В Харкові неприпустимі вулиці та провулки під номерами, - активісти топонімічної групи

П'ятниця, 13 листопада 2015, 16:14
У Харкові не можна допустити, аби провулки, вулиці та в’їзди мали однакові назви. Також у топонімах не повинно бути різного роду префіксів як ново-, старо-, між-, все це лише створює проблеми для комунальних служб, і не відповідає законам топоніміки.
В Харкові неприпустимі вулиці та провулки під номерами, - активісти топонімічної групи

Про це розповіли активісти топонімічної групи під час прес-конференції в харківському філіалі Інституту Горшеніна. Фахівці з топоніміки ще раз підбили підсумки загальноміських громадських слухань, наголосили про скандал, як розгорівся навколо цих заходів, однак, запевнили вони, слухання пройшли, і вони є законними. Легальність рішень, ухвалених під час 11 і 12 листопада, переконані активісти, на сесії міськради відстоюватиме та захищатиме депутат від «Самопомочі» Тарас Ситенко. За словами активістів, припускатися помилок в цій темі ніяк не можна, оскільки з цими назвами доведеться жити і ні день, і ні два. «Навколо цієї ідеї треба всім об’єднатися, зробити все потрібно вірно. У Харкові недопустимі нумерації. У місті є, наприклад, кілька вулиць, там перша, друга, третя тощо. В нашому ж проекті ми цього упереджено уникали. Навіть якщо провулок з тою чи іншою вулицею знаходиться поряд, ми все одно намагалися дати їм різні назви, оскільки в топонімічну групу зверталися саме з таким проханням», - повідомили учасники брифінгу.

За твердженням волонтерки, на слуханнях у Київському районі один мешканець Харкова наполегливо просив, аби вулицю та провулок, які розташовані поблизу одне до одного, не називали як Новотолкачевська вулиця та Толкачевський провулок.

Проект, який пропонують активісти топонімічної групи, також категорично проти різного роду префіксів як ново-, старо- та між. На думку фахівців, це створить передусім проблеми комунальним службам, а ще це проти законів топоніміки.

«Така назва як Ювілейний або Роднянська. Ми так і не змогли добитися, що означає Роднянська вулиця. Хорошковатий же пояснив, що так називалася Радянська вулиця в Жовтневому районі, що вона мала таку назву на Новоселівці у списках до 1935 року. Коли ж ми проаналізували ці списки, то там такого топоніма не знайшли», - повідомили активісти. Та додали, скільки б вони не пояснювали свої аргументи міським чиновникам, у тамтешній комісії  про закони топоніміки нічого не хочуть чути.

Нагадаємо, вчора, 12 листопада, активісти топонімічної групи в Харківському кризовому інфоцентрі повідомили, що громадські слухання у місті - це профанація.

Нагадаємо також, що місцева влада щодо топонімів продовжує наполягати на своєму та озвучує підстави, чому в трьох районах хоче залишити ті ж самі назви.

comments powered by HyperComments