касах театру.

І наостанок, 8 грудня, театр “Арабески” у своєму приміщенні відіграє виставу“Декалог: локальна світова війна”, присвячену польсько-українській траґедії на Волині.

Поставлений у 2012-му році, “Декалоґ” сьогодні звучить принципово інакше. Кардинально інакше звучить тема Другої Світової війни та українського виміру в ній. Перш за все тому, що нове покоління українців несподівано для себе дізналося, що таке війна насправді.

На виставу театр запрошує українських військових, які будуть на той час знаходитися у Харкові; волонтерів, що допомагають армії; харківських митців та журналістів.

Початок о 19:00. Вхід за запрошеннями.

По закінченні вистави гостей запрошують до дискусії з робочою назвою “Війна. Пошук ідентичностей”. Що відбувається із народом, коли він знаходиться у стані війни зі своїм сусідом? Що змінюється, коли на зміну мирному і нерідко байдужому існуванню приходить час об'єднання перед лицем військової загрози? Та й узагалі, хто такі ці українці, які, подовгу існуючи на периферії світових ігор, раптово опиняються в центрі світової уваги, стають воєнним полігоном та одним із наріжних каменів загальноєвропейської стабільності?

“Ми вдячні нашим польским друзям за підтримку у цей важкий час, під час війни, у прифронтовому місті, — говорить головний режисер “Арабесок” Світлана Олешко. — Сподіваємося, що спільними зусиллями ми перетворимо кінець такого болючого року на початок чергової добросусідської ініціативи”.

Ініціатори проекту сподіваються, що UKRoPOLis-2014 стане початком довгострокового спільного польсько-українського проекту.

“Харкову пощастило: активна участь польського консульства у культурному житті стала вже традицією. Безсумнівно, це заслуга попереднього генерального консула Республіки Польща у Харкові пана Яна Ґраната і його дружини — пані Ґаліни Ґранат. Ми впевнені, що ця практика буде продовжена новим генеральним консулом, паном Святославом Лукасіком, — говорить менеджер проекту UKRoPOLis Марія Заіченко. — Театр “Арабески” ж, зі свого боку, завжди готовий виступати партнером та посередником у розвитку цих культурних стосунків”.

comments powered by HyperComments