Активісти знайшли документи, якими передбачено знесення дерев саду Шевченка

Ганна Старкова  |  Понеділок, 1 серпня 2016, 10:46
Протягом тотального оновлення з рекреаційної зони в центрі заплановано вивезти 100 тонн деревини.
Активісти знайшли документи, якими передбачено знесення дерев саду Шевченка

За даними Харківського антикорупційного центру, на виконання робіт у саду ім. Т.Г. Шевченка планується витратити 165,93 мільйони гривень, з яких 113,90 млн.грн. — реабілітація саду Шевченка, 49,36 млн.грн. — реконструкція рекреаційної зони саду Шевченка та 2,67 млн.грн. — роботи по здійсненню технічного нагляду за виконанням робіт з реабілітації саду ім. Т.Г. Шевченка. «Це початкові суми, які можуть коригуватися в подальшому», — зазначають у Центрі.

Роботи планують почати з серпня 2016 року і завершити до кінця 2018 року.

«Розкриття пропозицій по двом найбільшим сумам відбудеться 19 серпня, а 15 вересня на роботи по здійсненню технічного нагляду за виконанням робіт з реабілітації. В документації конкурсних торгів на реабілітацію саду Шевченка, крім демонтажу різних бетонних фундаментів, цегляних стовпів, металевих споруд… також прописано знесення зелених насаджень, а саме сухостійних, аварійних та фаутних дерев м'яких листяних порід різного діаметру стовбура, але загальною кількістю 149,42 кубічних метри або 100 тонн деревини», — йдеться у повідомленні.

Також реабілітація саду Шевченка включає в себе улаштування покриття на 34 тис.кв.м., реконструкцію каскаду, облаштування фонтанчику, побудову озера, реконструкцію системи водопостачання та водовідведення, озеленення, побудову велопарковки, реконструкцію системи зовнішнього освітлення, встановлення дитячого майданчика.

З рекреаційної зони саду Шевченка в ході реконструкції приберуть металевий міліцейський МАФ-кіоск, туалети, бетонні фундаменти, цегляні стовпи, передбачені винос мереж ХГЕМ, улаштування покриття на 20 тис. кв.м., озеленення, електромонтажні роботи, реконструкцію сходів, встановлення дитячого майданчика, монтаж колон, стін та балок, реконструкцію систем водопостачання, водовідведення та опалення.

Активісти зауважують, що в обох ДКТ (на реконструкцію і на реабілітацію) багато видів робіт повторюється.

Замовником робіт є СКП «Харківзеленбуд», яке підпорядковується Департаменту комунального господарства Харківської міської ради. Очолює СКП «Харківзеленбуд» Микола Блуд, а Департамент комунального господарства — Олексій Богач.

«Варто також уваги і те, що ціна є лише на 60% критерієм оцінки пропозицій. Інші 40% — це умови оплати. Говорить це лише про те, що замовник торгів намагається максимально передбачити переможця тендеру», — наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, розпочато масштабну реконструкцію саду Шевченка. Територію перекриватимуть поетапно. Зокрема, отримає новий вигляд «Каскад»: звідси зникнуть кіоски, буде облаштовано озеро, встановлені нові лави та світильники. На ремонт також закрили зоопарк. Через два роки, за планами, він відповідатиме європейським зразкам. У процесі реконструкції сад Шевченка і зоопарк перетворять на єдиний комплекс. Харківські активісти провели акцію проти встановлення паркану довкола природоохоронної території в центрі міста. З владою домовилися про спільне проведення інвентаризації дерев та розпочали цей процес.

comments powered by HyperComments