Де шукати корупціонерів і які способи використовувати?

Юлія Гуш  |  Субота, 24 вересня 2016, 14:00
Під час антикорупційної «тусівки» від руху «ЧЕСНО» експерти розповіли про проекти, які допоможуть боротися з корупціонерами.
Де шукати корупціонерів і які способи використовувати?

Андрій Савін, юрист Центру протидії корупції «Доступ до правди», під час заходу представив два проекти, які допоможуть відшукати корупціонерів. Один з них – сайт UKRLW. За його словами, цей проект передбачає саме юридичну роботу, яку проводить Центр протидії корупції за фактами вчинення корупційних порушень. І один із його напрямків – це моніторинг державних закупівель. Ще один проект – це Національна база публічних діячів. «Хто знає про них? Відповідно до закону, запобігання та протидії злочинним доходам, це особи, які під час будь-яких фінансових операцій мають високий ризик. Тому що вони уповноважені виконувати функції держави. Ось Центр протидії корупції веде такий проект» – підкреслив він.

Антон Іванов, координатор напряму «Стоп цензурі!» ГО CentreUA, у свою чергу розповів про викриття корупціонерів за допомогою інформаційних запитів. Цьому має допомогти проект, над яким представники ГО CentreUA працюють вже декілька років. «Закон був прийнятий в 2011 році, ще при режимі Януковича, – розповів Антон Іванов, – це була справді велика перемога. Активісти сподівалися, що система стосунків з громадянським суспільством перезавантажиться. Підзвітність влади перейде на більш високий рівень. Але тоді цього не сталося. Проте після багатьох років закон більш-менш діє. І він насправді є одним із кращих у світі. Це відзначили експерти. Але працює він не дуже».

Він розповів, що в 2014 році завдяки зусиллям британських спеціалістів вони створили спеціальний ресурс, на якому будь-який зареєстрований користувач має право надіслати запит на публічну інформацію. «Ми працюємо над тим, щоб законом користувалися прості люди, які мають активну громадянську позицію», – заявив Іванов. За його словами, цим законом зараз активно користуються журналісти та громадські активісти. Але разом з тим хотілося би, щоб на нього звернули більшу увагу й звичайні громадяни.

Нагадаємо, нещодавно відбулася антикорупційна «тусівка» від руху «ЧЕСНО», присвячена досвіду виявлення та боротьби з корупцією та незаконним збагаченням українських можновладців. 

comments powered by HyperComments