Усі скарги, які надходять на портал Profrights.org, ретельно перевіряються

Юлія Гуш  |  Субота, 23 січня 2016, 11:39
Представники аналітичного центру CEDOS розповіли, як вони збирають інформацію та перевіряють скарги від викладачів та студентів, що надходять на портал Profrights.org.
Усі скарги, які надходять на портал Profrights.org, ретельно перевіряються

Інформація збирається в два етапи – спочатку моніториться інформаційний простір, проводяться різного роду діагностики та моніторинги в межах власної аналітичної роботи. Згодом вони заносять інформацію про порушення до бази. Наприклад, як то порушення щодо доступу до інформації на сайтах університетів, порушення щодо забезпечення прав студентів обирати навчальні дисципліни, які гарантовані законом про вищу освіту тощо. Також вони слідкують за реєстром досудових розслідувань, де час від часу з’являється інформація про розслідування злочинів, а також за повідомленнями від самих користувачів.

Уся отримана інформація проходить два етапи перевірки – спочатку співробітники порталу дивляться, чи є цей випадок порушенням законодавства. Згодом вони перевіряють правдивість самої інформації. Сам сайт працює з серпня в тестовому режимі, а в активні фазі – з листопада. Вже було зафіксовано 340 порушень, які пройшли повну перевірку. Понад 100 зараз знаходиться на етапі передмодерації. При чому, як зазначив Єгор Стадний, координатор проекту Profrights.org, жодних персональних даних вони не збирають, адже це – порушення чинного законодавства.

Проте є порушення, правдивість яких довести досить складно. «Є речі, які важко довести, – розповів Єгор Стадний, – наприклад, як то хамська поведінка викладачів. Ми в таких випадках просимо навести відеодокази. Аудіозаписи не підходять, адже ми по них не можемо ідентифікувати людину».

«А щодо порушень прав викладачів, то нам надають найбільш докладні докази, – зазначив він, – по них видно, що люди ходили по різних інстанціях, у них є величезні пояснення, копії всяких звернень, контрактів, договорів тощо. Тобто, ситуації бувають різні. Але я хочу наголосити на тому, що ми намагаємося максимально прискіпливо перевірити, чи це справді порушення».

Тепер викладачі та студенти можуть поскаржитися на порушення прав на спеціальному ресурсі

comments powered by HyperComments