Щеплень проти грипу це немає. Коли з’являтися – достеменно невідомо навіть експертам

Юлія Гуш  |  Четвер, 20 жовтня 2016, 15:11
В Україні та Харківській області проводяться профілактичні заходи стосовно епідемії грипу. Але є проблема – щеплення від даної хвороби ще недоступні.
Щеплень проти грипу це немає. Коли з’являтися – достеменно невідомо навіть експертам

Про це розповіли експерти під час прес-конференції, присвяченій підготовці до епідеміологічного сезону. Вони розповідали, які заходи були для цього вжиті, проте зазначили, що вакцини проти грипу поки що не вийшли до продажу.

«Всі ми чудово пам’ятаємо, що вакцинація проти грипу у нас не є обов’язковою, – зазначила Тетяна Карлова, – вона за наказом МОЗ України введена до розряду рекомендованих. Централізованих закупівель щеплень проти грипу і централізованого постачання не проводиться. І за кошти державного бюджету щеплення також не закупляється. Ситуація така, що в Україні і за даними МОЗ, і за даними Центру контролю та моніторингу інфекційних захворювань, зареєстровано два щеплення виробництва Франції та Кореї».

За її словами, власних щеплень Україна не виготовляє. Тому перед тим, як з’явитися в аптеках, вакцина має пройти відповідний контроль якості. Але цього року цей процес чомусь затягнувся. Карлова зазначила, що поки невідомо, коли вона поступить до продажу - це може статися і в середині наступного місяця, і навіть пізніше. За словами професора Сергія Кузнєцова, завідувача кафедри дитячих інфекційних захворювань ХНМУ, захворювання грипом може мати важкі наслідки для всього організму та оточення самого хворого. Це стосується і дітей, і дорослих.

«Лікування грипу – це важка задача, – зазначив він, – і всі зараз знаходяться в очікуванні спалаху грипу».

За словами Кузнєцова, досвідчений лікар може одразу ж визначити дане захворювання вже на його першій стадії. В першу чергу, по таким симптомам, як підвищення температури тіла, головний біль та больові відчуття в очах. Також експерти наголошують на необхідності профілактики захворювання грипом, особливо серед такої вразливості групи населення, як діти. Кузнєцов підкреслив, що у цей період особливо важливо отримувати всі необхідні вітаміни та звертатися до лікаря при перших симптомах, а не покладатися на народні методи лікування.

Щодо щеплень, то, за словами експертів, їх потрібно проводити за два тижні до епідеміологічного сезону. Саме за цей час відбудеться формування антитіл в організмі. Щодо вартості самої вакцини, то цього року вона зросте приблизно до 170 гривень. Проте саме щеплення має робитися безкоштовно з видачою відповідної довідки. 

Нагадаємо, в  Україні та, зокрема, на Харківщині, епідеміологічний сезон триватиме до двадцятого тижня 2017 року.

comments powered by HyperComments