У Харкові зруйнована база для військової підготовки школярів – Калгушкін

Четвер, 1 вересня 2016, 18:27
У харківських школах немає ні матеріальної бази, ні досвідчених викладачів для того, щоб займатися патріотичним вихованням і початковою військовою підготовкою.
У Харкові зруйнована база для військової підготовки школярів – Калгушкін

Про це у коментарях «Справжній Варті» сказав військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін.

За його словами, раніше у військоматах була навчальна зброю, яка поставлялася до школи. Також була матеріальна база у вигляді плакатів. Однак у 2008-2009 роках поступила команда всю навчальну зброю зібрати і здати на склади ЗСУ.

«Всю навчальну зброю забрали зі шкіл, мотивуючи тим, що це все-таки навчальна зброя, і її треба охороняти. Вимоги по охороні практично такі ж, як і до бойової зброї. І на той момент в навчальних закладах, в першу чергу в середніх навчальних закладах, практично матеріальної бази не стало», - сказав він.

Ю. Калгушкін зазначив, що, якщо говорити про матеріальну базу у навчальних закладах України, на сьогоднішній день суттєвих зрушень не відбулося.

«Ті директори ПТУ, СПТУ, середніх шкіл, які в змозі були придбати макети автомата АК 74, хоча б для розбирання-складання, закупили від одного до п'яти. Ті, які не змогли це зробити – залишилися практично без матеріальної бази. А туди, крім навчальної стрілецької зброї, входили командирські ящики, прицільні верстати, загальновійськові захисні комплекти. Все це було здано на склади», - сказав він.

Сумна ситуація і зі шкільною програмою, яка, незважаючи на два роки АТО, не зазнала значних змін.

«Програма істотно не змінилася. Час, який виділяється на предмет «Захист Вітчизни» (раніше це було ДПЮ - Допризовна підготовка юнаків та НВП – початкова військова підготовка – ред.) не змінився. Відсутня загальна державна програма з патріотичного виховання. Повинна бути програма, розрахована не на один рік, а, може бути, якась короткострокова або довгострокова. Але на сьогоднішній момент, на жаль, цієї програми немає», - сказав він.

Ще одна проблема - в школах не вистачає кваліфікованих кадрів, які могли б на належному рівні подавати дітям основи військової підготовки. За словами військового комісара Харківщини, «Захист Вітчизни» в школах викладають випускники педагогічних вузів, багато з яких навіть не служили в армії.

Трохи скрашує ситуацію наявність волонтерських організацій, які беруть активну участь у військово-патріотичному вихованням молоді в Харківській області.

«Але якщо говорити про Харківську область, то у нас дуже багато волонтерських організацій, дуже багато організацій вже учасників АТО, це та «Обласна спілка учасників АТО», і міська, і спілка добровольчих підрозділів, які дуже активно беруть участь у патріотичному вихованні саме в школі, в середніх навчальних закладах», - сказав він.

Про те, що система військово-патріотичної підготовки школярів знаходиться у глибокiй кризi заявив сьогоднi також голова ЦК "Азов" Олег Ширяєв. Він пропонує, зберігши предмет "Захист Вітчизни", поновити уроки допризовної підготовки та працевлаштувати в школи ветеранів АТО. Воїнів, які мають бойовий досвід та чий патріотизм не викликає жодних сумнівів.

"Само собою, опісля проходження педагогічних курсів, які могли б організувати департамент освіти Харківської міської ради та Харківської облдержадміністрації спільно зі штабом територіальної оборони", - сказав голова Цивільного Корпусу "АЗОВ Харків" Олег Ширяєв.

comments powered by HyperComments