Переселенці успішно будують бізнес на новому місці

Четвер, 26 травня 2016, 13:56
Внутрішні переселенці після проходження певної підготовки отримують можливості побутувати власний бізнес та досягти у ньому успіху.
Переселенці успішно будують бізнес на новому місці

Нещодавно у Харкові проходив другий форум «Розвиток самозайнятості та мікробізнесу», під час якого вимушені переселенці могли отримати нові знання та навички з даної сфери. Захід був організований ГО «Українські рубежі», яка представлена в Харківській, Луганській, Донецькій і Одеській областях. Про успіхи переселенців у сфері бізнесу та їх власні проекти розповіла бізнес-тренер Ольга Попова.

«Та група, яку веду я – це 84 успішних проектів по першій хвилі, і ще 78 – по другій, – зазначила вона, – приблизно 65-70% – це певні побутові чи будівничі послуги, послуги в області краси та здоров’я. Дуже багато у нас будівників та меблярів. Є люди, які вирощують овочі та фрукти. Є ті, що займаються пасікою чи сільським господарством. Дуже багато тваринницьких дрібних господарств. Є шевці, які шиють на замовлення».

За словами Ольги Попової, більшість переселенців свого часу займалися виготовленням певних товарів та послуг в якості найманих працівників. Але в Харкові вони вперше себе спробували в ролі бізнесменів. «Вони приїжджали дуже пригніченими, – розповідала Ольга Попова, – перша хвиля у нас була ще рік тому. Вони були розгубленими, вони були пригніченими, вони були невпевненими в собі. Практично всі. Навіть ті, хто вже починали. Вони не вірили. Але за цей рік вони перетворилися на достатньо впевнених людей, які з оптимізмом дивляться в майбутнє. Приблизно 80% переселенців говорять, що збираються розвиватися. Вони хочуть розширювати свій бізнес, вони хочуть робити з маленьких господарств більші, вони хочуть наймати своїх колег-переселенців на роботу, давати нові робочі місця. Вони всі дуже допомагають один одному».

comments powered by HyperComments