На Харківщині ще не розуміють усієї важливості дитячої паліативної допомоги

Юлія Гуш  |  Понеділок, 10 жовтня 2016, 23:33
Україні необхідна дитяча паліативна допомога. Розуміння цього вже є, проте країна знаходиться лишень на початку свого шляху щодо розвитку цієї галузі.
На Харківщині ще не розуміють усієї важливості дитячої паліативної допомоги

Про це розповів педіатр Андрій Пеньков, член Комітету паліативної допомоги при Наглядовій раді при МОЗ під під час круглого столу з даної теми. За його словами, програма розвитку надання дитячої паліативної допомоги є одним із завдань Міністерства охорони здоров’я, яке має залишатися в пріоритеті. «Необхідно створити паліативну допомогу в державі, – підкреслив він, – бо ми, як держава, зобов’язані це зробити. Ми є членами Всесвітньої організації охорони здоров’я і маємо обов’язки перед міжнародними організаціями. Я вже не кажу про обов’язки перед суспільством. Варто дійсно сприяти тому, щоб паліативна допомога існувала. Як існує хірургічна, стоматологічна та інші види допомоги».

Як було сказано раніше, в Україні, та, зокрема, на Харківщині, розвиток ДПД залишається на невисокому рівні. Проте не всі люди, навіть спеціалісти, розуміють суть цієї проблеми. «І найголовніше питання, з якими ми стикаємося, спілкуючись з пересічними людьми, пацієнтам, а інколи і медиками – це з тим, що паліативна допомога сприймається як відмова від куративної допомоги, – підкреслив Андрій Пеньков, – як відмова від того, щоб допомогти пацієнту. І начебто це означає певну відмову від боротьби. Але насправді паліативна допомога це не тільки допомога у тяжкій ситуації, а й допомога системі охорони здоров’я».

За його словами, в такому виді допомоги криється певна філософія, що направлена на звільнення людини від страждань – як фізичних, так і моральних, а також задоволення її соціальних та духовних потреб. «Погляньте, згідно з міжнародними нормами, паліативна допомога може надаватися в лікарнях, госпісх, вдома, в клініках». За його словами, в розвинутих країнах люди мають вибір щодо того, де залишатиметься маленький пацієнт. Проте в Україні госпіталь – це єдиний останній притулок для невиліковно хворих дітей.

Також він зазначив, що успішному розвитку ДПД сприяє не тільки державна допомога, а й робота волонтерів, які можуть проводити просто колосальну роботу у цьому напрямку. «Малаві (Африка) має охорону здоров’я, що знаходиться на 189-му місці по рейтингу. І, по суті, це одна з найбідніших країн світу. Але вона має саму ефективну систему паліативної допомоги. Про що це свідчить? Ми часто думаємо, що паліатив – це великі гроші. Це великі ресурси, це безліч устаткування. З одного боку, це так. В західних країнах це високотехнологічний процес».

Робота волонтерів, звичайно має велике значення. Проте дитяча паліативна допомога потребує також державної допомоги. У цьому плані Україні є куди рухатися і на кого рівнятися.   

comments powered by HyperComments