На Харківщині поновили «дорогу життя» через Уди (додано фото)

Середа, 29 червня 2016, 16:39
Новенький міст довжиною понад 63 метри і шириною 5,5 метрів пов'язав два найбільших райони області — Харківський і Зміївський.
На Харківщині поновили «дорогу життя» через Уди (додано фото)

Урочисте відкриття мосту між селами Васищеве і Гусина поляна відбулося сьогодні, 29 червня.

У церемонії відкриття взяли участь голова ХОДА Ігор Райнін, один з його заступників Євген Шахненко, заступник голови облуправління СБУ Юрій Рябуха, депутати обласної та районних рад, керівники органів місцевого самоврядування та місцеві жителі.

«Багато років технічний стан моста не дозволяв забезпечувати безпечний проїзд. Я вдячний вам за те, що сьогодні проект будівництва моста через річку Уди завершено. Спасибі вам, в першу чергу, за вашу позицію, за вашу увагу до жителів села, до своїх колег, до своїх сусідів, до своїх друзів, і то, що ви чітко і правильно вказали влади той об'єкт, який був покинутий і забутий», — сказав І.Райнін, звертаючись до присутніх.

Голова ХОДА нагадав, що минулого року Харківська область розморозила всі довгобуди, серед найвідоміших — корпуси філармонії на Римарській. У цьому році роботи йтимуть на понад 60 об'єктів житлово-комунальної сфери і на 50 об'єктах соціально-гуманітарної сфери.

Жителі Васищеве називають новий міст дорогою життя. «Міст, інакше не скажеш, — це дорога життя. Тому що тут дитячий садок, школа, в якій більше гуртків для дітей, ближче лікарня. Якщо ми так добираємося до Харкова за 10 хвилин, то в об'їзд — це десь годину. «Швидка» до нас не приходила вчасно», — розповіла журналістам одна з місцевих мешканок.

За її словами, реконструкція моста почалася ще в 2013 році, однак це проект «потонув». Жителям довелося неодноразово оббивати пороги чиновників усіх рівнів з вимогою поновлення реконструкції моста, поки в 2015 році справа зрушила з мертвої точки.

«Ми збирали більше 20 зборів, запрошували телеканали. Тут були з каналу «Україна», НТН, 1+1. У серпні 2015 року ми дуже активно об'їздили всіх — Зміївської район, Харківський... На прийомі у Райніна ми не були, а просто листи свої відсилали. І він дуже добре відреагував на це все і взяв під свій контроль. У лютому цього року ми вже зрозуміли, що міст буде», — сказала вона.

Зазначимо, що міст, який з'єднував селище Васищеве з селами Гусина Поляна і Борова Зміївского району, у 2013 році було закрито на ремонт в ході облаштування автошляхів сімферопольського напрямку з Харкова. До початку ремонту це була металева несуча конструкцію з поперечним дощатим перекриттям і армуванням металевими листами по колії. З початком ремонтних робіт (демонтажем старого мосту) в грудні 2013 року через річку перекинули тимчасовий пантонний пішохідний міст. На будівництво автомобільного — планували витратити 4,5 млн. грн. і закінчити його в тому ж році. Спочатку новий міст планували ставити на старі опори, але при демонтажі мостового полотна кілька з них впали, що вказало на їх непридатність для подальшої експлуатації. У зв'язку з цим реконструкція перетворилася в повноцінне (в усіх відношеннях) будівництво зі зміною кошторису і термінів.

Новий міст має довжину 63 метри і ширину 5,5 метрів, 5 прольотів. Він розрахований постійне користування 10 тисяч людей та максимальне навантаження 10 легкових або 6 вантажних автомобілів.

Фото — Дмитро Верещинський.

comments powered by HyperComments