«Під контролем»: як піймати корупціонера та вилікувати місто від «гепатизму»

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 24 травня 2016, 16:43
Харків’яни мають шанс нарешті почати «саджати» корупціонерів - розповіли активісти Дмитро Дробот та Євген Лісічкин.
«Під контролем»: як піймати корупціонера та вилікувати місто від «гепатизму»

Нову Всеукраїнську ініціативу по боротьбі з політичною корупцією у місцевих радах «Під контролем» представили Дмитро Дробот, співзасновник Харківського антикорупційного центру, та Євген Лісічкин, експерт Харківського Антикорупційного фонду.

Дмитро Дробот пояснив мету діяльності нового руху: «Ми хочемо отримати прізвища конкретних людей, які причетні до корупції, покажемо системний аналіз конкретно по Харківській області. Також ми оголосимо фракції, у яких більше за все корупціонерів. Ми хочемо скласти таблицю, яка покаже нам, скільки коштує харків’янам корупція у комунальній сфері.

Євген Лісічкин акцентував увагу на діяльності Харківської міської ради: « Ми усі знаємо, що у Харкові продається комунальна власність за заниженими цінами. Ми знаємо що у Харкові усі директори підприємств представляють одну політичну силу, і з 2006 року не проводиться жодних конкурсних відборів керівництва комунальних підприємств».

Євген оприлюднив  найбільш кричущі випадки побудови корупційних схем: «Наприклад, комбінат дитячого харчування, який очолює Надія Тимофєева. Вже більш ніж 50 мільйон гривень пішло на закупку молока, яка проводиться через її фірму «Надія92». Тобто комунальне підприємство повністю підконтрольне одній людині. Також ви певно чули про скандал з ТОВ "Паркінг +" директором і співзасновником "Паркінг +" ще на початку 2010 року був Володимир Чумаков, який керує департаментом будівництва міськради. За 8 років воно отримало майже 850 мільйонів гривень за ремонт доріг,

Також у рамках цього проекту ми будемо відзначати випадки так званого «непатизму» - це коли люди з однієї родини отримують від міської влади привілейоване становище при розподіленні коштів. Яскравий приклад – Олександр Попов, який практично має у власності декілька комунальних підприємств,

Дмитро Дробот також розповів про схему, за якою корупціонерів будуть притягувати до відповідальності: «Зафіксовані порушення будуть передаватися до НАБУ та інших антикорупційних органів. Для нас важливо отримати методологію та практику, як довести справу до суду. Ми обіцяємо,що до нас приєднаються також колеги з інших областей, зокрема Києва».

 

Всеукраїнську ініціативу по боротьбі з політичною корупцією у місцевих радах «Під контролем» було створено 19 травня 2016 року. Мета коаліції – контроль над доброчесністю в діях мерів та депутатів місцевих громад під час управління комунальним майном т організації тендерних процедур у всіх регіонах України.

comments powered by HyperComments