Єпископ Харківський і Богодухівський звернувся з пасхальним посланням

Субота, 30 квітня 2016, 16:38
«…Не жахайтеся; Ісуса шукаєте Назарянина, розп’ятого; Він воскрес; Його нема тут. Ось місце, де Його положили»
Єпископ Харківський і Богодухівський звернувся з пасхальним посланням

Цитата з Євангелія від Марка (Мк. 16,6) слугує епіграфом до святкового послання і зверненням до «боголюбивих пастирів, чесного чернецтва та всіх вірних Харківської єпархії» УПЦ КП від єпископа Харківського і Богодухівського Митрофана, якого цитує іерєй Української православної церкви Київського патріархату Ігор Маяк.  

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

У цих словах міститься сенс нашої віри, ними ми свідчимо про те, у що віримо. Вони є фундаментом, на якому будується життя християнина, Новозавітної Церкви і всього світу. Воскресіння Христове, Пасха Господня — це Свято свят і Торжество із торжеств.

У подвигах посту і молитви ми провели дні Святої Чотиридесятниці і в сьогоднішню пасхальну ніч станемо учасниками духовної трапези радості. Жони-мироносиці, які прийшли рано-вранці в перший день тижня помазати тіло Ісуса, знайшли печеру порожньою. Їх страх і здивування розвіяв Ангел, який сповістив їм: «Він воскрес; Його нема тут».

Радісну звістку про Воскресіння Христове жони-мироносиці принесли апостолам, і з цієї миті вона стала головним предметом апостольської проповіді і місії Церкви Христової. Тому не випадково святий апостол Павел з такою силою нагадує християнам Коринфа: «А якщо Христос не воскрес, то і проповідь наша марна, марна і віра ваша».

Але Христос Воскрес — і торжествує життя, Христос Воскрес — і смерть переможена, Христос Воскрес — і нам дароване вічне життя. Тому серце кожного віруючого сповнено духовної радості. І ця радість дає нам сили долати труднощі нашого земного буття, є джерелом надії на вічне життя з Христом.

В цю неповторну пасхальну ніч в храми приходять віруючі, щоб разом об’єднатися навколо Воскреслого Господа. Усвідомлюючи своє єднання з Ним і один з одним, вони висловлюють свою радість вічно живим вітанням «Христос Воскрес!» — «Воістину Воскрес!». Пасха Христова — це дар Божественної любові, який ми повинні нести в світ і свідчити про істину Воскресіння. Це священна місія кожного християнина, всієї Церкви Христової.

Після Свого славного Воскресіння Христос Спаситель з'явився апостолам, і вони стали проповідниками істини Воскресіння Христового і довели вірність цій істині своєю мученицькою смертю. Наслідуючи їхній приклад, багато поколінь християн як стародавнього, так і нового часу вмирали за Христа з твердою вірою в майбутнє воскресіння для вічного життя з Ним. Своєю проповіддю і силою віри вони кинули виклик світові і перемогли його. Це надихає і кожного з нас нести свій життєвий хрест, не страшитися труднощів і спокус, пам'ятаючи слова Христа Спасителя: «Я з вами по всі дні до кінця віку».

Він з нами в радості і скорботі, в здоров'ї і хворобі, в успіхах і невдачах. Він наповнює Собою все, живе на землі і в душах віруючих людей. Він іде з нами життєвим шляхом, як колись ішов з двома учнями по дорозі в Еммаус.

Возлюблені у Христі пастирі, діти й молодь, дорогі брати і сестри! Щиро вітаю Вас з наступаючим великим і світлим святом

Пасхи Христової! Воскреслий з мертвих Христос Життєдавець нехай укріпить кожного з Вас у вірі і любові, подасть Свою всесильну допомогу, воїнам дасть мужність і силу, вдовам і сиротам буде відрадою і втіхою, сім’ям пошле мир і злагоду, молоді і дітям — чистоту і цнотливість. Жаліючи й серцем уболіваючи за нашу країну, воїнів, братів і сестер, які перебувають сьогодні в зоні АТО і тому не можуть відчути повноту пасхальної радості, ми підносимо нашу особливу молитву про те, щоб благодать Воскреслого Господа, Який примирив Небо і землю, стала джерелом миру, щирого порозуміння, терпимості та істинного братерства. Глибоко переконаний, що наше суспільство, наш боголюбний народ потребують того, щоб усі ми в єдності та злагоді свідчили перед світом про те, що воістину Христос воскрес!

Зазначимо, що у Харкові святкові служби проходять у майже півсотні храмів.

comments powered by HyperComments